Поділитись:

Рада ухвалила закон про деокупацію Донбасу: позиція волинських нардепів

Четвер, 18 січня 2018, 12:25

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу.

За відповідне рішення проголосували 280 нардепів.

Серед волинських нардепів підтримали закон Ігор Гузь, Ігор Лапін, Степан Івахів.

Ірина Констанкевич не голосувала, а Сергій Мартиняк і Юрій Савчук були відсутні.

Як пише Українська правда, згідно з текстом закону, до тимчасово окупованих Росією територій" у Донецькій та Луганській областях входять земля, річки, озера, внутрішні морські води, надра та повітряний простір над цими територіями.

Межі окупованих територій в цих областях, визначаються Президентом за поданням Міністерства оборони, підготовленим на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

Наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав.

Закон визначає, що Україна визнаватиме лише два документи, які видаються на окупованій території: свідоцтво про народження і смерть.

Відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні та її громадянам покладається на Російську Федерацію. Особи, що брали участь у збройній агресії чи окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність.

За громадянами України зберігається право власності на окупованих територіях.

У законі окрема увага приділяється запровадженню воєнного стану. У випадку введення воєнного стану координацію і контроль на окупованій території Донецької і Луганській областях областей здійснює Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ за керівництва Генштабу. До ухвалення закону АТЦ координувала СБУ.

В'їзд осіб, переміщення товарів і осіб на/з тимчасово окупованих території у Донецькій та Луганській областях визначається Кабміном та здійснюються через контрольні пункти в'їзду-виїзду. Право обмеження в'їзд/виїзду покладено на Командувача об'єднаних сил.

Перебування на окупованих територіях осіб, не залучених до оборони і відсічі/стримування збройної агресії РФ, допускається з дозволу Командувача об'єднаних сил.

"Антитерористичну операцію може бути завершено у зв'язку із введенням воєнного чи надзвичайного стану або із початком здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях", - йдеться в тексті закону.

У остаточній версії згідно з попередніми рішеннями прибрали згадку про мінські угоди.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зазначається, що закон діє без шкоди для невіддільного суверенного права України на тимчасово окуповану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та заходів, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаного державного кордону.

Закон ухвалили лише на 3-й день розгляду, оскільки до нього було 673 поправки.

Гостра дискусія під час цього обговорення точилася щодо прописування у назві і тексті законопроекту слів про окупацію Криму та встановлення чітких дат початку окупації Донецької та Луганської областей, а також АРК Крим.

Необхідність прописування точних дат окупації нардепи пояснювали тим, що саме так буде наспати юридична відповідальність Росії, а дата потрібна для майбутніх судів щодо компенсації постраждалим від агресії громадянам.

Точної дати окупації Луганської та Донецької областей у законі немає. Є лише відсилочна норма до закону про Крим.

Також депутати сперечалися щодо торгівлі з ОРДЛО. Однак секретар парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник підкреслив, що у законі немає жодних слів про торгівлю, є лише переміщення товарів.

Надрукувати
мітки:
коментарів