Поділитись:

На Волині вирішували майбутнє бібліотек у тергромадах

Середа, 16 травня 2018, 17:45
На Волині вирішували майбутнє бібліотек у тергромадах

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся обласний навчальний семінар-практикум директорів районних (міських) централізованих бібліотечних систем.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотека імені Олени Пчілки Людмила Стасюк наголосила на необхідності побудови оптимальної системи бібліотек та співпраці із громадами. Із її слів, 30 ОТГ із 41 забрали бібліотеки у своє підпорядкування.

Під час семінару вона озвучила важливі віхи для роботи бібліотек: наприклад, робота в один із загальнодержавних вихідних, соціальна і громадська діяльність, поява у соціальних мережах, здійснення благодійних акцій, актуалізація наповнення бібліотек, інформаційні послуги, навчання на базі книгозбірень, надання додаткових послуг тощо.

"Книгозбірні в об'єднаних територіальних громадах мають стати частиною національної бібліотечної системи", – зауважила Людмила Стасюк.

Радник із децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан наголосила, що важливо узгодити механізм співпраці між центральними бібліотеками і книгозбірнями, які перейшли на баланс об'єднаних територіальних громад.

Радник із муніципальних послуг Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Лавринюк розповів, що бібліотеки надають соціокультурні послуги, а це і муніципальні послуги. Відповідно, якість цих послуг оцінюватиме замовник – об'єднана територіальна громада. Тому бібліотеки мають зрозуміти для себе, що вони зможуть дати ОТГ за один рік, п'ять років тощо, а також як змінити свої послуги, зокрема інформаційні, навчальні, інтерактивні.

Зі слів експерта, бібліотека таки має стати публічним простором. Він наголосив, що саме від якості послуг залежатиме і фінансування книгозбірні від ОТГ.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 червня 2022
24 травня 2022
21 травня 2022
05 травня 2022
22 жовтня 2021
03 вересня 2021
10 серпня 2021
03 червня 2021
09 січня 2021
20 жовтня 2020