Поділитись:

Скільки заробляють українці в Росії

Понеділок, 14 березня 2016, 10:00

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" продовжує розповідати про особливості заробітчанства у різних країнах світу. Чому волиняни їдуть шукати роботу за кордоном та про те, як заробити гроші в Данії, Італії, Франції та Польщі, ми говорили в попередні рази. Сьогодні ж поговоримо про волинського заробітчанина, який працював у сусідній державі – Російській Федерації.

Хоча, ситуація між Україною та Росією станом на сьогодні досить складна, та все ж українці (в більшості чоловіки) їдуть туди на заробітки. Переважно працють будівельниками на різних об'єктах, що зводять неподалік Москви. Звичайно, велика кількість українців, які "розбудовують Москву", приїздить з прилеглих областей (Донецької, Луганської), а після окупації Криму поїхали на заробітки і кримчани, які втратили стабільні доходи від туристичних сезонів.

Ще однією з форм зайнятості українців є найм на роботу в якості водіїв, які перевозять ("ганяють") автомобілі з-за кордону. На європейському автомобільному ринку продовжують працювати російскі фірми, що організовуть доставку транспортних засобів між різними країнами ЄС.

***

Сергій вперше поїхав на заробітки в Москву в 2014 році. Пояснює таке рішення тим, що на той час там платили заробітну плату майже у дві тисячі доларів США.

"У мене були знайомі, які працювали в Москві, і заробітна плата на той час в них була майже дві тисячі доларів. Працювати потрібно було на будівництві, хоча й важко, але таких грошей у Луцьку я не заробив би", – каже хлопець.

Роботу в Росії обрав ще й через те, що для того, щоб перетнути кордон, не потрібно оформляти ніяких документів, платити за візу. Щоб перетнути кордон потрібен був лише паспорт.

Захотів, сьогодні сів у бус і поїхав. Легше в мовному плані

За словами хлопця, в Росію на заробітки їздить дуже багато українців. Найбільше людей з Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської області. Дуже багато з Черкаської області. І, звичайно, зі східних областей України.

Система досить добре налагоджена. З Луцька часто відправляються пасажирські буси з українськими заробітчанами, які їдуть в Москву. Коштує поїздка 80–100 доларів.

Особливість в тому, що перевезення здійснюються через кордон з Білоруссю. Його можна перетнути за внутрішнім паспортом. Мета візиту – приватна, а не робота.

"Як до робочої сили до українців ставлення хороше. Бригади на будівництві поділяються за національностями. Українців цінують, бо вони добре виконують роботу", – каже Сергій.

Та додає, що після анексії Криму на будівництві в Москві з'явилося багато кримчан.

"Середня заробітна плата 2–3 тисячі рублів за день. При собі постійно потрібно мати паспорт, "міграційку" і реєстрацію. Адже міліцейський патруль може зупинити і перевірити документи", – стверджує хлопець.

Умови проживання жахливі. На території будівництва, зазвичай, організовують житлові містечка. Заробітчани живуть в залізних вагончиках по шестеро людей. Всередині знаходяться ліжка в два яруси, які зварені з арматури або дерев'яні нари. Робітники досить часто вживають алкогольні напої.

Сергій каже, що можна і винаймати квартиру, але тоді доведеться самому за неї платити. Більшість будівельників живе у вагончиках.

Волинянин працював на будівництві в Москві тривалий час. Перестав їздити через те, що роботодавці заборгували заробітну плату.

"Коли починалося будівництво нового об'єкта платили стабільно. А під час завершення робіт, зарплату починали виплачувати частинами і впроваджувати різні безпідставні штрафи", – стверджує хлопець.

Та додає, що бували випадки, що людям, які більше "качали права", купували білети до Києва і відправляли в Україну.

Їхати на заробітки в Росію хлопець більше не планує. Адже його попередні роботодавці заборгували за роботу значні кошти, отримати які Сергій навіть не надіється.

***

Про те, як наші земляки заробляють гроші у США, читайте в діловому виданні "Конкурент" у вівторок, 15 березня, о 10 годині.

Надрукувати
мітки:
коментарів