Поділитись:

Палиця "готовий" та "останній шанс" Гунчика (репортаж)

П'ятниця, 08 вересня 2017, 16:15

Дивні події відбуваються біля стін Волинської обласної ради. Надворі четвер, 7 вересня, близько двох сотень згуртованих людей стоять посеред площі навпроти адміністративної будівлі.

"Гунчик виходь!" – кричать чоловіки та жінки в куртках з написом "Волиньторф". І він вийде, проте не відразу.

Більше трьох місяців депутати обласної ради не збиралися на сесійне засідання. На годиннику 10:10, в коридорах "білого дому" до виходу прямують нагороджені волиняни. В зворотній бік, до зали, з якої чутно голос Ігоря Палиці, рухається член фракції "Наш Край" Михайло Скопюк. В кулуарах його зустрічає працівниця апарату Волиньради Наталія Федчик, яку він цілує у щоку.

"Кожна фракція має по 5 хвилин для оголошення заяв", – промовляє голова ради, поки я продираюся крізь натовп чоловіків-військових, які чекають на вході.

До трибуни виходить Віталій Кварцяний. Одіозний тренер та депутат за два роки каденції майже не говорив і сьогодні хотів отримати максимально багато часу для оголошення проблем волинського футболу.

"Я виступаю чи не вперше. Мені шкода, що в залі немає найактивнішого депутата Сергія Івановича Слабенка, якого я слухав два роки. Він завжди дуже багато говорив, і я ніколи не перебивав, хоча це й забирало у нас всіх по півтори години часу", – розпочав Кварцяний.

"Дайте мені хоча б 20 хвилин", – попросив тренер, коли Ігор Палиця почав його підганяти.

"Віталіє Володимировичу, у нас зараз не звітна конференція Федерації футболу Волині. Переходьте до суті та завершуйте", – сказав очільник ради.

"Демократії нема! Я даремно став депутатом. Чого ви "хлопаєте"? Ви байдужі, ви мене не підтримали та не попросили в голови додати трохи часу", – голосно завершив "Кварц" так і не довівши зміст свого запиту до кінця.

Згодом місце за трибуною зайняла заступниця голови Асоціації землевпорядників Волині Світлана Шеремета, яка розповіла про зловживання Держгеокадастру Волині на чолі з його керівниками Василем Василенком та Анатолієм Поляковим.

З її слів, посадовці монополізували становище на ринку надання послуг, лобіюючи інтереси власних та підконтрольних їм фірм.

Коли вона завершила, слово взяв Ігор Палиця. Голова традиційно говорив доволі емоційно та переконливо, викликаючи іронічні посмішки у скептиків та задоволені кивки головами від його прихильників.

"Давай ще послухаємо", – сказав один з чоловіків у формі, коли спіч голови дійшов до кінця.

"Та шо бл**ь слухати, каністру бензину сюди, на х**!" – відповів йому хтось обуреним голосом.

Поки сесія продовжувалася обговоренням проблемного "Волиньторфу", мені почали надходити тривожні повідомлення з дому.

"Руслан, до нас повернулися миші, вони атакують", – написав мій друг, з яким разом орендуємо будиночок.

"Та ти знову з'їхав з глузду, друже", – подумав я та перетрусився, уявивши, як армія озвірілих "щурів" прийде розібратися зі мною в найбільш непідходящий момент.

Проте часу думати про небезпеку повернення додому не було. В залі закипали пристрасті. Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик пояснював свою позицію обуреним "торфовикам". Керівника області сприймали дуже вороже, опозиційні депутати підливали масла у вогонь, проте Володимир Петрович поводився "сильно", не зриваючись на емоції.

Згодом активно в обговорення включився Ігор Палиця. Очільник ради дійшов до обіцянки скласти свої повноваження, якщо це дасть змогу на повну силу запрацювати КП "Волиньприродресурс", який буде видобувати торф, мідь, бурштин.

"Якщо все полягає у тому, що керівник ради від "УКРОПу", а не від "Солідарністі", і вся проблема в мені, через мене область втрачає гроші, то я готовий піти та стати рядовим депутатом", – сказав політик.

У підсумку депутати приймають рішення детальніше вивчити ситуацію на ДП "Волиньторф", а Ігор Палиця, Володимир Гунчик та його заступник Сергій Кошарук у супроводі журналістів йдуть на площу повідомити про це волинянам, які чекають надворі.

Коли люди намагаються атакувати Гунчика, Палиця вступається за нього та каже, що очільник ОДА – його однодумець в ситуації, яка виникла. Проте це не допомагає, люди й далі "нападають" на Володимира Петровича.

"Ганьба!Ганьба!" - кричать торфовики.

"Зрозумійте, я не можу підписувати незаконні рішення, я не можу порушувати закон", - намагається пояснити Гунчик.

"Вогонь ненависті" потрохи починає згасати, кілька чоловіків заводять нову кричалку:

"Гунчику останній шанс! Гунчику останній шанс!"

Керівники області прощаються з торфовиками, і ті починають співати Гімн України їм у спину. Гунчика зупиняють журналісти та просять коментар, а Ігор Палиця та Сергій Кошарук зупиняються, повертаються обличчями до мітингувальників та починають співати разом з ними.

Далі сесія продовжувалася в жахливо-нудному ритмі. Щохвилини мене захоплювало потужне бажання втекти з цієї колиски "жахів", проте страх зустрітитися лицем до лиця з безжалісними мишами змусив затриматися в залі до кінця.

За це Ігор Палиця нагородив мене високоякісним тролінгом ректора ЛНТУ Петра Савчука. Голова вдало підмітив, що "укропівець" Савчук зайняв вигідну позицію між двома ворогуючими політичними групами. Науковець просив раду підтримати виділення коштів на виконання якихось робіт з коледжом, який підпорядковується ЛНТУ (підозрюю, що мова була про Любешівський коледж, в якому обвалилася стіна, проте не хочу брехати, не знаючи напевно. І ви абсолютно не маєте права засуджувати мене за те, що під кінець засідання я став зовсім неуважним).

"Я хотів би, щоб ви підтримали, Ігоре Петровичу", – зауважив Савчук.

"Все буде нормально. Якщо що, то наглядова рада скинеться", – іронізував Палиця.

Довідково:

Наглядову раду Луцького національного технічного університету очолює народний депутат України Степан Івахів, який, м'яко кажучи, не є другом Ігоря Палиці та "УКРОПу" загалом.

Надрукувати
мітки:
коментарів