Поділитись:

Польські аграрії допоможуть розвивати ягідництво та садівництво на Волині (фото)

П'ятниця, 15 грудня 2017, 18:22

Ягідничу та садівничу галузі господарства Волині продовжать розвивати, переймаючи успішний досвід польських аграріїв.

Про це йшлося 14 грудня під час круглого столу в рамках проекту "Підтримка україно-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області".

Протягом останніх п'яти місяців цього року на Волині реалізують проект "Підтримка україно-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області". Проект втілюють громадська організація "Фонд місцевого розвитку", благодійний фонд "Вектор соціальної ініціативи" (Україна), а також польські організації – Товариство Інтеграція Європа-Схід та Фундація Європейська Академія Самоврядування за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку.

На початку зустрічі куратор проекту, віце-консул Генконсульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур висловив сподівання, що проект – це лише початок продуктивної співпраці польської та української сторін у сфері ягідництва та садівництва.

Як розповів керівник проекту, очільник "Фонду місцевого розвитку" Петро Верзун, мета проекту – створення умов до започаткування власної справи та самозайнятості жителів сільської місцевості Волинської області в аграрному секторі (ягідництво, садівництво) з використанням кращого міжнародного досвіду україно-польської співпраці.

Шукаючи учасників проекту, відібрали 78 учасників із 101 надісланої анкети. Учасники – представники 15 районів Волинської області. У рамках реалізації проекту вони вже мали можливість ознайомитися з досвідом ягідництва та садівництва в ТОВ "Кліома Сервіс" (м. Ківерці) та Gospodarstwo Jachymek (Люблінське воєводство, Республіка Польща), підвищити професійний рівень через участь в серії одноденних тренінгах за участю українських та польських тренерів на теми: "Інноваційні підходи в ягідництві та садівництві. Досвід Польщі", "Виробничий потенціал ягід та фруктів. Потенційні ринки збуту", "Бізнес-планування та маркетинг у сільському господарстві", "Кооперація у сільському господарстві". Окрім того, учасники проекту взяли участь у масштабному агрофорумі.

Цікаво, що у рамках проекту готують видання "Інноваційні підходи в ягідництві та садівництві". Його автор – Адам Фура, професор-агроном, який має багатолітній досвід співпраці з українськими ягідниками та садівниками. На переконання ініціаторів проекту, видання буде своєрідною "методичкою" для тих, хто веде ягідничо-садівничий бізнес.

Завершальний же етап проекту – підписання Меморандуму про співпрацю та партнерство між польськими та українськими партнерами проекту, ОТГ, сільськогосподарськими організаціями тощо. За словами Петра Верзуна, вже є чимало партнерів з України та Польщі, які зголосилися до його підписання. Тож лишилася лише технічна складова цього питання. Петро Верзун додав, що меморандум підпишуть, насамперед, задля обміну інформацією, інноваційними методиками та практиками, пошуку партнерів та інвесторів, спільної підготовки проектних заявок на участь у конкурсах, що фінансуються українськими, польськими та міжнародними донорськими організаціями. Така комунікація між українською та польською сторонами дасть можливість запозичити успішні практики ведення садівничо-ягідничого бізнесу.

Окрім того, під часу зустрічі керівник департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко розповів про реалії агробізнесу у волинських селах. За його інформацією, останні роки плодово-ягідні культури – в центрі уваги. Всього ж в області – 4,9 тисяч гектарів садів та ягідників. Здебільшого – це сади та ягідники населення, а не сільськогосподарських підприємств. Перспективу ж розвитку цього напрямку департамент агропромислового розвитку вбачає у створенні відповідних кооперативів.

Представник ГО "КнягинАТО" Костянтин Байчук розповів, що як учасник бойових дій отримав землю, оскільки служив у 14-тій бригаді.

"Коли ти розумієш, що маєш такий потенціал, маєш земельний пай, то не хочеться віддавати це фермеру, який давав би за це мішок зерна чи щось інше. Тим більше, якщо є задатки до ведення такого бізнесу. Цікавить мене, для прикладу, лохина, фундук. Але для всього треба знання і досвід. А, взявши участь в агрофорумі, отримав багато цікавої і корисної інформації", – розповів він.

Під час круглого столу виступили чимало голів ОТГ з усіх куточків Волині. Усі вони певні в єдиному – напрямок садівництва та ягідництва дуже перспективний, тож вважають такий
тематичний проект дієвим.

Голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб розповіла, що у Княгининку є 600 гектарів старого яблуневого саду, у планах – його розкорчування. Утім, люди не надто ініціативні у плані ведення такої діяльності, тож проекти, націлені саме на пошук нових підходів та шляхів стимулювання населення, наразі актуальні.

"Плануємо зробити в сільраді програму для підтримки аграрного бізнесу. Для початку виділимо хоча б 300 тисяч на ці потреби. Бо треба стимулювати людей", – додала Олена Твердохліб.

Зрештою ж, Петро Верзун резюмував, що проект – лише фундамент для подальшої дієвої співпраці волинських садівників та ягідників із польськими задля виведення цього бізнесу на Волині на новий рівень.

Надрукувати
мітки:
коментарів