Поділитись:

Скільки заробляють українці у Данії

Четвер, 10 березня 2016, 10:00

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" продовжує з'ясовувати сообливості заробітчанства у різних країнах світу. Ми вже розповідали чому волиняни їдуть шукати роботу за кордоном та аналізували статистику по Волинській області. Про те, як можна заробити гроші на Скандинавському півострові наш сьогоднішній матеріал.

Данія приваблює трудових мігрантів високим рівнем життя та стабільної економікою. Розвинена соціальна сфера, інфраструктура та високі заробітні плати (близько 2 тисяч євро щомісяця) сприяє тому, що 10,1 % датського населення є іммігрантами або іммігрантами другого покоління.

Також в скандинавській країні досить висока частка жінок на ринку праці.

***

Яна поїхала працювати в Данію ще під час навчання в університеті. В місті Копенгагені живе майже два роки.

"Все почалося з того, що я заповнила заявку для участі в програмі "Au Pair". Це культурна програма, яка діє в Європі та практично у всіх країнах світу. Для того, щоб поїхати працювати в країни Скандинавії, достатньо було знання англійської мови на розмовному рівні. Тому я обрала Данію", – каже дівчина.

Програма "Au Pair" передбачає проживання в приймаючій сім'ї. Яна працює нянею для дітей та паралельно виконує легку роботу по дому. В обов'язки входить: відвести дітей в садочок, забрати назад, а також навчати англійської мови.

Працює дівчина не більше 30 годин в тиждень. Проживанням та харчуванням забезпечує сім'я, яка наймає на роботу. Кожна країна має свою фіксовану плату для учасників програми.

"Такого поняття як заробітна плата немає. Є кишенькові гроші, які мені щомісяця видає сім'я-роботодавець. Це 4000 тисячі крон або 600 євро в місяць. Бувають сім'ї, які покривають витрати на проїзд – це ще додатково 1000 крон", – пояснює Яна.

Коли виникає необхідність додаткових покупок, достатньо написати список, і роботодавці все оплатять

До українців та іноземців в Данії ставляться дуже добре. Адже це одна з країн, яка приймає найбільше учасників програми "Au Pair". Навіть створили можливості для відвідування школи, де можна вивчати данську мову.

"Можна відвідувати мовну школу тричі на тиждень. Викладачів міняють кожні два тижні, щоб не звикати до акценту", – звертає увагу Яна.

Дівчина каже, що в Данії їй зарахували український диплом магістра та півсеместру датської аспірантури, адже предмети підходили.

"Дозволили починати тут Ph.D (науковий ступінь доктора філософії). В Данії це добре оплачується – три тисячі євро в місяць. Для того, щоб вступити в аспірантуру, потрібно здати тести та подати тему наукового проекту, – стверджує волинянка.

Навчання в аспірантурі може бути одним з приводів, щоб залишитися в Данії для проживання та роботи. Таких причин може бути декілька.

Одним з приводів залишитися в Данії може стати заміжжя

У випадку, якщо іноземки одружуються з жителем Данії, то майбутньому чоловіку потрібно покласти 50 тисяч крон (майже10 тисяч євро) на спільний рахунок. Гроші заморожуються терміном на 10 років і їх не можна знімати.

"Ці кошти значні для датчан. Адже це майже дві-три їхні заробітні плати. Тому вони не дуже поспішають їх витрачати", – сміється дівчина.

Також особливістю є те, що дозвіл на одруження не видається особам, які не досягли 24-х річного віку.

Ще однією з причин, для того, щоб жити в скандинавській країні може стати робота по Грін-картці, яка видається терміном на два роки. За перший рік необхідно заробити 50 тисяч крон. Це приблизно 10 тисяч євро в рік. Яна каже, що це дуже мала зарплата і ці гроші можна легко здобути.

Під час другого року проживання потрібно заробити 27 тисяч крон в місяць (321 тисяча в рік – це 60 тисяч євро). Середня зарплата датчан 2,5 – 3 тисячі євро в місяць.

"В Данії дуже високий податок на заробітну плату – 38 %. Все, що пов'язане з бізнесом – 45-50 %. Всі робочі місця, що відносяться до науки – 45 %, – пояснює дівчина.

Одним з варіантів, який допоможе працевлаштуватися в Данії, може стати "позитив-лист". В якому зазначені різні професії, які затребувані в країні. Це медичні працівники, викладачі, інженери, ІТ-спеціалісти, науковці.

"Можна знайти роботу на будь-яку заробітну плату і показати контракт, що ти працюєш за "позитив-листом". Тоді тобі відкривають візу, – каже Яна.

Відносно практики перебування в країні нелегально, дівчина запевняє, що датчани дуже рідко беруть на роботу без документів, бо бояться відповідальності, хоча і платять високий податок. Жити нелегально в Данії дуже важко, адже в кожного жителя є своя індивідуальна картка в якій зазначені всі дані про особу. Без назви особистого коду навіть не можна купити ліки в аптеці. Без рецепту не продадуть навіть звичайні пастилки від болю в горлі.

Хоча, бувають випадки, коли іноземці можуть працювати по туристичній візі.

"Є люди, які приїздять по туристичній візі, працюють на простих роботах. Таких як офіціанти, прибиральниці. Де платять 120 крон за годину і вони можуть покласти ці гроші до кишені, не сплачуючи податок", – звертає увагу дівчина.

***

Яна не планує повертатися працювати в Україну. І каже, що подала документи для оформлення Грін-картки. Пояснює це тим, що в Данію емігрувало майже 100 тисяч біженців зі Східних країн. І їм потрібна допомога психологів, релігієзнавців, соціологів. Держава дбає про те, щоб ці люди адаптуватися для життя в новому суспільстві.

"В Данії багато мігрантів говорять англійською мовою. Я хотіла б працювати спеціалістом з релігійних питань для біженців зі Східних країн, яких зараз дуже багато. Тим більше, цю професію додали в "позитив-лист". Можливо, потім здобуду і докторський ступінь", – ділиться планами на майбутнє дівчина.

Про те, як заробляють гроші в Італії, читайте на "Конкуренті" у п'ятницю 11 березня о 10 годині.

Надрукувати
мітки:
коментарів