Поділитись:

На Волині формують ще одну ОТГ

Вівторок, 13 березня 2018, 11:36

У потенційній Локачинській селищної об'єднаній територіальній громаді є шанс провести перші вибори голови і депутатів уже цьогоріч у жовтні, але за однієї умови – об'єднання потрібно ініціювати негайно.

Про це йшлося під час виїзної консультації, – інформує Волинське регіональне відділення АМУ.

Щоб поділитися баченням щодо об'єднання та послухати думки експертів до кабінету селищного голови Локач Богдана Іуса приїхали очільники та представники Козлівської, Марковичівської, Заячицівської, Старозагорівської, Конюхівської та Крухиничівської сільрад.

Іус розуміє, що Локачинська ОТГ мусить бути, але, перш ніж ініціювати об'єднання, хоче, із його слів, пересвідчитися, що ситуаціє у громаді не буде гіршою ніж нині, особливо фінансово.

"Специфіка району в тому, що у нас дуже велике бюджетне навантаження, тому до об'єднання не лише я, але й інші голови ставляться з пересторогою, адже допомога держави щороку зменшується, – зізнається Іус. – Тож поки вивчаємо досвід волинських громад уже сформованих на базі райцентрів".

Утім дещо у Локачах місцева влада все ж зробила для створення ОТГ – ухвалила положення про громадські слухання. Консультант з юридичних питань Валентин Малиновський наголосив, що це лише перший крок, який мають зробити і в сільрадах, що увійдуть до громади з центром у Локачах. Із його слів, скрупульозне дотримання процедури об'єднання згодом убезпечить від можливих спроб вплинути на процес формування ОТГ, який потрібно починати негайно, адже і так багато втрачено.

"У кращому випадку вибори можуть бути у жовтні чи грудні. Тож не зволікайте, адже втрачаєте можливості, час і ресурси. Ви вже суттєво відстали від лідерів децентралізації, а об'єднавшись громада стане за значущістю і повноваженнями, як місто обласного значення, ваш бюджет зросте в рази. Подивіться, як розвиваються ОТГ утворені 2015-2016 роках. Пам'ятайте, вони з кожним роком усе міцніше стоять на ногах, а ви на них лише плануєте зіп'ятися", – сказав Малиновський.

Він також детально розповів про процедуру об'єднання в ОТГ та дав практичні рекомендації щодо початку цього процесу. Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ, представив присутнім фінансові перспективи Локачинської селищної ОТГ, якщо до неї увійдуть усі необ'єднані громади району.

"За 2017 рік у району, не враховуючи Затурцівської ОТГ, власних доходів 16 мільйонів 263 тисячі: акцизу кіт наплакав, майнових податків та єдиного – по шість мільйонів, решта взагалі дрібниці і це на 17 територіальних громад! А за моїми попередніми підрахунками, об'єднавшись цьогоріч уже у 2019-му матимете бюджет десь 56 мільйонів гривень, а то й більше, адже 60% податку з доходів фізичних осіб лишатимуться в громаді. За власними доходами у вас буде бюджет понад 33 мільйони, а це без субвенцій на розвиток інфраструктури, освіту, медицину та без дотації. Майбутня Локачинська селищна ОТГ буде фінансово збалансована. Мусите зрозуміти, що процес об'єднання неминучий, а зволікання і очікування заводить вас у глухий кут", – наголосив Гром.

Із його слів, новоутворена ОТГ, на жаль, буде дотаційною, й базова дотація становитиме понад 10 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що Локачинський район не є лідером із децентралізаційних процесів, адже тут утворили лише одну ОТГ – Затурцівську. Відповідно до Перспективного плану у районі мають бути ще дві ОТГ із центрами у Локачах та Привітному, але варіант утворення однієї великої локачинської громади, теж має право на життя і, як бачимо, непогане фінансове підґрунтя.

Надрукувати
мітки:
коментарів