Поділитись:

Куди Волинь спрямує освітню субвенцію

Середа, 28 лютого 2018, 14:35
Куди Волинь спрямує освітню субвенцію

Для Волині виділили додатковий обсяг цільової освітньої субвенції з державного бюджету в сумі 32 млн 435,5 тис. грн.

Про їх розподіл та використання говорили 27 лютого під час наради з питань соціально-економічного розвитку області, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

Так, зі слів начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмили Плахотної, визначено 6 напрямків використання цих коштів. Зокрема, 9 млн 884,2 тис. грн спрямують на придбання шкільних автобусів.

"У розпорядженні не визначено, для яких шкіл будуть придбані автобуси, обумовлено лише пропорція фінансування: 70 % цільової субвенції, а 30 % – за рахунок коштів місцевих бюджетів. Маємо також залишок освітньої цільової субвенції з 2017 року – майже 1 мільйон гривень. Тому зараз вивчаємо пропозиції з місць, де є потреба та можливість забезпечення співфінансування. Тож плануємо придбати ще 8-9 шкільних автобусів", – повідомила Людмила Плахотна.

Окрім того, 36 тис. грн передбачено на придбання пристроїв для програмування компакт-дисків із звуковим записом для закладів загальної середньої освіти з метою створення умов для підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов. До слова, цьогоріч вперше ЗНО з англійської мови проводитимуться у формі аудіювання.

Натомість за 1 млн 200 тис. грн придбають обладнання для інноваційного навчально-тренінгового класу, адже вже з 1 вересня 2018 року навчання проводитимуть за новими освітніми стандартами – так звана "Нова українська школа".

Разом із тим, 5 млн 541,7 тис. грн спрямують на придбання персональних комп'ютерів, ноутбуків та техніки для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для початкової школи. Ці кошти, за рекомендацією Міністерства освіти і науки України, розподілені між усіма територіями, пропорційно до кількості перших класів. Загалом в області їх 842, тобто майже 7 тис. грн на один клас.

Найбільшу ж суму – 15 млн 283,8 тис. грн – витратять на оснащення закладів загальної середньої освіти з поглибленим профільним вивченням природничих та математичних предметів та опорних шкіл засобами навчання, у тому числі кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійними засобами навчання.

"Ці кошти пропонують розподілити між опорними і профільними закладами. Між іншим, в області працює 24 опорних заклади, із них 4 – вже отримували таку цільову субвенцію. Тому зараз при розподілі їх не враховуємо. Окрім того, 5 профільних закладів комунальної власності. Враховуючи поглиблене профільне вивчення саме природничих дисциплін, наявність кабінетів, результативність роботи та кадровий потенціал цих закладів, ми вже зробили попередній розподіл коштів. Суми різні і коливаються від 120 тисяч гривень до 1,5 мільйона гривень", – додала Людмила Плахотна.

Решта – 20 тисяч гривень – направлять для оснащення кабінетів української мови в закладах для національних меншин. Зокрема, на Волині – це школа № 5 міста Луцька. Всі пропозиції уже подані в департамент фінансів облдержадміністрації, де їх опрацюють на передадуть на затвердження до обласної ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів