Поділитись:

На заробітки: волинський досвід

Середа, 09 березня 2016, 19:00

Уявіть собі три вантажних "фури", повністю завантажених 100-доларовими банкнотами. Саме стільки (більше ніж 2,5 мільярдів доларів) коштів переказали в Україну трудові мігранти в 2015 році за даними Національного банку України. Для порівняння, бюджет Волинської області у 2016 році склав близько 150 мільйонів доларів. Це ж "усього" 1,5 тонни, які помістилися б у звичайну "газельку".

Українських заробітчан називають найбільшими інвесторами в економіку держави.

Оскільки трудова міграція стала мало не національним явищем, не винятком є і Волинський регіон. Збільшення міграційних потоків забезпечує статус прикордонної області з сусідньою Республікою Польща.

Чому волиняни їдуть шукати роботу за кордоном та які країни вони обирають, з'ясовув "Конкурент". Про те, як волиняни заробляють гроші в різних країнах світу, читайте в серії наступних матеріалів.

***

З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України "Про зовнішню трудову міграцію". Поїздки українських заробітчан за кордон держава тепер планує контролювати на законодавчому рівні. А саме – планують здійснювати моніторинг стану зовнішньої трудової міграції, впровадити активну міжнародну політику в сфері захисту прав трудових мігрантів на "чужині", створити сприятливі умови для здійснення грошових переказів в Україну.

Але чи допоможе державна політика зупинити масовий характер українського заробітчанства?

Як кажуть самі мігранти, основні причини, через які вони змушені шукати роботу за кордоном, – відсутність перспективи на майбутнє та низька заробітна плата. А також нестабільна ситуація з курсом валют, що призводить до значного збільшення цін. І, звичайно, високий рівень безробіття.

За інформацією Волинського обласного центру зайнятості за 9 місяців 2015 року офіційний рівень безробіття у Волинській області склав 9,6 %. Послугами обласної служби зайнятості в 2015 році скористалися 58 269 незайнятих громадян. Вдалося працевлаштувати 24 946 осіб.

У січні 2016 року до служби зайнятості звернулися 15 060 безробітних волинян, з них працевлаштовано лише 1392.

Станом на лютий 2016 року на обліку перебуває 12 086 безробітних місцевих мешканців. На одну вакансію претендує 18 осіб, що шукають роботу.

Саме незадоволення заробітною платою, втрата роботи та невеликі шанси її знайти, змушують волинських заробітчан дедалі частіше їхати на заробітки за кордон.

Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку повідомляє, що в Луцькому консульському окрузі (тобто у Волинській, Рівненській та Тернопільській областях), починаючи від 1 січня 2015 року і до середини лютого 2016 року, було видано понад 111 тисяч робочих віз.

Основними сферами зайнятості українських трудових мігрантів є будівництво, готельно-ресторанний бізнес, домашній догляд та сільське господарство.

Директор інформаційно-консалтингового бюро "Компаньйон-груп" Мар'яна Тимошко каже, що волиняни їдуть за кордон, як правило, на сезонну працю, на декілька місяців. За її словами, на довготривалі терміни залишаються працівники будівельної галузі, зварювальники та далекобійники.

"Вже розпочинається сезон збирання полуниці. Охочих поїхати на роботу в Польщу значно більше ніж торік. Хоча працювати на полі важко, збирають ягоду жінки, адже чоловіки такої роботи цураються,– каже Тимошко.

За один сезон збирання ягід можна заробити в середньому від 1500 до 3000 злотих за місяць. Все залежить від "швидкості рук" та кількості назбираних кілограмів.

Мають бажання поїхати за кордон на заробітки і колишні працівники міліції

Середній вік волинян, які звертаються в бюро з метою пошуку роботи за кордоном – 30-40 років. Пенсіонерам роботу знайти важко, але вони теж їздять і доглядають людей похилого віку.

"Є песінонерки, що відкривають візи для шопінгу і організовують бізнес "купи-продай", – розповідає директор.

Досить часто послугами інформаційно-консалтингового бюро користуються працівники банківських установ, вчителі, які беруть відпустки, щоб заробити додаткові кошти на сезонних роботах.

Волинські заробітчани їдуть на роботу за кордон не тільки в Польщу, але й в Італію,Чехію та інші країни Європи, навіть у США.

"Поляки користуються тим, що з України великий наплив людей, навіть тоді, коли сезон ще не розпочався. Польські банки беруть гроші за послуги візового центру, а дат на подачу документів не виставляють", – кажуть в бюро.

Нерідко під час тривалого перебування за кордоном українці можуть змінювати постійне місце проживання та ставати громадянами інших держав. За інформацією Головного управління статистики у Волинській області в 2015 році реєстрацію постійного місця проживання змінили 272 волинянина, в порівнянні з 326 в 2014 році.

Найбільше жителів області виїхало на постійне місце проживання в країни далекого зарубіжжя 186 людейв 2014 році та 195 людейв 2015 році. В країнах близького зарубіжжя виявили бажання пожити 140 людей в 2014 році та 77 в 2015 році.

***

Високий рівень безробіття, низька заробітна плата та бажання матеріально забезпечити свої родини все частіше спонукає волинян їхати на заробітки за кордон. В основному виїжджають молоді люди, які після закінчення університету так і не змогли реалізувати себе в Україні. Хоча умови, в яких вони живуть та працюють, можуть бути далеко не ідеальними, часто доводиться бути в статусі "нелегала" бажання накопичити "свій міграційний капітал" все ж стимулює їх залишитися та працювати на чужині.

Грошові перекази мігрантів стали постійним джерелом доходу для їхніх родин та "золотою жилою" для фінансових установ, що забезпечують надходження цих коштів з-за кордону. Експорт робочої сили перетворився в надприбутковий бізнес, який існує практично у всіх галузях та може конкурувати по кількості людей, які хочуть знайти роботу, навіть з центрами зайнятості.

Читайте також про те, як українці заробляють гроші в Данії.

Надрукувати
мітки:
коментарів