Поділитись:

Волинський депутат висадив фундуковий сад (фото)

Середа, 29 листопада 2017, 14:00

На Волині взялися вирощувати екологічно чистий фундук.

Про це у мережі Facebook написав підприємець, депутат Волинської облради Юрій Гупало.

Зі слів підприємця, ідею вирощувати фундук на Волині він зі своїм другом і бізнес-партнером Сергієм Шваліковським виношували п'ять років. Аби реалізувати цей проект, вони відвідали чимало інститутів та фундукових садів за кордоном, їздили на форуми, конференції, консультувались із провідними фахівцями. У результаті – цього року в Ківерцівському районі на території сільради Журавичі на площі 30 га висадили фундуковий сад.

Як розповів Юрій Гупало у коментарі ІА "Конкурент", вони будуть вирощувати екологічно чистий фундук. Навіть земля, на якій його висадили, не оброблялася 27 років.

"Ми підійшли з такою метою, щоб виростити чистий екологічний продукт. Під час висаджування ми брали у лабораторії спеціальні бактерії, які знищують шкідників, тобто замість хімії наносимо живі бактерії. Ми плануємо робити чистий екологічний продукт", – зазначив підприємець.

15 тисяч саджанців для фундукового саду замовляли ще рік тому у польського фермера, який займається його вирощуванням.

"Ми їх завозили офіційно. Цікаво, що на митниці не виникло ніяких проблем. Зі слів митників, ми перші, хто офіційно завіз із Польщі саджанці в Україну. Вони були здивовані. Бо всі завозять не відомо, якими шляхами, а ми все зробили згідно з чинним законодавством", – розповів Юрій Гупало.

Вирощування фундука – це тривалий процес, плоди почнуть з'являтися аж через 5 років. А повноцінних прибутків можна очікувати через років 10.

Реалізовувати горіх підприємці планують і в Україні, і за кордон.

"В Україні не вистачає фундука, практично весь завозиться з-за кордону. Тому перш за все ми орієнтуємося на внутрішнього споживача", – зауважив він.

Як розповів Юрій Гупало, на Волині є ще одне фермерське господарство, де вирощується фундук. Це 16 га у Горохівському районі. Проте там вирощують італійський фундук, а в них – сорт "Каталонський", виведений в Іспанії, "Вебба" та інші.

"Впевнений, що перший в Україні екопродукт (фундук) буде вирощений саме на Волині!" – написав він у Facebook.

Надрукувати
мітки:
коментарів