Поділитись:

Суспільне допоможе з роботою працівникам, яких скоротили

Вівторок, 16 січня 2018, 09:38

ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" та Державна служба зайнятості України домовились про співпрацю для якнайшвидшого працевлаштування людей, яких скорочують.

У п'ятницю, 12 січня, відбулася спільна консультаційна зустріч представників адміністрації ПАТ "НСТУ" із представниками профспілкових організацій регіональних філій. За допомогою скайп-зв'язку був також залучений представник юридичної компанії "Василь Кисіль і партнери", старший юрист Валерія Савчук (компанія залучена за кошти Ради Європи). Від Державної служби зайнятості України участь у зустрічі взяв заступник голови установи Сергій Кравченко.

Кравченко запевнив, що станом на сьогодні у Державній службі зайнятості зареєстровано понад 80 тисяч вакансій, багато з яких відповідають посадам, що будуть скорочені в ПАТ "НСТУ", тобто люди зможуть працевлаштуватись в інших організаціях чи установах у найкоротші терміни.

"Якщо розглянути запити на фахівців, то майже 800 запитів – це телекомунікаційні послуги, наступні професії – це наукова та науково-технічна діяльність – 1315 вакансій по всій Україні, а у сфері державного управління – 5593 вакансії. Зараз у ПАТ "НСТУ" відбувається скорочення адміністративного персоналу, бухгалтерів, обслуговуючого персоналу, і на сьогоднішній день в нас є такі вакансії, є велика потреба в бухгалтерах, охоронниках, обслуговуючому персоналі. Тому я переконаний, що люди, які бажають працювати, обов'язково знайдуть роботу", – пояснив Сергій Кравченко.

За пропозицією виконавчого директора ПАТ "НСТУ" Олександра Лієва вирішили організувати ярмарки вакансій для працівників, що будуть звільнені внаслідок скорочення.

"Ми вже звернулися до Ради Європи з проханням допомогти нам організувати ярмарки вакансій в регіонах України. У тих філіях, де вивільнення буде в найбільшій кількості, ми обов'язково проведемо такі ярмарки: запросимо у філії роботодавців, які б прийшли розповісти про свої вакансії, а також проведемо роз'яснювальну, консультаційну роботу серед працівників. Ми хочемо допомогти людям працевлаштуватися максимально швидко і зробимо все, щоб вони знали про свої можливості на ринку праці зараз", – сказав виконавчий директор ПАТ "НСТУ".

Олександр Лієв також презентував затверджений правлінням комплекс заходів задля пом'якшення наслідків скорочення штату.

Комплекс складається з семи кроків:

  • Упродовж лютого-березня 2018 року працівникам, які отримали письмове попередження про скорочення, нададуть один на тиждень додатковий оплачуваний вихідний для пошуку роботи;

  • Працівникам, котрі отримали письмові пропозиції адміністрації звільнитись за угодою сторін у період з 1 по 28 лютого, здійснять виплату двох посадових окладів при звільненні;

  • За сприяння Ради Європи протягом лютого-березня 2018 року відбудуться щонайменше три ярмарки вакансій у регіонах, де вивільняється найбільша кількість працівників;

  • До 1 квітня працівникам щоденно надаватиме консультацію представник Профкому первинної профспілкової організації ПАТ "НСТУ", для цього такий представник звільняється від основної роботи зі збереженням заробітної платні;

  • Працюватиме "гаряча лінія" для надання юридичних консультацій працівникам;

  • Працівникам, які отримали письмове попередження про скорочення, запропонують усі наявні у ПАТ "НСТУ" (центральній дирекції та філіях) вакантні посади;

  • Представників профспілкових організацій залучать до складу комісій з визначення переважного права на залишення на роботі працівників, що підлягають переведенню/звільненню та попередженню про майбутнє звільнення з роботи.

  • При розробці цих заходів були враховані майже всі побажання всеукраїнських, регіональних та міських осередків профспілок.

"Нам необхідно оптимізувати структуру, прибрати дублювання управлінських ланок та адміністративних функцій, щоб ефективно використовувати наявні кошти. Щоб із зовсім окремих, колись державних телерадіокомпаній, побудувати одну єдину – Суспільну, з уніфікованим механізмом роботи, нам потрібно пройти цей процес скорочення. Проте ми не повинні забути про тих працівників, які будуть звільненні при скороченні, тож ми розробили цю низку заходів щоб допомогти їм знайти нову роботу", – пояснив Олександр Лієв.

Сергій Кравченко у свою чергу звернув увагу на те, що Державна служба зайнятості за свій кошт пропонує додаткове навчання чи перенавчання фахівців при потребі отримання ними нових навиків для подальшого працевлаштування. А також акцентував увагу представників профспілок на тому, що на обліку у службі не стоїть жоден журналіст, хоча потреба в таких фахівцях є.

"Ми маємо потребу в журналістах, маємо вакансії і постійно надходять ще пропозиції роботи, проте на обліку нема жодного журналіста", – запевнив Кравченко.

Із його слів, Державна служба зайнятості уже з 16 січня готова приймати працівників, щоб працевлаштувати. На питання профспілок щодо термінів працевлаштування заступник голови ДЦЗУ навів приклад: "Зі скорочених у Фонді соціального страхування 2800 людей протягом перших 30 днів було працевлаштовано 750. Тобто люди, які бажають працювати, сто відсотків знаходять роботу дуже швидко".

Надрукувати
мітки:
коментарів