Поділитись:

Знання, які дійсно багато важать

П'ятниця, 15 вересня 2017, 07:40
Знання, які дійсно багато важать

Почну з трохи дурнуватого, на перший погляд, запитання: ви коли-небудь важили шкільний рюкзак своєї дитини? Звичайно, усім і так зрозуміло, що він тяжезний. Але, направду, хтось важив його?

Спостерігаючи за муками, з якими син натягав на плечі рюкзак, наповнений "джерелами знань", у мене таки виникло бажання дізнатись цифри. 6 кг 800 г! І це – без змінного взуття. При тому, що сама дитина важить 25 кг… Тобто школяр несе на собі майже третину власної ваги. А до школи йти 15 хвилин.

Ні для кого не секрет, що існують чіткі санітарно-гігієнічі норми щодо ваги портфеля зі шкільним приладдям, який носить учень. Зокрема вага шкільного реманенту повинна "вкластись" у конкретні межі:

  • для учня I – II класу – 1,5-2 кг;
  • III – IV класу – 2-2,3 кг;
  • V – VI класу – 2,3-3 кг;
  • VII – VIII класу – 3-3,5 кг;
  • IX – XI(XII) класу – 3,5-4,5 кг.

З'їли? Наші 6 кг 800 г перевищили норму втричі (не забуваємо ще про змінне взуття)!

"Ми ж носили, і нічого", – подумає хтось. А от дарма. Зараз діти розумово набагато випереджають нас у їхньому віці, проте значно слабші фізично – у половини класу спецгрупи чи звільнення з фізкультури. І такі щоденні навантаження на ще не сформований хребет дадуться взнаки. Причому дуже швидко.

Уряд приділив надзвичайно багато уваги освітній реформі – новітні методики викладання, зміна формату спілкування учнів, учителів та батьків, упровадження проектної роботи, навчання через діяльність і т.д. А що ж зі здоров'ям школярів?

Звичайно, можна купити електронні книги. Але не всім батькам вони по кишені. Та й діти є діти: забув, згубив, розбив, "сама зламалась"…

Можна було б мати по два комплекти підручників – вдома і в школі. Але ж тих книжок і так бракує. Та й місце для їх зберігання у школі треба знайти – у нас же досі кабінетна система навчання. А індивідуальні шафки для учнів – рідкість.

А можна підручники просто видавати у кількох частинах (томах) – невеличких, компактних. Але це затратно і додасть зайвого клопоту.

Є багато різних "можна", проте на кожне з них є своє "але". І поки хтось не знайде оптимальне рішення цієї задачки, школярі будуть носити свої 6 кг 800 г, і словосполучення "важка наука" сприйматиметься буквально.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів