Поділитись:

Волині передали настільну гру, яка допоможе готуватися до ЗНО (фото)

П'ятниця, 23 березня 2018, 13:56

Український інститут національної пам'яті розробив настільну гру "УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ 1917 - 1921".

Автори проекту переконують, що гра зацікавить школярів у вивченні непростого періоду української історії та допоможе їм підготуватися до ЗНО, – повідомляє прес-служба Волинської обласної ради.

Інститут підготував 500 примірників гри. На Волинь виділили 50 екземплярів. Собівартість однієї гри становить близько 145 гривень. Однак, зі слів головного спеціаліста із регіональних питань у Волинській області Українського інституту національної пам'яті Лесі Бондарук, державна ороганізація, яку вона представляє, не має права продавати гру, а виготовити більше примірників не має фінансової можливості.

Волинську обласну раду просять виділити кошти з обласного бюджету на видавництво та розповсюдження гри на теренах області для шкіл та бібліотечних закладів.

Суть гри:

Українська революція 1917-1921 років повернула нашу Батьківщину на мапу світу. Після століть бездержавності українці створили власний парламент, уряд, військо, академію наук, здобули міжнародне визнання. Нинішні символи України – синьо-жовтий прапор, тризуб, гімн "Ще не вмерла Україна" обрані державними ще тоді.

Революція стала уроком: що треба і чого не слід робити для творення держави. Чи засвоїли ми його? Чи достатньо знаємо про ті буремні роки? Перевірити допоможе пропонована гра.

Правила:

У наборі є спеціальний посібник, розроблений співробітниками Інституту. Після його прочитання грати в настільну гру стає значно легше.

Гра побудована за типовою схемою - ігрове поле і 88 клітинок-ходів, по яких рухаються гравці і вирішують завдання.

Як це виглядає?

Ігровий комплект складається з 12 пазлів, які утворюють ігрове поле. За основу дизайну взято Оглядову карту українських земель Степана Рудницького, яка включає до етнічної України, зокрема, Крим та Кубань. Умовно поле поділене на на 6 регіонів:

І - Київщина-Лівобережжя,

ІІ - Волинь,

ІІІ - Галичина,

ІV - Поділля,

V - Південь,

VІ - Схід.

Крім клітинок із номерами, на ігровому полі присутні також особливі клітинки: телепорт, пастка, чорна та біла клітинки. Якщо фішки команд на них потраплятимуть, правила гри змінюватимуться.

Перемогу отримує команда, котра першою збере колекцію із чотирьох і більше карток-питань із кожного з шести регіонів.

Тобто вважатиметься, що команда символічно об'єднала українські землі і, безсумнівно, добре опанувала події та діяльність учасників Української революції 1917–1921 років.

Для кого?

Вік гравців від 14 років. Гра розрахована для шкіл та допомагатиме у підготовці до ЗНО.

Питання

Питання поділяються на:

  • творчі, скажімо, треба заспівати куплет пісні-маршу, що стала гімном Українських січових стрільців;
  • візуальні, де треба відгадати, хто чи що зображено на картці;
  • фактичні, де присутні питання з історії Української революції 1917–1921 рр.

На кожне питання є три варіанти відповіді. Правильність звіряє ведучий згідно Правил. Якщо команда відповіла правильно – картка лишається у гравців, якщо неправильно – картку забирають і кладуть до колоди. Це питання у подальшому може випасти комусь знову.

Організатори проекту:

співробітники Українського інституту національної пам'яті, а саме Аліна Шпак, Зоя Бойченко, Олена Халімон, Наталія Бик.

Автори текстів: Ганна Байкєніч, Олена Охрімчук, Максим Майоров.

Наукові консультанти: Володимир В'ятрович, Володимир Тиліщак, Ярослав Файзулін, Павло Подобєд, Анатолій Хромов, Вікторія Яременко.

Надрукувати
мітки:
коментарів