Поділитись:

Vox Dei: що потрібно знати про День усіх закоханих

Субота, 10 лютого 2018, 20:00

Незабаром 14 лютого – День святого Валентина або ж День усіх закоханих. Зародилося свято ще в середньовічній Європі, згодом помандрувало до Америки, а вже звідтіля прийшло й до нас. Українці, особливо молодь, вподобали собі традиції святкування такого дня і радо дарують так звані валентинки тим, до кого відчувають симпатію.

Підхопила собі "моду" відзначати День закоханих й сфера торгівлі та харчування, і щоразу заклади вигадують цікавіші подарунки, заходи і страви. І навіть державні РАЦСи готові працювати до півночі, аби одружувати усіх закоханих у їхній день.

То що ж насправді означає День святого Валентина в Україні, як треба (і чи треба взагалі) його відзначати, дізнавався "Конкурент". А також на додаток підготував для Вас романтичну історію, варту пера Шекспіра.

Архімандрит Константин Марченко, прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП

Константин Марченко пояснив, що так званий святий Валентин – це не реальна особа, а людська фантазія. Тобто Українська православна церква не знає такого святого.

"Стосовно, як православним вірянам ставитись до цього, умовно кажучи, свята? У древньому патерику один преподобний отець, повчаючи свого учня, сказав цікаву думку: "Не важливо, на що ти дивишся, а важливо ЯК ти на це дивишся".

Тому, говорячи про цей день, можемо з упевненністю сказати, що ставитись до нього треба точно так само, як, скажімо, до 8 березня, до Нового року.

Якщо віра в Христа живе у твоєму серці, то в ніч Нового року ти подякуєш Богу за черговий етап у твоєму житті, 8 березня ти подякуєш Богу за тих жінок (мама, сестра, дружина...), яких Господь подарував на твоєму життєвому шляху, а заодно матимеш нагоду виявити свою увагу і повагу по-особливому

14 лютого ти, спілкуючись з іншими, чи з тим, кого ти любиш, зможеш пороздумувати над запитанням, А ЩО Ж ТАКЕ СПРАВЖНЄ КОХАННЯ? Яка його відмінність від звичайної похоті. Адже в наш час ми стали свідками тотальної підміни понять.

Якщо віра живе у твоєму серці, ти не перетвориш жоден з цих днів на час попойок, блудодіянь і розпусти. Ти будеш розуміти, що навколо тебе багато спокус і що краще тобі послухати преподобного авву Пімена, який вчив: краще за все – уникати ПРИЧИН гріха", – зазначив він.

Однак, розуміючи також, що викреслити це умовне свято з умів людей – не у владі, Константин Марченко радить вчитись вірити в Бога, відчувати Його очевидну присутність у повсякденному житті і любити Його.

"А тоді, зі слів Антонія Великого, пам'ятай про Бога і не согрішиш", – додав архімандрит.

Олег Іванюк, співвласник ресторану "Корона Вітовта"

Натомість співвласник ресторану з історією "Корона Вітовта" Олег Іванюк розповів, що до Дня усіх закоханих заклад готується відповідально. Саме у цей день відбувається багато цікавих прем'єр і відкриттів, а до страв навіть додають природні афродизіаки.

"За 21 рік роботи "Корона Вітовта" стала щасливим місцем, де за весільним столом скріпили свій шлюбний союз більш ніж 300 пар. Сльози захоплення викликають у персоналу молоді батьки, що урочисто відзначають чин охрещення діток там, де ще недавно гуляли весілля.

"Корона Вітовта" – це місце, де говорять і співають про кохання. Тут минулого року на День закоханих відбулась прем'єра відомої пісні композитора і виконавця Сергія Скулинця "Моя любов". Тут у січні цього року звучала лірична поезія талановитої української поетеси Ольги Ольхової на творчому вечорі "Вино та вірші. Вірші без вини".

А ще "Корона Вітовта" – це місце, де закохані не лише мають нагоду випити гарного вина, а й посмакувати незвичними стравами, бо вже традиційно у День закоханих шеф-кухар гастрогалереї готує спеціальне меню, у якому використовуються природні афродизіаки", – розповів Олег Іванюк.

А ще він поділився дивовижною історією кохання, яка зародилася у закладі:

"Старт дала сентиментальна історія, що трапилась далекого 1997 року, у перші місяці роботи ресторану. Молоді люди залишили запис у книзі відгуків, у якому освідчились одне одному у коханні і загадали про зустріч через 20 років. У ресторані про відгук швидко забули і віднайшли його, коли впорядковували архіви, готуючись до 20-ти річчя ресторану, що відзначали 2016 року.

Знахідка настільки розчулила колектив ресторану, що авторів відгуку "оголосили у розшук", оскільки у записі були лише імена і поцілунок губною помадою. Спрацювала сила інтернету, оскільки у пошуках пари взяли участь 17 тис. лучан. Закоханим таки влаштували побачення 20 років потому. Доля, на добре чи на зле, не дала шансу молодим людям бути разом. Однак зустріч, що відбулась у "Короні Вітовта", ствердила, що сьогоденні почуття завтра стають історією, якою за 20 років можна пишатись. Отож, урок – цінуйте ваші почуття, щоб не соромитись їх через десятиріччя".

Надрукувати
мітки:
коментарів