Поділитись:

Назвали райони Волині, які не хочуть об'єднуватися

Четвер, 14 вересня 2017, 11:44
Назвали райони Волині, які не хочуть об'єднуватися

Найпроблемнішим на Волині щодо об'єднання є Горохівський район.

Про це в інтерв'ю "Першому каналу соціальних новин" консультант з юридичних питань Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський.

"Керівництво району цим питанням не займалося, а сільські голови зайняли очікувальну позицію. Але зараз там уже немає ні голови РДА, ні голови районної ради, їх впіймали на хабарництві", – каже Малиновський.

Ізщ його слів, також є проблеми із Берестечком. Як відомо, колись існував Берестечківський район, коли його розформовували, то межі Берестечка дуже "обрізали". Фактично воно лишилося без землі, але залишилась інфраструктура.

"Сусідні села не хочуть об'єднуватися в ОТГ з Берестечком, бо кажуть, що вони багаті і їм це ні до чого. Такі собі самостійні князьки, які можуть здавати землю в оренду і бути незалежними ні від кого. Вони, на жаль, не бачать переваг децентралізації, а подекуди введуть антиреформаторську діяльність, мовляв, коли приєднаємося і створимо ОТГ, то закриють школи, будинки культури…" – коментує експерт.

На Маневиччині дуже негативну роль у проведенні децентралізації відіграла позиція голови райдержадміністрації, який нав'язував людям модель в районі єдиної ОТГ, хоча люди там дуже активні: вже існує Прилісненська об'єднана громада, призначені перші вибори у Колківській ОТГ, утворена Старочорторийська ОТГ, формується Маневицька селищга ОТГ.

Як пояснив Валентин Малиновський, є ще два проблемні райони: Камінь-Каширський та Локачинський.

"У Камені-Каширському негативну позицію щодо реформування зайняв міський голова, який заявив, що місту не потрібно ні з ким об'єднуватися, а приєднавши села, у них виникне ряд проблем. У Локачинському районі була запущена вже згадана модель "Один район – одна громада". В принципі там можливий був такий варіант, але для цього потрібно було конкретно працювати. Однак зробити це було вкрай складно, адже Локачинський селищний голова мав ініціювати цей процес, але, якщо хоча б одна сільрада не дала згоду на об'єднання, то утворити одну ОТГ було б неможливо. Вже зараз ситуація трохи поліпшилася, адже створена Затурцівська сільська ОТГ", – зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ НА ВОЛИНІ: КОЛИ ДОБРОВІЛЬНОСТІ НАСТАНЕ КІНЕЦЬ?

Надрукувати
мітки:
коментарів