Поділитись:

Зрада та диверсія у Волиньраді (фоторепортаж)

Четвер, 23 листопада 2017, 22:15

Я пив дивний лимонний чай з кавомата, коли стало зрозуміло, що охоронці Волинської обласної ради поклали на мене око.

"Кляті покидьки, коли ж вам нарешті набридне оглядати мій рюкзак. Що ви хочете там знайти?" – подумалося мені.

Насправді я не маю нічого проти заходів безпеки і мені зовсім не важко демонструвати вміст своєї сумки. Але якого біса перевіряють лише мене?

"Покажіть ще, будь ласка, свою перепустку", – попросив наостанок один із стражів Волиньради.

"Мені теж діставати?" – запитала моя одноклубниця по "Протилежному погляду LIVE" Олександра Куртеєва.

"Ні, вам непотрібно", – пролунало у відповідь.

Гаразд, забудемо про це ганебне свавілля та будемо рухатися до сесійної зали, в якій депутати вже розпочали своє засідання й навіть оголосили про "камбек" фракції "Самопоміч", проте у дещо скороченому складі. Місця не знайшлося колишньому очільнику "біло-зелених" в обласній раді Михайлу Імберовському. До слова, раніше фракція розвалилася через вихід з неї Олексія Панасюка, Костянтина Зінкевича, Володимира Кметя та Бориса Бабійчука. Ходили чутки, що політиків позбавлять членства в партії й, можливо, відберуть їхні мандати. Погодьтеся, що такі поворити подій доволі дивні й аж ніяк не наштовхують на думку, що у волинській "Самопомочі" все гаразд.

"Чому фракція відродилася без Імберовського?" – запитав я у Костянтина Зінкевича.

"Бо він вирішив не приєднуватися до нас", – відповів обранець громади.

"Чому так сталося, варто спитати у Міши", – додав новий голова фракції Борис Бабійчук.

"Це мало відбутися ще два роки тому", – резюмував Олексій Панасюк.

Екс-лідер фракції  Екс-лідер фракції "Самопоміч" у Волиньраді Михайло Імберовський

(Детальну версію розмови з членами фракції "Самопоміч" читайте на сторінках ІА "Конкурент" завтра о 12:00).

Тим часом сесія продовжилася присвоєнням звання почесного громадянина Волині історику, дисиденту й політв'язню радянського режиму Валентину Морозу та вдові померлого героя війни Олега Твердохліба.

Після цього Ігор Палиця надав час для оголошення депутатських запитів та звернень. Розпочав феєрію "батьківщинівець" Сергій Слабенко. Політик розкритикував пенсійну реформу, яку впроваджує Кабінет Міністрів України, та дорікнув обранцям громади ігноруванням його пропозицій на попередніх засіданнях.

"Ви не підтримували, бо я представник "Батьківщини", – сказав він.

"Ви думаєте, що ми погано ставимося до Юлії Володимирівни (Юлія Тимошенко, – К.)?" – поіронізував над колегою голова ради.

Поки депутати один за одним озвучували свої запити, я зосередився на рухах, які відбувалися у сесійній залі. З дещо сумним та заклопотаним виразом обличчя у президії сидить голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Певно, Володимир Петрович відчував, що сьогодні на нього знову буде спрямовано шквал критики. Ігор Палиця кудись зник, і засідання веде його перший заступник Олександр Пирожик. Тим часом між рядами туди-сюди, в кращих традиціях партійного організатора, ходить лідер фракції "УКРОП" В'ячеслав Рубльов. Він "висмикує" Костянтина Зінкевича, і вони разом зникають з мого поля зору.

Лідер фракції Лідер фракції "Укроп" Вячеслав Рубльов, який більше залою ніж сидить на своєму місці.

"Привіт", – каже, поклавши руку мені на плече, народний депутат України Ігор Гузь, з яким ми нещодавно записали доволі цікаве інтерв'ю.

Коли до зали повернувся Ігор Палиця, тепер уже не радикал, а "укропівець" Володимир Кучер розпочав напад на очільника ОДА. Політика обурило, що Гунчик нібито виганяв журналістів із свого кабінету. Тепер очільник області в 10-денний термін повинен пояснити, якими нормами законів чи підзаконних актів він керувався, вчиняючи такі "протиправні дії".

Ще жорсткіше на губернатора "наїхав" очільник КП "Волиньприродресурс" та лідер безпартійної фракції "Батьківщина" Василь Столяр. Одіозний обранець громади попросив керівництво волинської СБУ перевірити діяльність голови, оскільки, на його думки, дії Гунчика можна кваліфікувати як державну зраду.

