Поділитись:

Найбільш значимі події 2017 року для волинян: соціологічне дослідження

Четвер, 28 грудня 2017, 13:16
Найбільш значимі події 2017 року для волинян: соціологічне дослідження

Для того, щоб вивчити, що запам'яталося найбільше, які події виявилися найбільш значимими, можливо, доленосними, викладачі і студенти факультету психології та соціології, спеціальності "Соціологія" провели опитування методом наративного інтерв'ю на тему: "Найбільш значимі події 2017 року".

Над статтею працювали Ольга Кузьмук, доцент кафедри загальної і соціальної психології та соціології, кандидат соціологічних наук та Валентина Любчук, старший викладач кафедри загальної і соціальної психології та соціології, кандидат соціологічних наук. Всього було опитано 100 респондентів, представників різних статево-вікових груп, різнилися респонденти також за родом занять і освітою, – інформує прес-служба СНУ ім. Лесі Українки.

Як свідчить аналіз результатів опитування, в основному респонденти, незалежно від віку, статі, роду занять, акцентують на подіях особистого життя і життя найближчого оточення. Досить небагато опитаних наголошують на значимості подій українського (державного) або ж світового масштабу.

Незважаючи на те, що 2017 рік став знаменним для України на такі події як Євробачення, запровадження безвізового режиму України з ЄС тощо, опитані найбільш значимими вважають "зміну свого сімейного стану", "поповнення в родині", "відкриття власної справи", "перехід на іншу роботу", "зміну соціального статусу дитини – з вихованця дитячого садка на школяра, з учня школи – на студента університету" та ін. Крім того, досить багато опитаних респондентів також звертають увагу і на "підйом громадської активності" та "зростання ролі громадянського суспільства в Україні".

Для деяких респондентів вибір найзначиміших подій 2017 року був, вочевидь, досить несподіваним завданням та змусив задуматися.

Є певні відмінності в інтерпретації результатів опитування у віковому розрізі (респонденти різних вікових груп дещо по-різному визначають найбільш значимі події 2017 року).

Так, для представників молодшої вікової групи (18-25 р.) 2017 рік запам'ятався, по-перше, отриманням нового досвіду у спілкуванні та новими знайомствами. Наступне, що відзначили у цій віковій групі – це новий вид, напрям діяльності, відмінний від основного роду занять.

Для респондентів умовно виділеної середньої за віком групи (30-42 р.) значимими виявилися матеріальні цінності – "купив собі перший смартфон", "зробив шумоізоляцію та декоративне освітлення в машині" – або отримання позитивних емоцій від знайомств із новими людьми. Серед значимих подій у цій віковій категорії також відзначили події, що стосуються дозвілля та подорожей.

Думки старшої вікової групи різнилися тим, що вказувалися швидше події-плани. Наприклад, "зберігати та підтримувати здоров'я", "завершити будівництво дачі, щоб відпочивати на вихідних та улітку". Серед важливих подій називалися також "продаж садиби у селі, оскільки тривалий період це не вдавалося зробити", "поїздка на малу батьківщину, відвідування рідних місць", "хороший урожай городини".

Варто звернути увагу і на те, що практично жоден з опитаних респондентів до переліку найбільш значимих подій 2017 року не зарахував події, які можна визначити як важкі для людини або ж держави. Очевидно, така позиція обумовлена суб'єктивним прагненням індивіда "залишити все недобре в минулому році" та оптимістично налаштованими, сповненими надій та сподівань на краще життя переступити поріг Нового року.

Надрукувати
мітки:
коментарів