Поділитись:

Рейдерство по-луцьки: як влада тисне на бізнес

Четвер, 17 травня 2018, 18:26

Не так давно у луцьких медіа та місцевому просторі соцмереж почали активно поширювати публікації про те, що виконком Луцької міської ради планує розірвати договір, який забезпечує розважальний центр "Промінь" більшою частиною паркомісць.

Про це на своїй сторінці у "Facebook" пише політолог Антон Бугайчук.

"На картинках до цих публікацій ви могли побачити заступника міського голови Костянтина Петрочука та директора басейну, який розташований біля "Променя", Олексанра Сологуба. Ніби вони двоє і стали тими людьми, які хочуть забрати у "Променя" парковку і формально повернути її спортшколі.

Але насправді, друзі, справа не у них і не у парковці. Справа (як завжди у моїх блогах) в політиці :) А саме у тому, що партія "Укроп" вирішила за рахунок тиску на бізнес залучити на свій бік депутата Луцької міськради Андрія Покровського напередодні можливого відкликання 5 депутатів із своєї більшості. Для збереження доступу до влади вже внесли зміни в регламент та "завербували" депутата Андрія Авраменка", – пише Бугайчук.

Свої думки експерт "розбив" на 5 тез.

1) Такий спосіб тиску може бути ефективний, бо без зручних паркомісць в "Промені" буде важче доставляти продукти, обладання, підвозити "віпів" на концерти і просто залишати автомобілі відвідувачів. Відповідно, менше відвідувачів - реконструкція РЦ окупиться Покровському значно пізніше. А якщо політичний тиск продовжиться, можливо взагалі не окупиться.

2) Тепер про те, хто насправді вирішив таким чином "провчити" депутата Луцької міської ради.

В ЛМР є виконавчий комітет, у якому зараз 13 членів після виключення "сепаратиста" Валерія Корпача. Загалом там розглядають господарські питання, зокрема і наше - про розірвання договору співпраці між спортшколою та підприємством "Проміньпарксервіс".

У квітні 2017-го року після "перевороту" в стінах ради нова більшість на чолі із партією "Укроп" усунула із виконкому представників, які їх не влаштовували. Натомість туди включили більш лояльних делегатів наближених громадських організацій, а також нових в.о. міського голови та його заступників, які є у виконкомі за посадою. В результаті цей орган влади став "ручним" для основної провладної партії "Укроп".

При цьому потрібно розуміти, що ні директор спортшколи, ні навіть заступник міского голови Костянтин Петрочук не відіграють значної ролі у прийнятті рішень тут. Хто не знає, Петрочук - водночас депутата міської ради, у якого можуть скоро забрати мандат за голосування всупереч позиції Радикальної партії, від якої той обирався. Тому доля його мандата та посади виключно в руках укропівців. Детальніше можна прочитаи тут.

3) Хто такий Покровський і чому йому ставлять "палиці в колеса".

Андрій Покровський - це депутат Луцької міської ради, інвестор будівництва "Сіті Парку" біля Київського майдану, реконтрукції РЦ "Промінь" у центрі та ще кількох проектів у сфері нерухомості та IT.

А ще він заснував громадянстький рух "Свідомі" як громадсько-політичну платформу для того, щоб бути умовною "третьою силою" у Луцьку. Нагадаю, перші дві - згаданий "Укроп" і група "Континіум" на чолі із Степаном Івахівим та нинішнім головою Волинської ОДА Олександром Савченком.

Основа самостійних планів та амбіцій Покровського - власні фінансові ресурси на громадсько-політичну діяльність. Якщо десь гроші і дають свободу, то це в політиці. Тому саме по економічній основі дільності Андрія Покровського вирішили вдарити опоненти.

4) Чому саме зараз.

У п'ятницю, 11 травня у Луцьку територіальну виборчу комісію прийшов лист із рішенням Верховного Суду України, який поновлює боротьбу за відкликання 5 депутатів з Луцької міської ради. Якщо їх таки відкличуть, партія "Укроп" може втратити основні важелі вливу у раді, бо у них в "обоймі" лишаються лише 18 штиків, а для прийняття рішень потрібно 22.

Щоб зберегти вплив навіть у такій ситуації, укропівці вже "викрутили" регламент. Нововведення можуть заблокувати позбавлення посади лояльного до них в.о. міського голови Григорія Пустовіта.

Другий крок: змусити депутата Андрія Авраменка вийти із фракції "Солідарність" і таким чином розвалити її. Без неї там лишилися лише чотири депутати. На Авраменка могли натиснути через те, що він - директор Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності. Це теж комунальна установа обласної ради, яку теж контролює "Укроп". Тому за "неправильну" позицію Аврменко міг просто позбутися посади. Але депутат обрав "правильну" позицію і тепер може у відповідальний момент підтримати саме "Укроп".

І третє: Андрія Покровський. Попри те, що він обирався від "Солідарності", депутата складно назвати прихильником цієї партії. Проте він також не підтримував і політичні реверанси "Укропу". Аби гарантувати собі "правильний" голос Покровського, ця партія шукає шляхи натиснути і на нього. А коли у твоєму розпорядженні виконавчі органи міської ради, арсенал засобів насправді дуже широкий. Тому розпочали із "Променя".

5)Що в цьому поганого.

Якщо ви дивилися серіал "Картковий будинок", в цій історії не побачите нічого нового. Це наша "Карткова халабуда", яку намагається збудувати у Луцьку владна команда. Хтось скаже, що опозиція "така сама", проте я особисто у їх роботі не бачив такої нахабності та безкомпромісності.

Проблема традиційно в тому, що хтось дуже хоче (як люблять казати в народі) "втриматися біля корита" міського бюджету і довести, що вони круті "сірі кардинали". Про розвиток Луцька та його стратегічні перспективи, або навіть банальніше - про те, як зручно припаркуватися біля одного з найбільших в місті розважальних центрів, ніхто традиційно не подумав...

Надрукувати
мітки:
коментарів