"Виконавча влада в області на чолі з головою ОДА Володимиром Гунчиком блокує роботу ДП "Волиньторфу", не погоджуючи видобуток торфу. Суд визнав такі дії протиправним та ухвалив скасувати незаконне розпорядження. Якщо він (Володимир Гунчик, – К.) так і не надасть згоди на видобуток торфу, то через рік підприємство розвалиться. Пане Фелонюк (очільник СБУ на Волині), чи не вбачаєте ви у діях Володимира Петровича навмисного заподіяння шкоди економіці країни?" – відрапортував він.

Насправді неприємності в керівника адміністрації лише розпочиналися. Справжній фурор серед толерантних депутатів спричинив спіч Ігоря Палиця, який звинуватив Гунчик у диверсії.

"Голова адміністрації тупо не підписує документи, які входять у його обов'язки. Ми втратили сотні мільйонів на видобутку торфу у цьому році. Ця людина підставляє президента, ця людина працює не на область, ця людина працює не на Україну. Ми не будуємо школи, садочки, лікарні, тому що хтось сидить і не хоче виконувати свої посадові обов'язки", – заявив посадовець.

Після цього Гунчику ще "всипали" працівники "Волиньторфу", в залі почали вигукувати про недовіру, проте Палиця ці заклики звів нанівець.

"Питання про недовіру ми ставити не будемо, це вертикаль президента. Але ви знаєте, що для нас це не проблема, ми маємо необхідні 43 голоси", – підкреслив очільник Волиньради.

Наступні півтори, а можливо, й дві години, засідання пройшли для мене в пекельному сумбурі швидкого відписування новин та дописування сюжету для завтрашнього ефіру ток-шоу "Протилежний погляд Live". Звісно, що такі несприятливі умови фактично "викинули" мене із процесу спостереження за обговоренням питань порядку денного.

Хоча, можливо, це й на краще, оскільки я відчуваю, як від клятих дедлайнів мені починає "зривати дах". Паніка затьмарює мій розум, і я змушений підводити весь цей хаос до завершення.

Отож, поки прозвучав завершальний гімн, свої повноваження склав нещодавно обраний головю Любешівської ОТГ, член фракції "Солідарність" Олег Кух. На його місце прийшов соратник Ігоря Гузя, колишній депутат обласної ради Валентин Кошельник.

Ліворуч - Валентин Кошельник, праворуч - помічник народного депутата України Ігоря Гузя Андрій Бокоч><span class=Ліворуч - Валентин Кошельник, праворуч - помічник народного депутата України Ігоря Гузя Андрій Бокоч

Помітно загострюються відносини між Ігорем Палицею та ректором Луцького національного технічного університету Петром Савчуком, який, незважаючи на своє "укропівське" забарвлення та нібито орієнтацію на Палицю, активно співпрацює з іншою політичною групою Волині – "Континіумом". Її лідер народний депутат України Степан Івахів обіймає посаду голови наглядової ради ЛНТУ, до складу якої також входить чимало представників "Континіуму". Не відомо, яким чином буде розвиватися цей сюжет надалі, проте стежити за ним я буду з величезною цікавістю.

На годиннику 22:00, я пропустив усі більш-менш пристойні терміни здачі матеріалу та мушу завершувати його, як нікчемний нездара, не підготувавши гідної кінцівки для вас. Я не очікую, що ви мене пробачите за це, та готовий гідно пережити всю ганьбу, яка чекає на мою особу після публікації цього репортажу.

Після завершення сесії, вдалося поспостерігати таку цікаву картину: експресивна активістка пані Марущак чи Марищак (точно не пам'ятаю) та права рука Ігоря Палиці Олександр Товстенюк...><span class=Після завершення сесії, вдалося поспостерігати таку цікаву картину: експресивна активістка пані Марущак чи Марищак (точно не пам'ятаю) та права рука Ігоря Палиці Олександр Товстенюк...

...За два метри від них, Володимир Гунчик та Віталій Кварцяний...><span class=...За два метри від них, Володимир Гунчик та Віталій Кварцяний...

...ну і мудрий та досвідчений управлінець Святослав Кравчук з головою Волиньради Ігорем Палицею><span class=...ну і мудрий та досвідчений управлінець Святослав Кравчук з головою Волиньради Ігорем Палицею

Надрукувати
мітки:
коментарів