Поділитись:

Волинська ОДА передала проект бюджету-2018 облраді

Субота, 02 грудня 2017, 09:25

Власне бачення, яким має бути обласний бюджет на 2018 рік, облдержадміністрація подала до обласної ради 30 листопада.

У повноваженнях саме виконавчої вертикалі влади – напрацювання пропозицій та формування проекту бюджету. Далі ж облдержадміністрації офіційно подає документ у раду для подальшого розгляду та внесення змін під час розгляду на засіданнях профільних депутатських комісій, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

"Загальний обсяг фінансових ресурсів обласного бюджету складе у 2018 році 7,8 млрд грн, з яких власні доходи – 1,6 млрд грн або 20,5 відсотка від усього обсягу бюджету", – розповів у коментарі директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк. – "Значна частина фінансового ресурсу обласного бюджету, яка сформована за рахунок трансфертів із державного бюджету, як і у попередніх роках, спрямовуватиметься бюджетам районів, міст та ОТГ, в тому числі для виконання державних програм соціального захисту та соціального забезпечення, функціонування на належному рівні установ освіти та охорони здоров'я. Обсяг такого ресурсу, який передається місцевим бюджетам області складає понад 4,3 млрд гривень".

Що важливо, у 2018 році для місцевих бюджетів області вперше спрямовуються цільові субвенції на розвиток автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності за рахунок дорожнього фонду обсягом 433,0 млн гривень та на придбання житла для розвитку сімейних форм виховання і забезпечення житлом дітей-сиріт обсягом 6,9 млн грн. Зазначені кошти нових субвенцій залишено у обласному бюджеті без розподілу, вони будуть розподілятись на обласному рівні відповідно до порядків та умов, які будуть затверджені у 2018 році Кабінетом Міністрів України.

"Як і у 2017 році, у наступному Урядом заплановано передачу місцевим бюджетам додаткової дотації на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я", – підкреслив Ігор Никитюк. – "Обсяг такої дотації для області на 2018 рік зросте на 126,9 млн грн, або на 24,6 відсотка. Разом із тим, з 2018 року така дотація надаватиметься для обласних бюджетів і подальшим розподілом між місцевими бюджетами області".

Тож у проекті обласного бюджету на 2018 рік місцевим бюджетам області спрямовано у цілому 353,4 млн грн такої дотації. Але аби місцеві бюджети, враховуючи вимоги бюджетного законодавства, отримали ці кошти вже з січня наступного року головний фінансовий документ області необхідно затвердити до закінчення поточного року.

До загального фонду обласного бюджету у наступному році планується залучити 639,8 млн грн власних доходів, майже 80 відсотків з яких від оподаткування доходів фізичних осіб. Враховуючи продовження у 2018 році експерименту з розвитку дорожньої інфраструктури в Україні у доходах спеціального фонду заплановано 840 млн грн цільових надходжень від перевиконання митних платежів, які будуть спрямовані на ремонт автомобільних доріг загального користування в області.За рахунок доходів загального фонду обласного бюджету та цільових трансфертів загального фонду, які залишаються на рівні обласного бюджету, у цілому у 2018 році буде здійснено 1,8 млрд грн витрат. Крім цього, витрати спеціального фонду бюджету, за рахунок цільових надходжень складуть ще 1,7 млрд гривень.

Що ж до видатків, то обласний бюджет наступного року матиме передусім соціальну спрямованість. Облдержадміністрація, готуючи документ, врахувала найбільш нагальні, першочергові потреби обласних установ та закладів, а також необхідності реалізації регіональним програм.

При здійсненні розрахунків витрат на заробітну плату працівників установ, що утримуються за рахунок коштів обласного бюджету, враховано розмір мінімальної заробітної плати, який проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" передбачений з 1 січня 2018 року у сумі 3 723 гривні на місяць, та посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки – 1 762 гривні.

При формуванні окремих видатків соціального характеру враховано прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2018 року – 1 700 гривень, з 1 липня – 1 777 гривень, з 1 грудня – 1 853 гривні.

У показниках обласного бюджету враховано видатки на утримання десяти вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної форми власності, які, починаючи з 2018 року, передаються на фінансування з обласного бюджету, з обсягом витрат 137,8 млн гривень.

Продовжується реалізація спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей", на що з державного бюджету передбачена субвенція для області обсягом 328,5 млн. гривень.

У межах наявного ресурсу у проекті обласного бюджету враховано 70,2 млн грн на реалізацію регіональних програм, в тому числі на фінансування заходів регіональної цільової програми соціального захисту населення на 2015-2018 роки – 5,0 млн грн, комплексної програми розвитку агропромислового комплексу на 2016-2020 роки – 2,0 млн грн, регіональної комплексної програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім" на 2018 -2020 роки – 6,8 млн гривень

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03