Поділитись:

Жахливу "прикордонну" дорогу Волині та Рівненщини цьогоріч залишать недоторканою (фото, відео)

Понеділок, 12 березня 2018, 20:00

Зі сторони Вараша Рівненської області доїхати до Луцька можна двома шляхами – через Малу Осницю або їхати прямо "Варшавкою" і повернули ліворуч біля Маневич. При цьому проїхавши "зайвих" близько 30 км. Проте водії часто їдуть ці "зайві" кілометри, аби не згубити шини в осницькому лісі, адже там про нормальну дорогу люди давно забули. Влітку на узбіччі за час "подорожі" можна натрапити не на одну шину, яка лишилася тут як символ того, що водій цією дорогою більше не їхатиме.

Місцеві мешканці розповіли "Конкуренту", що Осниця (як Велика, так і Мала) вже стала знаменитою завдяки бездоріжжю, хоча ця територіальна автомобільна дорога державного значення загального користування вимощена з бруківки, чорнощебеневого покриття та цементобетону. До того ж жителі сіл кажуть, що визначитися з тим, хто ж має ремонтувати "прикордонну" частину дороги від Малої Осниці до Маюнич, ні Рівненська, ні Волинська області не можуть. А дорога сама собою не ремонтується.

Як виявилося, про проблему із дорожнім покриттям знають в Службі автомобільних доріг у Волинській області. На інформаційний запит "Конкурента" у відомстві розповіли, що погіршення стану проїзної частини спричинили великовагові вантажівки, що транспортували вантажі з місцевих кар'єрів з порушенням норм ДБН та ігноруючи дорожні знаки, що забороняють рух вантажівок більше 10 тонн, в результаті чого дорожнє покриття було зруйновано. Однак нині ніяких знаків взагалі немає. Тому й не дивує, що вантажівки продовжують курсувати тією дорогою.

Раніше дійсно справа стояв знак, який вказував про заборону руху вантажівок більше 10 тонн. Але його вже немає.><span class=Раніше дійсно справа стояв знак, який вказував про заборону руху вантажівок більше 10 тонн. Але його вже немає.

Варто зауважити, що ця частина дороги, як і більшість доріг області, будувалася у повоєнні роки.

"В 1985-87рр. по перехідному типу покриття, бруківці, було влаштовано вдосконалене покриття полегшеного типу способом просочення, при якому щебінь просочують бітумом або дьогтем на глибину 4-8 см, після чого розсипають більш дрібний щебінь (клинець) і інтенсивно ущільнюють його важкими катками. Оскільки дороги будувалися за зовсім іншим принципом, ніж сьогодні, модуль пружності майже не враховувався. Також не враховувалася і кількість транспорту – як легкового, так і вантажного, що за останні роки дуже зросла", – повідомили у Службі автомобільних доріг у Волинські області.

Та визнали, що обмежене та неритмічне фінансування дорожньої галузі також негативно позначається на обсягах ремонтних доріг. Дорожнє покриття вказаної ділянки дороги, як і більшість доріг в області, вичерпало свій ресурс і потребує відновлення відповідно до сучасних навантажень та інтенсивності руху. Існує гостра необхідність у проведенні капітального ремонту.

У 2018 році частину дороги, яка належить Волинські області, буде підтримуватися за рахунок коштів, що спрямовуються на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання доріг державного значення.

Своєю чергою у Службі автомобільних доріг у Рівненській області повідомили, що їхня ділянка дороги була капітально відремонтована у 1999 році. І від того часу поточний ремонт покриття не здійснювався.

Проте запевняють, що ті деформації, які є на частині дороги області – 2,2 км, будуть ліквідовані за настання теплої погоди у травні-липні цього року.

Майже аварійною і "вбитою" дорогою нині продовжують курсувати автобуси, водії яких відшліфовують вміння перевозити пасажирів із "мінімальними" незручностями... наскільки це можливо.

Надрукувати
мітки:
коментарів