Поділитись:

Один день з головними децентралізаторами Волині (фото)

Четвер, 11 січня 2018, 21:00

"Що не так із цією пані? Коли вже вона замовкне? І навіщо Кузьмич мене сюди привезла?" – саме такі дивні запитання я ставив сам собі одного грудневого ранку.

Ми були в Ківерцях. Сиділи в кабінеті міського голови та спостерігали за театром абсурду, який влаштувала очільниця Сокиричівської сільської ради. Її язик та губи рухаються неймовірно швидко, виплескуючи купу претензій у бік ківерцівського мера.

"Ви своїми діями демонструєте зневагу до селян!" – підкреслює пані голова.

Поряд із нею, з гіпнотизуючим та спокійним виразом обличчя, розмістилася Оксана Урбан – експертка з децентралізації. Вона мовчки слухає та жодним чином не видає своїх емоцій. Хоча ні, моментами вона іронічно посміхається, після чого вперто вдивляється в наденергійне обличчя керівниці Сокирич.

"А хто вам таке сказав? Звідки інформація?" цікавиться Оксана щодо чітких переконань голови про закриття сільських лікарень після об'єднання та відразу пояснює хибність її думок.

"То шо? ФАПи остануться? Не остануться! Навіть не хочу вірити" , – відповідає експертці жінка з Сокирич.

Отож, на перші два запитання ми частково відповіли. Давайте розберемося з третім.

"А не хочеш зробити "Один день з головним децентралізатором Волині?" – повідомлення, яке я доволі несподівано отримав від експертки з комунікацій Центру розвитку місцевого самоврядування на Волині Олени Кузьмич за тиждень до описуваних подій.

"Чому б і ні, з радістю. Пархом'юк (Анатолій Пархом'юк – керівник згаданого Центру) мені подобається. Давай зробимо!" відповів я тоді.

Важко було передбачити, що відьма волинської журналістики (як вона сама себе називає) виявиться холоднокровною, цинічною ошуканкою. Про те, що все піде не за моїм планом, я зрозумів після короткого діалогу з Анатолієм Івановичем.

"То яке у вас завдання? Про що писатимете?" – запитав він.

"План один: весь день ходити за вами чи біля вас. Далі все зробиться саме собою, чиста гонзо-журналістика", – відповів я.

"Сумніваюся, що ви зможете встигнути за мною", – додав Пархом'юк, поглянувши мимохідь на Кузьмич.

Саме після цього погляду все стало зрозуміло. Олена мене підставила, і тепер доведеться писати про всю їхню команду загалом, щоб врятувати свій зад.

Зліва-направо: Оксана Урбан, Андрій Погорілий, Ольга Іванків, Анатолій Пархом'юк, Олена Кузьмич, Петро Гоцалюк, Олена Кметь, Анатолій Матвіюк><span class=Зліва-направо: Оксана Урбан, Андрій Погорілий, Ольга Іванків, Анатолій Пархом'юк, Олена Кузьмич, Петро Гоцалюк, Олена Кметь, Анатолій Матвіюк

***

Візит до Ківерців продемонстрував, що не всі керівники громад готові до об'єднання. Над прагматичним (таке склалося враження) бажанням очільника міста приєднувати прилеглі села навис Дамоклів меч консервативної впертості представників "старої школи" (звісно, якщо це можна назвати школою).

Кузьмич каже, що Оксана Урбан зможе переконати об'єднуватися будь-кого, проте голова Сокирич вже більше року вперто опирається всім законам логіки.

"Ну й хрін з нею, яке мені діло до тих Сокирич", – подумав я та розвалився на задньому місці автівки ківерцівського мера, який погодився підкинути нас до Луцька.

Оксана Урбан виважено слухає голову Сокиричівської сільської ради><span class=Оксана Урбан виважено слухає голову Сокиричівської сільської ради

В середині Центру розвитку місцевого самоврядування дуже людно. Для голів ОТГ, працівників фінансових управлінь, відділів, департаментів влаштували тренінг, метою якого є підготовка та пояснення управлінцям різноманітних важливих "штук", пов'язаних з бюджетом, або, просто кажучи, – з грошима.

"Ооо! Толик (Анатолій Матвіюк - експерт із місцевих фінансів) збирає аншлаг!" – зауважила Олена і відразу кудись зникла, та згодом повернулася з бутербродом, який за хвилину був знищений грандіозною роботою моїх щелеп.

