Поділитись:

У «волинській Швейцарії» відкрили молодіжний центр (фото)

Понеділок, 09 жовтня 2017, 10:05

На Волині на території ботанічного заказника загальнодержавного значення "Вортнів" (Воротнівське лісництво ДП "Ківерцівське ЛГ" запрацював "Лісівничий молодіжний центр" (ЛМЦ). На відкриття закладу завітали вихованці шкільних учнівських лісництв, студенти Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька, СНУ імені Лесі Українки.

Про це повідомляє прес-служба ВОУЛМГ.

На відкритті першого в Україні "Лісівничого молодіжного центру" були присутні заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук, заступник голови обласної ради Роман Карпюк, голови Луцької та Ківерцівської райдержадміністрацій Ігор Ярмольський та Валерій Ткачук, освітяни, науковці, екологи.

"У сучасних умовах лісове господарство потребує спільного бачення розвитку – лісівників, науковців, громадськості, влади. Тому ми постійно робимо кроки назустріч. Добре, що є розуміння. Зокрема саме спільне рішення наукової ради, що діє при ВОУЛМГ, стало рушієм відкриття цього центру. Але мушу зізнатися і, сподіваюся, мене зрозуміють усі тут присутні: ми найбільше хотіли зробити комфортним перебування у "Воротневі" саме дітей. Наших підопічних. Майбутніх лісівників. Які прийдуть нам на зміну і продовжать те добре, що ми
розпочали", – зазначив начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.

Сергій Кошарук прийшов на свято з донечкою. Окрім високої оцінки рівня створеного Центру та подяки лісівникам за таку соціальну роботу, просто зазначив: "У Воротневі на Волині тепер є частинка Європи. Без сумніву, кожен волинянин із задоволенням тут проведе свій вихідний. Точно знаю, що й сам не раз прийду сюди з родиною. Дякую за той комфорт, який ви створюєте для всіх нас".

Зі слів Романа Карпюка, все, що роблять волинські лісівники, варте уваги і достойної оцінки.

За таку соціальну роботу лісівникам подякували представники влади та освітньої галузі.

"Нам не треба йти в Європу. Вона вже є у нас. Тут. У "Воротневі", – зауважила директор еколого-натуралістичного центру Валентина Остапчук.

Після невеликої урочистої частини гості Центру пройшлися школами-студіями, де тривали перші заняття. "Школа майбутнього лісу", "Школа рибалки","Школа лісового дизайнера", "Школа бджоляра", "Школа лісового кухаря","Школа мисливця", "Школа садівника", "Шкільна майстерня" – кожен із викладачів студій (а тимчасово на вчителів "перекваліфікувалися" працівникиуправління та директори лісгоспів) зумів зацікавити дітей.

З чого все починалося

Ще минулого року при ВОУЛМГ було створено наукову раду. Щоб спільна робота лісівників, науковців, громадськості та молоді велася на дійсно належному рівні, а представники всіх цих категорій мали достойні умови для роботи, зокрема і науково-досвідної та еколого-просвітницької діяльності, на черговому засіданні Наукової ради при ВОУЛМГ, головою якої спільним рішенням обрали к. с.-г. наук, доцента кафедри садово-паркового господарства біологічного факультету СНУ ім. Лесі Українки Анатолія Гетьманчука, було прийнято рішення про створення "Лісівничого молодіжного центру" на базі ботанічного загальнодержавного заказника "Воротнів".

Керівництво ДП "Ківерцівське ЛГ", в чиєму підпорядкуванні перебуває ця заповідна територія, названа у народі "Малою Швейцарією", для діяльності науковців на взаємовигідних паритетних умовах надало можливість користуватися інфраструктурним комплексом будівель.

Тож у "Лісівничому молодіжному центрі" діятимуть не лише різні еколого-лісівничі лабораторії, а й проводитимуться практичні роботи з дослідження орнітофауни та збереження довкілля. ЛМЦ працюватиме під творчим керівництвом Наукової ради при ВОУЛМГ. Параметри та цілі цієї співпраці поки уточнюються. Проте вже визначено, що "Воротнів" стане своєрідною дослідною ділянкою та базою для практичного вивчення різноманітності природи представниками учнівських лісництв (в нашій області таких нині діє 44, тут навчається понад 1500 дітей).

Під час круглого столу, яким завершилися заходи із відкриття Центру, перший заступник начальника ВОУЛМГ Віктор Сахнюк зазначають, що лісівники готові надати можливість з науковою метою працювати у "Воротеві" і студентській молоді, і науковцям. Адже "Воротнів" є чудовою базою для досліджень – загалом флора заказника містить понад 900 видів рослин, чимало з яких занесені до Червоної книги України.

Що вже зроблено

На території садиби заказника діти будуть знайомитися із основами роботи працівників лісовоїгалузі. У комфортних умовах. Бо всі будівлі, які свого часу були зведені на території садиби, силами та коштом ДП "Ківерцівське лісове господарство" нині приведені у належний технічно-санітарний стан і адаптовані для потреб відвідувачів новоствореного Центру.

Директор ДП "Ківерцівське ЛГ" Анатолій Іщик розповідає, що оновлення бази лісництва розпочалося минулого року. Було відновлено дорогу протяжністю 1,7 кілометра. В'їзд для автомобілів сюди заборонено – можна пройтися пішки або на велосипеді.

Упорядкували тут і садок. Старі дерева лісівники викорчували, а на їх місці посадили молоді яблуні, груші, сливи, черешні та абрикоси.

Поруч із садком заклали лісову пасіку. Зі Звірівського лісництва перевезли 20 вуликів. Спорудили будинок для бджоляра та апітерапії.

Відновлено всі старі будівлі, розчищено ставки.

Також у "Воротневі" відтепер діє екологічна стежка.

У розмовах прозвучало чимало цікавих ідей щодо подальшого функціонування "Лісівничого молодіжного центру". Але чи не найамбітнішою і водночас досить реальною ціллю для волинських лісівників відтепер стало залучення грантових коштів на освітні, наукові проекти, які разом із командою молодих фахівців можна успішно втілювати у життя.

Довідково:

Воротнів – ботанічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Луцького району Волинської області, на північ від села Воротнів.

Площа – 600 га. Статус надано 1978 року. Перебуває у віданні ДП "Ківерцівське ЛГ" (Луцьке л-во, кв. 125-130, 132-148).

Розташований на заліснених пагорбах північно-західної частини Рівненського плато. Охороняються корінні грабово-дубові та похідні грабово-березові, дубово-ясенові насадження з багатьма видами поліської і лісостепової рослинності.

Підлісок розріджений, представлений крушиною, ліщиною, бруслиною європейською. У трав'яна-чагарниковому покриві – конвалія звичайна, копитняк європейський, вовчі ягоди звичайні, а також лілія лісова, любка зеленоквіткова, коручка чемерникоподібна, гніздівка звичайна, занесені до Червоної книги України.

Фауна представлена звичайними видами, з рідкісних трапляється лелека чорний, занесений до Червоної книги України.

Заказник має наукову та освітню цінність.

У 1956 році у селі Воротнів знімався фільм "Сліпий музикант", його творці не оминули увагою і ліс.

Згодом у Воротнівському лісі звели дамби і на місці сінокосів створили п'ять ставків. За незвичну красу місце стали називати маленькою волинською Швейцарією.

Надрукувати
мітки:
коментарів