Поділитись:

Бліц: Михайло Імберовський про прозорість та доступне житло на Волині

Понеділок, 20 листопада 2017, 21:00

Два роки тому бізнесмен Михайло Імберовський розпочав політичну кар'єру. Він став депутатом Волинської обласної ради та очолив нині розвалену фракцію "Самопомочі". З самого початку своєї роботи Михайло зарекомендував себе людиною, яка скурпульозно переймається бюджетними питаннями. Зовсім не дивно, що однією із його перших ініціатив стало удосконалення програми доступного житла на селі "Власний дім".

У четвер, 23 листопада, депутати Волиньради будуть продовжувати її на 2018-2020 роки. Саме тому журналіст ІА "Конкурент" Руслан Пилипчук зустрівся з обранцем громади та розпитав його про те, яким чином повинна працювати програма "Власний дім" та які проблеми виникають навколо запровадженого для неї порядку.

– Розкажіть загалом про програму "Власний дім". Що вона передбачає?

– Програма діє з 1998 року. Вона створена для того, аби спеціалісти, яких потребує сільська громада, мали змогу придбати чи збудувати житло на пільгових умовах. Для цього видається кредит на 20 років під 3% річних. Це потрібно, щоб вчителі, лікарі та інші фахівці залишалися жити та працювати у селі.

– Що не так із цією програмою? Які є проблеми?

– Вона була і поки залишається непублічною. Люди про неї не знають, не знають навіть голови сільських рад. Такий ковпачок закритості породжував те, що рішення ухвалювалися просто за розпорядженням голови РДА, без будь-якого публічного обговорення.

Проаналізувавши ситуацію, разом зі своїми помічниками дійшов до того, що необхідно напрацювати відповідний порядок. Він передбачав створення комісій при РДА, членами яких повинні стати не лише представники влади та певних структур, а й представники від громади. Цей порядок пропрацював рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "МИХАЙЛО ІМБЕРОВСЬКИЙ: "ЛЮДИ ДОВІРИЛИСЯ ПАЛИЦІ"

– Які підсумки? Покращення відбулися?

– Я подав звернення до всіх РДА та ОТГ на Волині. Ситуація плачевна. 60% відповідей від ОТГ подані двома реченнями, що програма не працює, позичальники не зверталися. При РДА вимог затвердженого регламенту не дотримали, оскільки, для прикладу, з 9 членів комісії 8 – це працівники адміністрації. Хоча у Ковельській РДА більш-менш норм дотрималися. Там адміністрацію представляють лише 3 людини, технічні працівники, які роз'яснюють всі тонкощі програми.

А ось голова Луцької РДА Ігор Ярмольський взагалі мене відфутболив. Сказав, що якщо мені не подобається відповідь, то можу звертатися до суду. Але ж він зобов'язаний виконувати рішення обласної ради та створити комісію, яку ми передбачили. А відповіді про те, чи вона взагалі створена, – не отримано.

– Чому затверджених норм не дотримались у більшості районів?

– Коли я побачив новий проект програми на 2018-2020 роки, який подав департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА, то там вже не передбачено ніякого порядку. Хоча в нас була домовленість, що це буде одним з розділів. Чому не внесли? Зважаючи на мій аналіз отриманих відповідей, з яких видно, що ухвалений обласною радою порядок на 80% не дотримувався, я бачу, що вони хочуть в ручному режимі управляти цими коштами. А гроші великі: до 2020 року планується 75 мільйонів гривень. Фінанси повинні розподілятися прозоро, на це мусить впливати громада. А зараз, на жаль, є чітка спроба повернутися до ручного управління.

– Будете намагатися відговорити депутатів підтримувати цю програму в такому вигляді, як її подає ОДА?

– Я пропонуватиму в такому вигляді не ухвалювати та проситиму додати окремим розділом порядок використання коштів.

Надрукувати
мітки:
коментарів