Поділитись:

На Волині – найдешевше м'ясо в країні

Понеділок, 18 грудня 2017, 09:40

З настанням зими в Україні почали дешевшати продукти.

Передусім – м'ясо, картопля і бакалія: цукор, крупи. Овочі, схоже, досягли мінімуму цін, адже їх зміна за місяць – в межах статистичної похибки. "Сегодня" публікує черговий рейтинг цін на десять найбільш споживаних продуктів за регіонами України.

Сало

Як видно з інфографіки, за листопад і першу декаду грудня проявилися два тренди – зниження цін на м'ясо, ковбасні вироби, бакалію та підвищення вартості хліба і молока. Також традиційними можна назвати найвищі ціни набакалію, картоплю і овочі борщового набору в Донецькій області. І, навпаки, найдешевші овочі у Львівській області. В Одеському регіоні третій місяцьстабільні ціни на хліб, причому вони найнижчі в Україні.

Але найбільш грандіозний розкид цін – в 2,5 рази (!) – спостерігається на "український національний продукт" – сало. Якщо в Тернопільській областік ілограм сала коштує в середньому 47 грн, то в Києві його середня ціна – 120 грн/кг.Одні з найнижчих цін на сало – в Рівненській, Чернівецькій та Черкаській областях: менше 52 грн за кіло. На другому місці за дорожнечею цього продукту – Одеса, хоча її ціни навіть близько не підбираються до столичних: 84,77 грн/кг.

Експерти

"Сало – це продукт, який не возять на довгі відстані. Так само, як молочну продукцію і хліб. Хоча це не швидкопсувний продукт. Тому виходить так: в тих регіонах, де вирізали більше свиней, там сало продають дешевше", – пояснює одну з причин розкиду цін на сало директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, експерт допускає, що різниця в цінах може бути пов'язана з епідемієюафриканської чуми у свиней.

"У нас вже два роки вирує африканська чума у ​​свиней, і вона дуже сильно впливає на ціни. У той момент, коли вона фіксується в конкретному регіоні, багато хто починає вирізати свиней. І в ці моменти ціни обвалюються. Раніше, коли десь реєструвалося захворювання, населений пункт оточували, ветеринарна міліція вирізала все поголів'я худоби, а селянам потім компенсували збитки. Зараз компенсацію не платять. Тому, якщо в район приходить чума, всі намагаються скоріше забити худобу і продати м'ясо, щоб не залишитися в збитку ", – говорить Дорошенко .

А ось президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич здивований рівнем цін в даних Держстату.

"Наша Асоціація кілька тижнів тому робила внутрішні дослідження, так ніде не було сала по 50 грн / кг, мінімум 80 грн. І така ціна тримається близько року", – говорить Томич.

На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, ціни на м'ясовідрегулював ринок: "Коли м'ясо з настанням осені стало стрімко дорожчати, додаючи до ціни 8-10% щомісяця, різко зросла пропозиція. В результаті вже до кінця листопада ціна добірного м'яса поступово впала насамперед в Києві, з 120 і більше гривень закіло до 100-110 грн. Подешевшало і сало, крім добірного, розрахованого на гурманів".

Також Охрименко пояснює триваючу дешевизну овочів і картоплі тим, що переднастанням морозів виробники по будь-якій ціні віддають на оптових ринках продукціюне найвищої якості, щоб не витрачатися на її зберігання.

Після свят ціни спадуть

Олексій Дорошенко каже, що до кінця року не варто очікувати великих коливань цін наукраїнські овочі і картоплю. А ось імпортні овочі (перець, помідори, огірки, салат і т. д.)можуть подорожчати пропорційно курсу долара, який з другої декади декабря різко пішов вгору. Також, за його прогнозами, стабілізуються ціни на м'ясо і яйця, затемолокопродукти традиційно будуть дорожчими, ніж в листопаді.

"Ціни на них підвищаться ще на 3-4%, наприклад літр молока додасть ще 30-40 копійок", – оцінив Дорошенко.

А ось Охріменко чекає, що до свят подорожчають м'ясо і яйця через попит:

"Торгівля захоче заробити на любителях буженини і олів'є, тому м'ясо вищогосорту повернеться до 120-130 грн/кг, а яйця додадуть 2-3 грн на десятці. Але після Різдва чекаємо відкат цін".

Надрукувати
мітки:
коментарів