Експерт з фінансів Анатолій Матвіюк...><span class=Експерт з фінансів Анатолій Матвіюк...

... та його аншлаг!><span class=... та його аншлаг!

В командному кабінеті (тут постійно перебуває авангард всіх децентралізаторів. Кожен робочий день розпочинається з озвучення планів та першочергових завдань саме в цьому приміщенні. Тут він і завершується: підбиттям підсумків) активно щось пояснює телефоном юрист Андрій Погорілий. Раніше він працював у волинському підрозділі Держгеокадастру, й неозброєним оком видно, що цей досвід додає йому потрібної твердості та впевненості у своїх знаннях.

Читайте також: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНА "ТУСОВКА" НА ВОЛИНІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За сусіднім столом працює помічниця Пархом'юка Олена Кметь. Ще зранку мені здалося, що я справив доволі гнітюче враження на цю дівчину, і тепер мені стало якось ніяково від думки, що потрібно в неї щось розпитати. Кузьмич стверджує, що вона справжня фея логістики та порядку в офісі.

"А ще Оленка готує найсмачніше лате у світі!" – зауважує відьма журналістики.

Оленка Кметь мило спостерігає за роботою юриста Андрія. ><span class=Оленка Кметь мило спостерігає за роботою юриста Андрія.

Навпроти Андрія – бухгалтер Ольга Іванків. Вона ретельно переглядає документи, дізнається телефоном про якісь гроші і моментами кидає підозрілі погляди на мене (певно, Оля казатиме, що такого не було і на біса я їй здався, але ні. Я все бачив).

Несподівано в кабінет "влітає" Анатолій Іванович, проводить бліц-контроль, дає якісь завдання, цікавиться, чи є проблеми, і запрошує мене до себе поговорити.

Наступних 20 хвилин я подаю у вигляді дещо скороченої розшифровки нашого майже 20-хвилинного діалогу. Його зміст тут достовірно передано, щонайменше на 90%.

– В 2015 році у нас був Офіс реформ, працювало декілька експертів, які напрацьовували перспективний план об'єднання територіальних громад. Часові рамки були дуже жорсткими, ми все робили дуже оперативно: багато пояснювали та спростовували чимало міфів. Ми справилися і перспективний план було затверджено.

Звісно, що він не є якоюсь догмою, тричі вносилися зміни, і будуть вноситися і в подальшому. З грудня 2016 року було створено Центр розвитку місцевого самоврядування. Я починав працювати самотужки, а вже в березні отримав команду, яку було відібрано на конкурсних засадах. За 2017-й на Волині створено 25 громад.

– Пам'ятаєте, коли голосували за перспективний план, Палиця дуже жорстко ставив питання Кошаруку і ви тоді спустилися вниз й зайняли місце за трибуною. Скажіть, чи виникають зараз розбіжності от саме з обласною радою? Депутати перешкоджають вашій роботі?

– Був період, коли депутати, які не були в процесі, просто на сесії висловлювали свою позицію, на яку вони, звісно ж, мають право. Але не завжди вона приводила до ефективного прийняття рішення.

Сьогодні ми стараємося запрошувати депутатів і постійно спілкуватися. Обранці громади не могли зрозуміти, що головний принцип – добровільність. Як це так, що рішення приймаються без погодження обласної ради? Вони звикли впливати. Якщо хочете зберегти вплив, то будьте в процесі, переконуйте та спілкуйтеся з людьми. Тільки так.

– А хто з депутатів активно включився? Я знаю про Імберовського.

– Не тільки він. Просто Імберовський про це найбільше говорить. Але не стільки зроблено, як сказано. Я б навів в приклад Юрія Гупала, який на своїй території відповідально працює з громадами. Інші депутати теж це роблять. Тому подібних речей, як на тій сесії, більше не виникає.

– Ви колись говорили, що в Кабміні не погоджували зміни, за рахунок яких можна було б об'єднуватися громадам з різних районів. Ви тоді зауважили, що це величезна проблема! Яка ситуація зараз?

– Законом про добровільне об'єднання не було заборонено об'єднувати громади, які знаходяться в межах різних районів. Так у нас відбулося з Оваднівською ОТГ, до якої приєдналася Гайківська сільська рада. Ми подали на ЦВК рішення про призначення виборів, але вони відмовили, бо не було до кінця врегульовано питання з громадами, які перебувають в межах різних районів. Сьогодні внесено зміни у законодавство і проблема перестала існувати.

