Поділитись:

У Локачинському районі чекають на появу ОТГ

Четвер, 22 лютого 2018, 16:36

На Волині говорили про майбутнє створення Локачинської ОТГ.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Зі слів голови Локачинської РДА Віктора Дудечка, процес децентралізації уже три роки поспіль. Щоправда, Локачинський район не є лідером із децентралізаційних процесів: тут створена тільки одна ОТГ – Затурцівська. Згідно із перспективним планом у районі мають утворитися ще дві ОТГ із центрами у Локачах та Привітному.

Дудечко висловився за створення однієї потужної громади у районі. На його думку, потрібно пропонувати широке об'єднання із селами.

"Процес незворотній, відсидітися чи сховатися не вдасться", – зауважив чиновник.

Голова Локачинської районної ради Борис Ковальчук зауважив, що у районі запізнилися із об'єднанням на три роки. Адже, наприклад, річний бюджет Затурцівської ОТГ, яка утворилася наприкінці 2017 року, сягає 26 мільйонів гривень, тоді як бюджет цих трьох необ'єднаних громад раніше був лише 3,5 мільйонів гривень.

"Зросли власні надходження. Громада перетворилася на потужну силу", – зауважив посадовець.

Зауважимо, що напередодні обговорення у Локачах відбулося засідання координаційної ради із сільськими головами, де 11 громад дали свою попередню згоду на ініціювання процесу появи об'єднаної територіальної громади.

Голова Локачинської селищної ради Богдан Іус зауважив, що не проти утворення великої локачинської громади, проте слід потурбуватися про її фінансову спроможність.

Радник із питань децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан розповіла, що нині на Волині утворено 40 ОТГ, незабаром відбудуться вибори у 41 – Торчинський. Вона наголосила на добровільності об'єднання, мовляв, поки є шанс отримати значні фінанси від створення ОТГ, то варто цим скористатися, не чекаючи "примусовості".

Експерт додала, що перспективний план – це не догма, до нього можна вносити зміни.

У підсумку присутні висловилися за якнайшвидше ініціювання появи Локачинської ОТГ і написання звернень до довколишніх сіл. Голова Локачинської селищної ради, щоправда, поки не зміг назвати дату, коли відбудеться сесія, яка буде присвячена питанню об'єднання. Але, нагадаємо, що розпочати процес можуть, приміром, і депутати.

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03