Поділитись:

У тергромаді на Волині заморозили процес об'єднання (фото)

Середа, 04 жовтня 2017, 16:16

Попри те, що Волинь за децентралізаційними показниками посідає друге місце в Україні, є в області потенційні громади, де процес децентралізації заморозили. Одна з них потенційна Шклинська ОТГ, що на Горохівщині, до якої мають увійти: Шклинська, Ватинська, Вільхівська, Губинська Перша, Звиняченська, Колодеженська, Мирненська, Новосілківська, Пустомитівська, Сенкевичівська селищна, Скірченська.

Про це розповідає консультант з комунікацій Асоціації міст України Тамара Зубенко.

Довкола Шкліня об'єднання йде, як мокре горить. Такого висновку дійшли консультанти Асоціації міст України Василь Гром, Валентин Малиновський та Андрій Банера, побувавши у Шклинській сільській раді з виїзною консультацією. Хоч на зустріч запросили сільських голів, населення, депутатів, проте у Шклинській сільраді консультанти АМУ застали лише секретаря ради і депутата Людмилу Долонську та бухгалтера. А от голова, який живе в Луцьку, зі слів секретаря перебував на той момент у відпустці.

Попри невелику аудиторію консультанти АМУ все ж таки роз'яснили присутнім усі переваги об'єднання і спільного господарювання.

Як наголосила Долонська, вони вже роками кличуть до себе сільські ради, що мають об'єднатися, але поки марно.

"У 2015-му запрошували приєднатися Михлин, Угринів, Губин, Скірче, Ватин, Мирне, всі відмовились, зголосилася лише Скірченська сільська рада. Торік, у грудні знову кликали, а вони відповіли, що допоки можемо втриматися самі, то господарюватимемо", – розповіла секретар Шклинської сільради.

Тож процес об'єднання в ОТГ довкола Шклиня нині заморожений. Утім, Долонська каже, що вони вкотре планують зібрати сесію, голова знову ініціюватиме процес об'єднання.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ поцікавився, чи робили у Шклині хоч якісь фінансові розрахунки щодо майбутнього життя громади. На що секретар відповіла, що нічого не робили, бо немає з ким робити, жодної письмової згоди.

"Якщо я сватаю дівчину, то знаю чого засилаю сватів… По-перше, я її люблю, по-друге, вона не з бідних, а ще я маю розуміти, що їй можу дати після одруження і як житимемо далі. А якщо плануєте об'єднатися з селами, які лишаться після створення сусідніх громад та ще й без розрахунків, то, вибачте, але це весілля на один день, – зауважив Гром. – У вас утік 2016 рік, тікає цей, і ви вже не наздоженете 2018-ий. Від тієї децентралізації, ще зволікаючи, матимете дірку від бублика. І якби ви не господарювали, то дочекаєтеся 2019 року і від вашої громади лишиться тільки пшик.

Надрукувати
мітки:
коментарів