Поділитись:

"Зерно – живий організм, його потрібно відчувати", – начальник виробництва ТзОВ "ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ"

Неділя, 15 жовтня 2017, 10:00

Начальник виробництва ТзОВ Начальник виробництва ТзОВ "ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ" Ігор Хомко
Ігор Хомко працює в борошномельному виробництві вже 32 роки. Розповідає, що доленосним у його житті став саме 2006 рік, коли його, вже досвідченого технолога, запросив працювати до себе керівник молодого підприємства "Волинь-Зерно-Продукт" Євген Дудка.

Про те, як вдалося налаштувати чотири борошномельні комплекси, знайти працівників "з вогником в очах" та здійснити мрію усього життя, Ігор Хомко розповів ІА "Конкурент".

***

"Мушу взяти руками зерно, яке потрапляє в млин, пощупати його. Якщо я його не пощупаю, то нічого з нього не зроблю. Якщо ціле зерно, то зразу на зуб пробую, а якщо розмелене, то пробую руками на дотик, яке воно є", - напередодні Дня працівника харчової промисловості ділиться своїм досвідом спеціаліст.

Трудова кар'єра молодого технолога Ігоря Хомка розпочалася у далекому 1985 році після закінчення навчання в Одеському механіко-технологічному коледжі. Саме тоді він потрапив на Волинь, де влаштувався змінним майстром на комбінаті хлібопродуктів № 2. Там він пропрацював 21 рік, вивчаючи та досліджуючи усі тонкощі борошномельної справи.

Новий етап у житті досвідченого технолога розпочався у 2006 році, коли він прийняв пропозицію роботи від керівника молодого підприємства "Волинь-Зерно-Продукт" Євгена Дудки.

"Я, звісно ж, злякався спочатку такої пропозиції, бо там ще нічого не було, а Євген Степанович сказав мені: "Будемо разом піднімати виробництво", - згадує той момент уже теперішній начальник виробництва ТзОВ "ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ" Ігор Хомко.

Старий бетонний елеватор силосного типу відновлювали поступово. Засукавши рукави, спочатку реанімували першу норію, потім – транспортери. А вже через майже два місяці працівники відзвітували директору, що готові вмикати елеватор і завозити зерно нового урожаю.

"А потім пішло-поїхало! Вже маючи досвід, у 2007 році запустили турецький млин фірми "Нurmak" у смт. Млинові. Він переробляє 60 тонн зерна пшениці на добу і меле 44 тонни борошна. А у 2011 вже у Луцьку запустили ще один такий же млин з такою ж потужністю", - згадує Ігор Хомко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЛОДІСТЬ ТА ДОСВІД: ХТО РОЗВИВАЄ МОЛОЧНУ ГАЛУЗЬ ВОЛИНІ

А далі була оренда "Боніти" та невпинне бажання розвиватися, збирати навколо себе спеціалістів та працівників з вогником в очах.

"Спочатку нас було троє. Так би мовити, "першопрохідців". Я і двоє моїх помічників. А на даний час в моєму підпорядкуванні три млини і 68 людей", - пишається начальник.

Ексклюзивне борошно ЕКСТРА і здійснення мрії всього життя

"Тішуся, що ми єдині в Україні, хто виготовляє борошно ЕКСТРА. Воно особливе тим, що мелеться лише з пшениці другого класу. Його якісні показники вдвічі вищі від простого вищого сорту, за ГОСТом у якого 24 % клейковини, а в нашій ЕКСТРІ - 28 % клейковина, а білість - 62 %", - розповідає фахівець.

Нині сукупна продуктивність млинів ТзОВ "ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ" становить 170 тонн на добу. Та попит ринку вимагає більшого, тому команда спеціалістів взялася за аналіз досвіду передових іноземних виробників, зокрема швейцарської фірми "Buhler".

Команда ТзОВ Команда ТзОВ "ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ" у Швейцарії вивчає досвід фірми "Buhler"
Автор фото:З сайту ГК

"Поїхати туди – це було мрією мого життя! Фахівці швейцарської фірми дивувалися нашими досягненнями за 15 років діяльності. То було дуже знаково", - посміхаючись, згадує Ігор Хомко.

Поїздка ще більше вдосконалила робочі навички спеціаліста, адже донедавна він тільки чув про еталонну майстерність швейцарців та їхні досягнення у борошномельній промисловості.

В цій професії головне, щоб був вогник в очах

"Це насправді дуже гарна професія, люди одразу бачать результат, а це дуже важливо для самооцінки, – каже Ігор Іванович. – Але треба, щоб душа до неї лежала, і, звісно, терпіння і час. Щоб стати повноцінним спеціалістом, потрібно півтора роки. Тому ми відкриті до спілкування, зустрічаємося зі студентами, показуємо елеватори, виробництво, готові вкладати у молодь ресурси та особистий час, супроводжуючи початок їхньої виробничої діяльності".

"Зерно – це живий організм, і його потрібно відчувати"

Усі уроки від мудрого наставника успішно засвоїв Дмитро Сторожук, який у свої 26 років успішно керує персоналом на млині у смт. Млинів, а це – 23 людини.

"Сам я родом з Вінниччини. Після закінчення навчання мені порадили поїхати працювати на Волинь, бо "там люди добріші". Потрапив на практику до ТзОВ "ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ", тут і вирішив залишитися. Ігор Іванович мене вже тоді почав вчити, як воно на практиці, бо теорію я знав добре. Коли є бажання, то своїми руками всі механізми млина общупаєш й перебереш, от тоді й навчишся цій справі", - згадує хлопець.

Технолог борошномельного виробництва Дмитро Сторожук у свої 26 років успішно керує персоналом на млині у смт. МлинівТехнолог борошномельного виробництва Дмитро Сторожук у свої 26 років успішно керує персоналом на млині у смт. Млинів

Зараз Дмитро працює технологом борошномельного виробництва. Усміхаючись, каже, що він такий собі "універсальний солдат", який має миттєво реагувати на всі механічні та технологічні процеси на млині. Адже в разі поломки вирішити проблему потрібно швидко і безболісно для безперервного процесу виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НАВІЩО ЇСТИ БАГАТО САЛА, КОЛИ МОЖНА З'ЇСТИ ТРОХИ НУТУ?" - ДІБРОВА

Ігор Хомко пишається своїм вихованцем та додає, що підприємство знаходиться у пошуках технологів, бо ж має чотири борошномельні комплекси. Тому активно популяризують професію технолога борошномельного комплексу, постійно влаштовуючи екскурсії студентам на виробництво, аби вони побачили на власні очі, як створюється високоякісне борошно, з якого потім печуть хліб, кондитерські вироби, роблять макарони.

Дмитро Сторожук засвоїв  усі уроки  мудрого наставника Ігоря Хомка, який гордиться своїм вихованцемДмитро Сторожук засвоїв усі уроки мудрого наставника Ігоря Хомка, який гордиться своїм вихованцем

***

З розмови з Ігорем Хомком мимоволі і самому хочеться поринути у процес борошномельного виробництва, навчитися "відчувати на дотик" зернину, бо це ж живий організм, долучитися до благородної місії з виготовлення борошна. У людей, руки яких пахнуть хлібом, своя особлива філософія, у них, дійсно, душа лежить до своєї справи, і вони завжди готові поділитися своїм досвідом та знаннями, аби спеціалістів у їхній галузі ставало все більше.

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 квітня 2024
28 березня 2024
25 лютого 2024
24 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
15 лютого 2024
13 лютого 2024
11 лютого 2024