Поділитись:

На Волині на "доступні ліки" передбачили понад 26 мільйонів гривень

Вівторок, 16 січня 2018, 11:15

З квітня 2017 року на території України триває реалізація урядової програми "Доступні ліки". Це механізм повної або часткової оплати лікарських засобів, призначених для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та бронхіальної астми.

Зі слів начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка, урядова програма набирає обертів. Наприклад, нею скористалися вже більш ніж 200 тис. волинян у 124 аптеках області. Так, на початках фінансування становило лише 13 млн грн, опісля – додали ще 5 млн грн. Тобто загальна сума, передбачена на 2017 рік, становила 18 млн грн. Як результат – за минулий рік відшкодували майже 14 млн грн, тобто 73 %. На сьогодні до реєстру увійшло 199 препаратів 43 виробників. На початку програми таких препаратів налічувалося лише 150, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

"Середньозважена роздрібна вартість однієї упаковки лікарського засобу за період дії програми зменшилася майже на 25 %. Урядова програма призвела до збільшення кількості спожитих рекомендованих добових доз. Загалом споживання в сегменті міжнародних непатентованих назв препаратів, зарахованих до програми, збільшилася майже на 62 %. При цьому, вартість лікарських засобів, які відшкодовують, збільшилося споживання на 56 %, а тих, що не відшкодовуються, – лише близько 11 %. Тобто люди починають споживати ті медикаменти, що входять до міжнародних протоколів та мають дійсно доведену медичну ефективність і призводять до покращення здоров'я людей", – повідомив Ігор Ващенюк.

До слова, на 2018 рік в державному бюджеті для Волині передбачено 26 млн 380 тис. грн, тобто вдвічі більше, ніж на початку 2017 року. Разом із тим, вже є проект постанови Кабінету Міністрів щодо розширення дії програми на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, депресивні стани, а також здоров'я матері і дитини.

Кошти, передбачені на січень місяць, уже направлені на місця.

Надрукувати
мітки:
коментарів