Поділитись:

На Волині об'єднані громади займають майже 46 % території області

Субота, 16 грудня 2017, 11:20

2017-ий – найуспішніший реформаційний рік на Волині. Цьогоріч в області створили найбільше об'єднаних територіальних громад – 25, а до кінця року їх буде 40, що вивело Волинь за цим показником.

Про це розповів консультант проекту "ПУЛЬС" Асоціації міст України з юридичних питань Валентин Малиновський, – інформкє прес-службаВолинського РВ Асоціації міст України.

Окрім того в області утворили чотири ОТГ на базі нинішніх райцентрів Іваничі, Любомль, Любешів, Турійськ та шість райцентрів у минулому стали центрами ОТГ – Головне, Затурці, Колки, Луків, Овадне, Цумань.

Консультант проекту Консультант проекту "ПУЛЬС" Асоціації міст України з юридичних питань Валентин Малиновський

Також упродовж року на Волині утворили одну з найбільших – Любешівську ОТГ, де понад 25 тисяч населення, Любомльську – з понад 15 тисячами населення, та три ОТГ, на території яких проживає більше ніж по 10 тисяч людей, – Колківську, Цуманську, Іваничівську.

Цьогоріч активно пішов процес приєднання територій сільрад до раніше створених ОТГ. Волинь за цим показником лідирує в Україні. Цікаво, що в області також з'явилися дві
ОТГ, сформовані з тергромад сусідних районів, – Оваднівська та Городищенська.

Тож нині площа ОТГ становить майже 46 % від площі Волинської області.

Консультант з бюджетних питань Василь Гром наголосив, що об'єднання в ОТГ значно покращує фінансове становище об'єднаних територій, зокрема їхні бюджети стають значно більшими, ніж раніше. Окрім того, вони мають прямі міжбюджетні відносини з Києвом. До речі, в держбюджеті України закладено 12,9 мільярда гривень державної підтримки ОТГ, а це – дві тисячі нових інфраструктурних об'єктів.

Консультант проекту Консультант проекту "ПУЛЬС" Асоціації міст України з бюджетних питань Василь Гром

Попри це, Василь Гром зауважив, що загалом державний бюджет має серйозні ризики, які в ході його виконання створюватимуть труднощі, зокрема йдеться про високий рівень інфляції, курсову політику, боргові зобов'язання, зовнішньо-торговельний баланс та інше.

Надрукувати
мітки:
коментарів