Поділитись:

Кандидати на Волині в останній день завалили комісії документами

Четвер, 05 жовтня 2017, 12:50
Кандидати на Волині в останній день завалили комісії документами

Кандидати у депутати та голови об'єднаних територіальних громад тягнуть до останнього, аби подати документи до виборчих комісій. Найбільший наплив був 4 жовтня, в останній день реєстрації, і комісії змушені були працювати до ночі.

Про це 5 жовтня під час прес-конференції повідомила координатор кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата.

"Від виборів до виборів, два років поспіль, коли проводяться виборів до ОТГ, бачимо, що кандидати у 40% приносять документи в останній день", - зазначила експертка.

Зареєстрована кількість кандидатів суттєво різниться у різних територіальних громадах. У Жидичинській та Турійській ОТГ кандидатами зареєстровано більше сотні кандидатів у депутатів. Натомість у Зарічанській та Городищенській виборчих комісіях станом на 4 жовтня було лише по одному кандидату. У перші 5 днів не було подань у жодні комісії.

Однією з причин є те, що законодавець не вказав останні години роботи комісії, а лише останній день для реєстрації кандидатів. Тож фактично комісії вимушені працювати до 00:00. В Україні був прецедент, коли особа хотіла зареєструватися кандидатом, але прийшла після 18:00 до комісії, яка вже припинила роботу. Він подав у суд, і його позов було задоволено. Тож для уникнення подібних ситуацій, комісії працюю до останнього, а кандидати розумію, що можуть тягнути до останнього.

"Є ще не формальна причина з боку кандидатів. Вони не хочуть показувати до останнього моменту, що висуваються в певному окрузі, аби був ефект несподіванки", - пояснює Катерина Шарпата.

Така ситуація впливає на роботу комісії, адже люди повинні працювати до ночі. У законодавстві виписано, що наступного дня комісія зобов'язана провести остаточне засідання для реєстрації кандидатів.

"Таким чином вони зобов'язані вночі, поза робочим днем, визначеним графіком роботи, мусять обробляти велику кількість інформації. Тож можливі певні технічні неточності у зареєстрованих списках", - пояснює представниця ОПОРИ.

Нагадаємо, що вибори в об'єднаних територіальних громадах відбудуться 29 жовтня. На Волині вибори відбудуться у 19 ОТГ.

Надрукувати
мітки:
коментарів