Поділитись:

Найстаріша дерев'яна церква Волині відсвяткувала свій ювілей

Субота, 11 листопада 2017, 15:11

Громада храму села Гішин Ковельського району святкувала 450-те Престольне свято.

Свято відбулось у день пам'яті великомученика Димитрія, 8 листопада, Про це повідомили у Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП.

Гішинська дерев'яна церква – одна з найдавніших деревяних церков України, що збереглися діючими до нашого часу. Металева табличка на стіні храму свідчить про охорону пам'ятки архітектури України державою. Однак жителі села бережуть свою святиню зовсім не за державні кошти. Хоч вона вже давно і дуже невідкладно потребує самої серьозної державної підтримки.

До ювілею храму стараннями і коштом настоятеля храму протоієрея Віталія Василенко, протоієрея Івана Горуна (с.Колодяжне) та декількох небайдужих парафіян церкву було перекрито, пофарбовано та відремонтовано. А поряд храму, встигли збудовати чепурненький церковний будиночок. І ось оновлена святиня радо зустрічає гостей ювілею на чолі з митрополитом Володимир-Волинським і Ковельським Володимиром.

Архіпастир, 25 священиків, майже усі жителі села та чимало гостей звершили Божествену Літургію і урочистий Хресний хід навколо храму. Відремонтовану церкву владика Володимир окропив Святою водою.

На сільському кладовищі було відслужено заупокійне богослужіння з поминовінням спочилих пастирів та парафіян Дмитрівської церкви.

Настоятеля храму отця Віталія Василенко під час Літургії відзначено високою священницькою нагородою – митрою. Протоієрея Івана Горуна Владика нагородив церковним орденом великомученика Георгія. А матушка Тетяна Василенко – регент хору та активна помічниця настоятеля – удостоїлася з рук Архіпастиря єпархіальної відзнаки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
12:20
12 березня 2024
05 березня 2024
24 лютого 2024
15 лютого 2024
13 лютого 2024
08 лютого 2024