Поділитись:

Волинські письменники занепокоєні ситуацією щодо книговидавництва

Понеділок, 18 вересня 2017, 11:53

Письменники Волині занепокоєні ситуацією щодо книговидання та організації літературного процесу на Волині.

Відтак Волинська обласна організація Національної спілки письменників України підготувала звернення до влади краю.

Митці запевнили, що книжка (зокрема й волинська) повинна завойовувати читацьку увагу і витісняти російську та неякісну "попсову" літературу. Натомість не відчувають підтримки від влади.

"Відзначимо, що інші області, зокрема Київська, Одеська, Львівська, Івано-Франківська, підтримують видання місцевих авторів мільйонними сумами. Зауважимо також, що коли видати книжку коштувало в рази дешевше, на підтримку волинських авторів скеровували 800-900 тисяч гривень щороку", – йдеться у зверненні.

Як повідомили письменники, Волинь у загальноукраїнському рейтингу за кількістю виданих книг перемістилася із 3 позиції (у 2007 році) на 23 (у 2014 році). У поточному році на фінансування видання книг скеровано 200 тисяч гривень, із яких частину виділяють на поїздку на Львівський форум видавців. Не фінансується і пункт програми щодо підтримки волинських авторів, який існував раніше і передбачав виїзди письменників у міста й села Волині. Крім того, існував і проект "Урок веде письменник", який, на жаль, також був згорнутий.

Восени 2016 року начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна запевнила, що запросить представника ВОО НСПУ на конференцію директорів для впровадження механізму повернення проекту "Урок веде письменник". Проте цього так і не сталося, – зазначили письменники.

Наприкінці березня письменницька організація звернулася до обласної ради із проханням виділити 50 тисяч на рік на статутну діяльність, відтак і на організацію та проведення літературних заходів. Постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім'ї, молоді, спорту та туризму рекомендувала підтримати це звернення. Однак на цьому все й зупинилося.

"Якщо в інших областях влада шукає можливості підтримки письменницьких організацій (як-от: надання пільг щодо оплати за опалення, визначення кращих книг області та відзначення авторів преміями, організація поїздок в інші області для пропагування авторів і не замикання культурного простору локаціями і т.д.), на Волині ситуація кардинально інша, або ж протилежна", – йдеться у зверненні.

Також письменників тривожить ситуація, яка виникла у зв'язку з відсутністю коштів на передплату періодичних видань у бібліотеках Волині. Зокрема, в обласній науковій бібліотеці імені О.Пчілки в кошторисі 2017 року на потреби поповнення фонду періодичними виданнями було закладено лише 50 тис. грн., що дало змогу провести передплату тільки на ІІІ квартал ц.р. До початку ІV кварталу залишилися лічені дні. А в листопаді завершується в основному передплатна кампанія на 2018 рік, і без бюджетних призначень на цю мету письменники не можуть бути її учасниками.

Критична ситуація з комплектуванням книжкових фондів склалася і у Волинській обласній бібліотеці для дітей, де на 2017 рік із бюджетних асигнувань на придбання літератури не передбачено жодної копійки, а передплата періодичних видань обмежена 25 тисячами гривень.

"Ми висловлюємо сподівання, що Ви підтримаєте колективи бібліотек щодо виділення додаткових коштів на передплату періодичних видань та придбання літератури. Зокрема для Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки потрібно по мінімуму 45 тис. грн. – для здійснення передплати у ІV кварталі 2017 р. 90 тис. грн. – для передплати у І півріччі 2018 р. Для Волинської обласної бібліотеки для дітей – 40 тис для передплати на перше півріччя 2018 року та хоча б 200 тис грн. на придбання літератури", – звертаються волинські письменники до влади.

Надрукувати
мітки:
коментарів