Поділитись:

На Волині затягується реалізація медичного проекту на 30 мільйонів доларів

Середа, 23 серпня 2017, 15:57

Роботи у рамках реалізації Субпроекту Світового банку і Міністерства охорони здоров'я "Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області" перейшли до стадії завершення процедур та стабілізації процесів й підготовки для підписання важливих контрактів.

Про це заявив начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк, – повідомляється на сайті організації.

Наразі проводяться тендери на закупівлю меблів, обладнання та розхідних матеріалів для медзакладів первинного рівня надання допомоги. Підписання контракту очікується у жовтні. По "вторинці" і "третинці" повністю завершені всі процедури, враховано пропозиції Світового банку й оголошено торги. Понад 20 учасників затребували тендерну документацію, тож є сподівання, що буде чимало пропозицій, які забезпечать якісну конкуренцію.

"Майже кожна центральна районна лікарня отримає таке обладнання, що справді відчує, як в області реалізовують Субпроект Світового банку і Міністерства охорони здоров'я", – зазначив Ващенюк.

Стосовно компоненту "Створення медичної інформаційної системи "Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області", його впровадження та забезпечення технічної підтримки" Ігор Ващенюк наголосив, що вже створено сам програмний проект, і закуплено техніку для його ведення.

Консультант з управління Субпроектом Марія Адамчук наголосила на проблемності компоненту "Реконструкція/капітальний ремонт об'єктів під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини". Він є найбільший і найскладніший у плані реалізації.

Отож, щодо створення нових амбулаторій ЗПСМ, то оголошено два тендери. Відкриття пропозицій по першому із 22 серпня переноситься на три тижні через низьку якість розробленої на місцях проектно-кошторисної документації.

Однак наразі ситуація така, що правки майже не вносяться, що відлякує від подачі документів потенційних учасників тендерів.

Тож голова ОДА Володимир Гунчик запланував в останній тиждень серпня провести нараду з проектантами за його участю, бо "якщо таке відношення у проектних організацій до документації, то ми помахаємо їм рукою".

"Я ні з ким не бажаю гратися, тут величезний обсяг коштів. Загальна вартість робіт по амбулаторіях – 10 мільйонів доларів. То треба завести відповідальних виконавців усіх робіт, а не бавитися у коти-миші. Бо такі всі чесні, демократичні, проєвропейські, а толку немає", – обурився він.

Щодо тендеру на першу фазу ремонтно-будівельних робіт, то він має 4 лоти, а документацію уже викупили 8 потенційних учасників, тож шанси, що він відбудеться, – значні. Стосовно торгів на виконання робіт у рамках другої фази, то у ній – 6 лотів, а документацію викупили лише 7 фірм. Тож ризик, що він не відбудеться, – високий.

Голова Волинської обласної державної адміністрації наголосив, що надважливо реалізувати Субпроект. А реконструкція/капітальний ремонт об'єктів під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини – це його вагомий компонент, що у грошовому еквіваленті перевищує 250 мільйонів гривень. І вихід один: або беруться за роботу і негайно підправляють відповідно до вимог усі "косяки" ті чи інші відповідальні за певні напрямки роботи волинські виконавці, а місцеві фірми приймають участь у тендерах та якісно виконують ремонти приміщень, або – "заводимо інші структури, даємо обсяги робіт і всіх ставимо на місця.

"Так, як є, не може бути. Я не ризикну проектом Світового банку", – ствердив Гунчик.

Зі слів голови ОДА, проект Світового банку важливіший, ніж проекти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), бо передбачає115 мільйонів гривень за умови, що є співфінансування. А тут – лише на будівництво передбачено 250 мільйонів, а загалом область отримає на потреби сердечників понад 750.

Довідково:

У рамках субсидіарної угоди Волинь отримає на Субпроект 30 мільйонів доларів США. Вони розподіляться так:

  • реконструкція та капітальний ремонт приміщень під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини – 33,4%;
  • закупівля медичного обладнання, медичних меблів та розхідних матеріалів – 60,7%;
  • закупівля комп'ютерного обладнання та програмного продукту для ведення медичної інформаційної системи "Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області", системи захисту його інформації, впровадження реєстру та забезпечення техпідтримки – 1,6%;
  • інформаційна кампанія, спрямована на підвищення обізнаності населення щодо серцево-судинних захворювань та щодо діяльності у рамках реалізації субпроекту – 0,3%;
  • проведення навчальних семінарів для середнього медичного персоналу, лікарів загальної практики-сімейної медицини, лікарів-кардіологів – 1%;
  • проведення навчань за кордоном для менеджерів охорони здоров'я та медичних працівників – 0,7%;
  • витрати на управління проектом – 2,3%.
Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024