Поділитись:

Котельні "на дровах" збудували, а запустити не можуть: дві школи Волині повернуться до газу

Четвер, 05 жовтня 2017, 21:00
Котельні

Дві нові твердопаливні котельні при школах сіл Чаруків та Липини, схоже, так і не почнуть працювати у нинішньому опалювальному сезоні, хоча кошти на їх будівництво витрачені не малі. Причини того, чому так сталося, розбирало ІА "Конкурент".

Обидві котельні – це нове будівництво. Остаточні роботи із їх встановлення були завершені улітку цього року. І саме з нинішнього опалювального сезону школи мали би перейти на тверде паливо. Однак, виникла проблема із оформленням землі під котельнями.

Чаруківська школа, схоже, зимувати буде з газом Чаруківська школа, схоже, зимувати буде з газом
Автор фото:lutsk.rayon.in.ua

"У комунальному закладі виникли певні проблеми із введенням в експлуатацію твердопаливних модульних котелень через неузгодженість питання по землі і можливо інших питань. З урахуванням того, що райдержадміністрація бачить, що ситуація може зайти до неприємного фіналу і станом на 15 жовтня (коли, очевидно, почнеться опалювальний сезон) твердопаливні модульні котельні не будуть введені експлуатацію, то на останній нараді прийнято попереднє рішення, аби на черговій сесії (6 жовтня) ці дві газові котельні передати на баланс відділу освіту, і відділ освіти буде оперативно готувати ці котельні до роботи в новому опалювальному сезоні", – підтверджує керівник Луцького районного відділу освіти, молоді та з питань фізичної культури і спорту Олександр Хомич.

Варіант вирішення цього земельного питання пропонувало КП "Луцьке", яка займалося будівництвом котелень. Ще у червні зі слів директора підприємства Олександра Ткачика розробили технічну документацію по проекту землеустрою для укладання трьохстороннього договору сервітуту. Учасниками мали бути Луцька районна рада, яка є власником землі, відділ освіти, який має право на постійне користування земельною ділянкою та комунальне підприємство "Луцьке", яке збудувало котельню та буде її обслуговувати. Підписання мало відбутися у серпні, натомість за твердженням Олександра Ткачика голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський з такою схемою не був згоден, вважаючи її не законною. Ці слова підтверджує і керівник відділу освіти Олександр Хомич.

"Варіанти проекту договору щодо виділення і узаконення земельної ділянки, як мені пояснюють працівники юридичного відділу і районної та обласної адміністрації, суперечать земельному законодавству. Тому підписувати договір, з відвертими порушеннями земельного законодавства, я не маю права. Не знайшли іншого варіанту узаконення цих питань. Сьогодні конкретного вирішення проблеми належності земельної ділянки комунальному закладу, не вирішено. Але такі спроби були", – провадить Олександр Хомич.

А ось за коментарями щодо ситуації сам Ігор Ярмольський порадив звертатися на комунальне підприємство.

 Голова Луцької РДА Ігор Ярмольський Голова Луцької РДА Ігор Ярмольський

Директор КП "Луцьке" Олександр Ткачик натомість каже, що неодноразово надсилав звернення для вирішення цієї ситуації. Однак віддачі не відчув, натомість школа змушена знову експлуатувати газові котельні.

"Котельня збудована. Літом завершили роботи до врізці в центральну магістраль. Але відділ освіти ніяк не може підвести світло до котельні. Далі я не можу здати її в експлуатацію, адже без технічних умов на світло я не можу зробити містобудівні умови і відповідно не можу ввести в експлуатацію та експлуатувати. Фактично вона готова до вжитку, але там немає живлення. Позиція не зрозуміла нікому", – каже Олександр Ткачик.

Є ще один варіант виходу із ситуації. А саме аби відділ освіти звернувся до обленерго, ті встановили на котельні автомат потужності, а комунальне підприємство поставило лічильник. Однак, до початку опалювального сезону з цим розібратися не вдасться.

Голова Луцької райради Валентин Приходько міркує, що розпочинатися сезон у школах буде таки з газових котелень, але паралельно вироблятимуть документи для проведення світла на твердопаливні.

P.S. У медіа неодноразово з'являлася інформація про конфлікти між головою Луцької РДА Ігорем Ярмольським та керівництвом КП "Луцьке". Можливо, протистояння далося в знаки і цього разу. Однак, доки різні рівні влади не можуть дійти бюрократичної (чи політичної) згоди, об'єкти, які коштували бюджету кілька мільйонів гривень, пустують.

КП "Луцьке"

Довідково. Засновником підприємства є Луцька районна рада. Статутний фонд КП "Луцьке" складає 6 млн грн. Основним видом діяльності є комплексне обслуговування об'єктів. Керівником з 3 серпня 2016 року є Олександр Ткачик.

Надрукувати
мітки:
коментарів