Поділитись:

На Волині міркували, що робити з необ'єднаними громадами

Неділя, 22 жовтня 2017, 18:30

Команда Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування на чолі із його директором Анатолієм Пархом'юком побували із робочим візитом у Ківерцях, куди на зустріч прибули голови тих громад району, які ще не об'єдналися.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.
На захід прибуло понад десяток голів територіальних громад.

Директор Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк зауважив, що в районі на вибори цьогоріч йдуть дві громади – Цуманська та Жидичинська. Тому потрібно визначитися, що ж робити із іншими територіями, які наразі не об'єдналися. Він переконаний, що варто відійти від вичікувальної позиції і наважитись жити за новими правилами. Мовляв, потрібно потрібно попрацювати із картами та форматами громад.

"Не є самоціллю об'єднання, слід об'єднатися так, аби громада була спроможною", – зауважив експерт.

Під час зустрічі від присутніх лунали запитання про те, із якими труднощами довелося зіштовхнутися волинським громадам-першопрохідцям. Анатолій Пархом'юк розповів, що, приміром, у 2015 році були певні складнощі із реєстрацією громад. Нині ж громадам слід добряче замислитися над кадровим потенціалом майбутніх ОТГ та формуванням бюджетів.

Під час робочого візиту до Ківерець головам необ'єднаних громад продемонстрували відео із успіхами перших волинських громад.

"З'явилися шанси і люди ними скористалися", – зауважив експерт із фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк.

З його слів, поки держава дає можливість "навчитися їздити на велосипеді із грішми", варто спробувати об'єднатися, бо інакше доведеться "набивати ґулі". Також він наголосив на різкому зростанні власних доходів тих громад, що вже об'єдналися.

Юрист Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Погорілий розповів присутнім головам громад Ківерцівського району особливості закону про об'єднання територіальних громад.

З його слів, особливу увагу варто звернути на ухвалення порядку громадських слухань та на терміни об'єднання.

У підсумку директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування закликав ще раз подумати над форматами об'єднання, при потребі внести зміни до перспективного плану, зробити кроки щодо ініціювання створення ОТГ та не жити тільки власними амбіціями.

Надрукувати
мітки:
коментарів