Поділитись:

Вироби майстрів із Полісся продаватимуть на Amazon

Четвер, 11 січня 2018, 17:00

Усе більше молодих фахівців шукають способи уникнути щоденної офісної рутини, але не знають, куди спрямувати свої зусилля. Дослідження світових тенденцій на ринку праці свідчать – майбутнє за сектором креативної індустрії.

В Україні ринок творчих професій вкрай неоднорідний. Наприклад, інформаційні технології (ІТ) стрімко розвиваються, однак працюють в основному на зовнішній ринок. А от мистецький сектор багато в чому потребує підтримки, передусім з виходом на міжнародний рівень. Тому що в країні є багато достойних уваги митців та майстрів, однак відомі у світі одиниці з них. Схожа ситуація і в крафт-секторі, тобто з виробами ручної роботи, – йдеться у матеріалі Микити Шабанова, голови ГО "УЦІР", керівника проекту та Антона Плаксуна, експерта з регіонального розвитку, голова ГО "УЦГІ "Світло".

Порахувати кількість авторів та систематизувати їхні вироби за стилями – завдання не з простих. Хоча б тому, що наповнення інтернет-ресурсів, які створені саме як майданчики для продажу таких виробів онлайн, не відображає реальної картини. Багато майстрів торгують своїм крамом на тематичних ярмарках, в середовищі, що формується на базі друзів та знайомих, віддаючи їх в місцеві сувенірні крамниці, через власні групи в соцмережах тощо. Діють такі люди переважно інтуїтивно, маючи велику частку реклами у вигляді "сарафанного радіо". Для багатьох справжнім подвигом є просування власної продукції, особливо на початку: вони бояться критики, не знають, як нарощувати базу відвідувачів сторінки, як встановити належну ціну і зацікавити потенційних покупців.

Саме для того, щоб навчити азам самопрезентації, дати інструменти взаємодії із всесвітніми платформами, які торгують крафт-виробами, а також створити майданчики-майстерні для обміну досвідом та навчання ремеслам в Україні розпочинає роботу спільний з Білоруссю транскордонний проект, який реалізує ГО "Український Центр Інтелектуального Розвитку" спільно з низкою партнерів. Він відбувається у рамках реалізації програми територіального співробітництва країн Східного партнерства. З європейського боку адмініструватиме програму GIZ, організація, яка сконцентрувала свою увагу на розвитку спроможностей громад.

Ремісники – майбутні апостоли еко-світогляду

За даними урядового сайту Великобританії, щогодини креативні індустрії, куди зараховують і ремесла, приносять економіці країни 10 мільйонів фунтів стерлінгів. Звісно, що левову частку займає кіновиробництво, зйомки телешоу та продаж прав на них в інші країни, музична індустрія та книговидання. Однак невід'ємною частиною творчого сектору є також ремесла, які забезпечують потреби людей у високоякісному і певною мірою, унікальному товарі. Якщо говорити про український ринок, то найбільш популярними рукотворними речами можна назвати прикраси, а також саморобну косметику. Все більш популярним стає авторський одяг. Як правило, такі речі виробляються в обмеженій кількості, а то й в одиничному екземплярі. Отже покупці знаходять собі те, що підкреслить їх індивідуальність і буде унікальним доповненням іміджу чи інтер'єру помешкання.

Якщо звернути увагу на те, з яких матеріалів виготовлені найбільш затребувана продукція, то у контексті модного і перспективного нині еко-мислення, а отже і стилю життя, в пошані речі з природніх матеріалів, що безпечні у використанні і не шкодять навколишньому середовищу. З огляду на це "зелене світло" отримують всі ті традиційні народні ремесла, якими люди займалися в давнину. Однак якщо тоді це було продиктовано життєвою необхідністю, зараз це – філософія життя і принципи екологічної взаємодії зі світом.

На сьогодні за приблизними оцінками фахівців креативна економіка в Україні "заробляє" близько півтора мільярда доларів на рік. Порівняно з тенденціями у Великобританії, кількість населення в якій усього на третину більша аніж в Україні, у нас є великі перспективи для розвитку цієї сфери. Більше того, на тлі занепаду промислового виробництва у 90-х роках і зважаючи на складність а інколи і неможливість його відновлення, варто зосередити увагу саме на нових формах того, що дасть високу додану вартість. І тим самим вирватися з лабет іміджу "країни-постачальника сировини". Крім того, розвиток ремесел може дати селам поштовх для "другого дихання".

Поліські бочки і вишиванки продаватимуть на Amazon

Власне, ініціативи в суспільстві виникають тоді, коли воно, суспільство, до них готове і їх потребує. Згаданий вище україно-білоруський транскордонний проект – один з таких. З прикладної точки зору йдеться про створення навчальних хабів, на базі яких всі охочі зможуть вчитися і переймати досвід в майстрів, які займаються традиційними для регіону ремеслами. Також координатори проекту у Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Київській областях та допоможуть народним умільцям та їх учням вийти на міжнародний ринок і продавати свої вироби, скажімо, на сервісі Amazon і напрацювати клієнтську базу по всьому світу. Тим самим вони ніби втілюють тезу "мисли глобально, дій локально". Про те, що у вітчизняного "хендмейду" є мабутнє і перспективи свідчить перелік товарів, які можна придбати на тому ж Amazon.

Поліський регіон, який і є в центрі уваги проекту, має свої унікальні традиції різбярства, ковальства, каменярства, бондарства, тут є своя специфіка ткацтва, вишивки, шкіряних речей та плетіння. Зважаючи на неповторність візерунків та технологій, вироби українських майстрів мають всі шанси зайняти нову, поки ще майже порожню нішу на світовому ринку.

В перспективі напрацьований досвід взаємодій на базі творчих хабів, які будуть створені в рамках проекту, може стати прикладом для інших регіонів. Власне, таку стратегічну мету і переслідують ініціатори – дати поштовх для системних змін у підході до питань самозайнятості і розвитку креативної індустрії в цілому. Тому надзвичайно зацікавлені в тому, щоб вже зараз зверталися охочі вчитися ремеслам, але також і ті, хто може передавати свої навички і знання чи спілкується з майстрами давніх промислів.

Пишіть на адресу проекта: [email protected]

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 вересня 2023
27 серпня 2023
23 серпня 2023
31 травня 2023
25 травня 2023
01 грудня 2021
17 квітня 2021
14 липня 2020
14 жовтня 2019
07 жовтня 2019