Поділитись:

На шахті в Нововолинську відкрили нову лаву

Субота, 02 грудня 2017, 17:37
На шахті в Нововолинську відкрили нову лаву

На шахті №9 "Нововолинська" ввели в експлуатацію нову лаву.

Учора, 1 грудня, спеціальна комісія дала позитивні висновки щодо початку її роботи, – пише Волинська правда.

Гірники планують, що нова лава дасть можливість видобувати 200 тонн вугілля в день. Загального ресурсу лави ж вистачить, щонайменше, на рік.

"На шахті сьогодні велике свято – здача лави в експлуатацію. Це значна подія для гірників, якій передувала серйозна і тривала робота. У нас зараз нелегкі часи у фінансовому плані. Але ця лава дасть можливість вийти на прибутковий рівень. Нова лава – це джерело нашого фінансування, зокрема й зарплат", – розповів директор шахти №9 "Нововолинська" Володимир Юрків.

Із його слів, підготовка до введення лави в експлуатацію тривала приблизно сім місяців. Нововолинський ремонтно-механічний завод відремонтував основне обладнання, з яким тепер працюватимуть гірники.

Володимир Юрків додав, що незважаючи на те, що "дев'ятці" пророкували закриття, вона довела і далі доводить, що має право на функціонування.

"Підприємство, яке мало бути ліквідоване ще у 2016 році, пропрацювало вже майже весь 2017 рік. Ба більше, через півмісяця ми здамо в експлуатацію ще одну лаву. Таким чином шахта працюватиме ще, як мінімум, років 4. А якщо знайдемо нові запаси, то, сподіваюся, років 15", – висловив оптимістичні плани директор шахти.

Орієнтовно на ремонт комбайна і секції механізованого комплексу виділили 3,7 мільйона з держбюджету. Крім того, насосну станцію, конвеєрну лінію та засоби пересування вугілля гірники відновлювали своїми силами.

На 2018 рік на шахті №9 "Нововолинська" планують видобути 116 тисяч тонн вугілля. Це приблизно 400 тонн за добу. Важливо те, що на шахті №9 видають на-гора низькозольне, якісне вугілля. Це дає змогу без затрат на збагачення у Червонограді постачати його одразу на Добротвірську теплоелектростанцію.

Щоправда, серйозною проблемою нині залишається те, що через тотальне недофінансування галузі гірники покидають роботу. Для прикладу, наразі на "дев'ятці" – аж сто вакансій, тоді як працівників – 611.

Щомісячно для того, аби закрити потребу у коштах на зарплату працівників шахти №9, підприємству необхідно приблизно 7-8 мільйонів гривень.

"Якщо за добу видобуватимемо 400 тонн, то за місяць – 10 тисяч тонн. Ця цифра дасть змогу заробити 19 мільйонів. При нормальній організації праці будемо навіть у прибутках. У листопаді заробили приблизно 9 мільйонів. З держпідтримкою цьогоріч вийшли майже на беззбитковий рівень. Держпідтримка становила цьогоріч для шахти №9 приблизно 12 мільйонів гривень. Сподіваюся, що з часом, зокрема і через відкриття нових лав, вийдемо на рівень прибутків, піднімемо зарплату і люди почнуть повертатися. Але прийдуть ті, хто справді хоче працювати і заробляти гроші. Просто так ходити і заробляти стаж ніхто не буде, тут треба реально працювати", – розповів Володимир Юрків.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024