Поділитись:

До Торчинської тергромади проситься сільрада з іншого району

Середа, 16 травня 2018, 15:00

Минуло лише два тижні, як у Торчинській селищній ОТГ відбулися вибори, а у жовтні можуть бути довибори.

Річ у тім, що господарювати спільно із новоствореною об'єднаною громадою хоче Городинівська сільська рада із Рожищенського району, – інформує Волинське регіональне відділення АМУ.

Хоч громада не велика – два села Городині та Романів, 336 мешканців, лише 33 учні, бюджет 340 тисяч гривень та й дорога просить серйозного ремонту, в Торчинській ОТГ "за" приєднання, як і 96 % жителів Городинівської сільради.

Втім, щоб ще більше впевнитися у правильності рішення, голова сільської ради Віктор Петрук запросив до села Городині на виїзну консультацію Валентина Малиновського, Василя Грома та Тамару Зубенко, консультантів Офісу реформ, який діє при Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України в межах проекту "ПУЛЬС".

Нагадаємо, що проект "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" (ПУЛЬС), АМУ втілює за підтримки USAID.

На зустрічі, де були присутні працівники сільради та місцеві депутати, консультант з правових питань Валентин Малиновський розповів присутнім про перебіг децентралізаційної реформи на Волині, адже в області вже є 41 ОТГ та наголосив на незворотності об'єднавчих процесів. Він також надав фахову консультацію щодо проведення процесу приєднання Городинівської сільради до Торчинської ОТГ та підтвердив правильність такого рішення.

"Це відновлення історичної справедливості, адже до 1963 року Торчин був райцентром і ваші села входили до Торчинського району. Та й до Торчина від вас якихось 10 кілометрів, а до Рожищ 30. Ще один важливий аргумент, що Городинівська сільрада за Перспективним планом віднесена до Торчинської ОТГ. Утім, ще є шанс провести процедуру приєднання, із дотриманням букви закону, за місяць, подати пропозицію Торчинській ОТГ і в жовтні провести довибори, а з січня 2019 року почати жити по-новому", – зауважив Малиновський.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань теж вважає, що Городині та Романів на правильному шляху.

"Торчинська ОТГ за моїми підрахунками, буде однією з кращих громад області, а головне практично ідеально збалансованою фінансово, що на сьогодні зустрічається вкрай рідко. За моїми попередніми підрахунками, у наступному році бюджет громади може скласти 60-65 мільйонів гривень і грошей їй вистачатиме і на медицину, і на освіту, і на дошкілля. Дотації від держави, найімовірніше, вона не отримуватиме, але й віддавати власних грошей не доведеться", – каже Гром.

Тож, вислухавши консультантів-ПУЛЬСовиків, присутні на зустрічі запевнили, що зволікати з приєднанням не будуть.

Надрукувати
мітки:
коментарів