– Якою повинна бути кількість населення, щоб громада вважалася спроможною?

– Рекомендації Міністерства фінансів виникли після моніторингу фінансової спроможності ОТГ за відповідний період. І ось сьогодні, маючи дані за 9 місяців 2017 року, виникли такі рекомендації: громада, яка має від 5 тисяч населення, претендує на самодостатність та спроможність. Навіть при умові дотаційності.

Площа територій та кількість населення – важливі.

– А скільки таких, скажімо, неспроможних громад на Волині?

– Ми не можемо однозначно стверджувати, що вони неспроможні, оскільки вони не перебрали на себе всіх повноважень. Проте вже зараз, аналізуючи бюджети, ми бачимо, коли в ОТГ видаткова частина перевищує дохідну, й розуміємо, що ця громада має ризики у підсумку бути неспроможною, якщо не знайде способу залучити додаткові ресурси.

– Ви були і депутатом міської ради, і заступником Луцького міського голови. Скажіть, яка робота вам більше подобається? Теперішня чи та, коли ви були серед керівників міста?

– Сьогодні я не є членом жодних політичних структур. Через це мені одночасно і складніше, і простіше. Бо я працюю з усіма заради реалізації реформи адміністративно-територіального устрою.

Я незаангажований та говорю те, що багато кому не подобається. Зараз я почуваюся набагато вільнішим. Хоча і робота заступником була дуже цікавою. Я мав можливість щодня вирішувати якісь проблемні питання міста.

Депутатська теж була цікавою, була змога щось ініціювати, провести через раду та втілити у життя.

***

На годиннику близько 16-ї. В конференц-залі, де проходить семінар, залишилися найстійкіші. Вони задають питання Матвіюку та Погорілому, а ті, своєю чергою, без запинки та будь-яких роздумів дуже доступно на все відповідають.

Поряд сидить Анатолій Пархом'юк та коментує відповіді своїх підлеглих, вступає у дискусію з представниками ОТГ.

Видно, що ці чоловіки – не фальш. Це справді спеціалісти та знавці своєї справи. Вперше я був вражений подібним на другому курсі університету, коли наш викладач фізіології ходив з руками за спиною та розповідав без жодної запинки про хіміко-біологічні процеси на клітинному рівні.

Подібні емоції пробудила в мені ця команда. Вони знають, чим займаються, і по-справжньому розуміються в тому, що роблять. Повірте, це надважливо. Я бачив, як у 2016 році Новохатський (Дмитро Новохатський - начальник управління екології облдержадміністрації) звітував перед облрадою, підставляючи не тільки себе, а й безпосередніх керівників: Гунчика (Володимир Гунчик – голова Волинської ОДА) та Кошарука (Сергій Кошарук – заступник голови Волинської ОДА). Тоді він справляв враження людини, яка не розуміє, чим займається.

Після завершення навчання вся команда знову зібралася в своєму "пункті управління". Із Зимного приїхав експерт регіонального розвитку Петро Гоцалюк. Це невисокий на зріст чоловік в окулярах, який все на світі знає про стратегії та, певно, безжально поб'є вас, якщо ви скажете, що ніяка стратегія не потрібна. Раніше він і Пархом'юк разом працювали в команді Луцького міського голови Богдана Шиби. Тепер же вони в унісон змінюють нашу область.

(Поки готувався цей матеріал, до Центру приєднався експерт із муніципальних послуг Петро Лавринюк. Також команда очікує експерта із просторового планування).

"Відверто кажучи, у мене все", – резюмував робочий день Анатолій Іванович, і я цими ж словами завершую свій текст про головних децентралізаторів Волині.

Автор: Руслан ПИЛИПЧУК

Довідка:
Центр розвитку місцевого самоврядування створений за підтримки Програми ЄС для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, який забезпечує всебічну підтримку функціонування вже діючих ОТГ, а також сприяє утворенню нових територіальних громад в області.
Програма "U-LEAD з Європою" фінансується Європейським Союзом і його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та надає підтримку українському уряду в здійсненні важливої реформи децентралізації в Україні. "U-LEAD з Європою" виконується в 2016-2020 роках Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Читайте також:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 вересня 2023
06 квітня 2023
13 березня 2023
17 листопада 2022
15 вересня 2022
15 січня 2022
14 січня 2022
22 грудня 2021
21 грудня 2021
20 грудня 2021