Поділитись:

Нардеп Лапін розповів про аліменти (відео)

Вівторок, 06 лютого 2018, 12:55

Волинський нардеп Ігор Лапін пояснив, чому законом довелось регулювати питання стягнення аліментів зі злісних неплатників.

Про це йшлося в прямому ефірі в "Темі Дня" на каналі "Нова Волинь".

Зі слів Ігоря Лапіна, у 2017 році стягнули понад 2,4 млрд грн аліментів на користь понад 576 тис. маленьких українців.

"Загалом, цей законопроект націлений на громадян, які не сплачують аліменти з особистих міркувань Закон запроваджує нові засоби впливу на неплатників. Це, наприклад, тимчасове обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Законом на виконавця покладається обов'язок встановлювати таке обмеження без участі суду. Неплатників аліментів буде обмежено у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві полювання", – зазначив депутат.

Також Ігор Лапін звернув увагу на те, що закон не має на меті залишити недобросовісних батьків без засобів заробітку чи нормального життя. Наприклад, тимчасове обмеження у праві користування авто не буде застосовуватися, якщо кермування – основне джерело доходу, або у випадку, якщо боржник – військовослужбовець, чи у разі використання боржником транспортного засобу у зв'язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю.

Співавтор закону зазначив, що неплатники податків не можуть обмежувати права дітей.

"Щодо того з батьків, хто не проживає з дитиною і має заборгованість зі сплати аліментів, він не зможе впливати на рішення щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку. Обмеження будуть дійсні до повного погашення заборгованості", – додав він.

Нардеп заявив, що в законі передбачено адміністративні стягнення для злісних неплатників, зокрема суспільно корисні роботи, оплата з яких іде на сплату заборгованості. Такі "санкції" будуть застосовуватись до неплатників аліментів, борг яких перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Також передбачені випадки розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліменти. У таких випадках рішення щодо застосування обмежень визначатимуться окремо, враховуючи всі обставини.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
11 березня 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
16 лютого 2024
08 лютого 2024
07 лютого 2024
31 січня 2024
10 січня 2024
14 грудня 2023