Поділитись:

Волинь лідирує за кількістю створених тергромад

П'ятниця, 13 квітня 2018, 14:01

В Україні вже створено 728 об'єднаних територіальних громад. Вибори у 40 ОТГ призначені на 29 квітня, 23 громади очікують на рішення ЦВК.

Є 1188 ОТГ в перспективних планах, затверджених урядом, які об'єднують 72,5 % території України. Про це під час селекторної наради з регіонами повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, – інформує державний портал про децентралізацію.

Із його слів, реформа децентралізації вже увійшла в таку стадію, що головний критерій – вже не кількість об'єднаних громад. А якісні показники – скільки людей об'єдналось, яку територію охоплюють об'єднані громади в області. Адже більша територія дозволяє реалізувати більше інфраструктурних проектів і від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій, її конкурентоздатності.

"Області-лідери за покриттям громадами території області: Житомирська (тут громадами покрито більше половини області), Волинська, Дніпропетровська, Тернопільська, Чернігівська, Чернівецька. Проблема, яка нас хвилює сьогодні найбільше, і яку ми якнайшвидше маємо вирішити разом – 130 районів (з 490), в яких не створено жодної ОТГ. І це передусім – дискримінація українців, які, проживаючи в громаді, залишаються обмеженими в фінансах, ресурсах і можливостях впливати на свій розвиток і планувати майбутнє. Тому найперше і амбітне завдання – закрити цю "білу пляму", аби в Україні не залишилось районів без жодної громади", – зазначив Геннадій Зубко.

Серед регіонів-аутсайдерів за створенням ОТГ – Київська, Кіровоградська і Одеська область, яка має найбільшу кількість районів, де не створено жодного ОТГ.

Мінрегіон розробив рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад. На рейтинг працює п'ять параметрів: кількість ОТГ, площа покриття ОТГ території області, кількість територіальних громад, що об'єднались, кількість ОТГ з чисельність менше 5 тис, відсоток охоплення області за перспективним планом.

"Таким чином ми бачимо і якість процесів об'єднання, і перспективу. Лідери за цим рейтингом: Житомирська, Волинська, Хмельницька, Чернігівська, Дніпропетровська, Запорізька області. Аутсайдери: Закарпатська, Вінницька, Київська, Луганська, Черкаська області", – підкреслив урядовець.

Надрукувати
мітки:
коментарів