Поділитись:

"Нова українська школа" існує тільки на словах Гриневич: історія Волині

П'ятниця, 18 травня 2018, 12:00

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наобіцяла першокласникам чимало: і зручні парти та інтерактивні класні дошки, і сучасні методики, і "розумні" підручники та акваріуми.

Але, як виявилося, усе сказане залишається лише гарними словами. Журналісти видання "Викривач" з′ясували, що у волинських школах не знають, як запроваджувати НУШ і не мають фінансування на забезпечення навчальними засобами та меблями бодай одного класу. Інвестиції у початкову школу у самі школи не потрапили. Тож першого дня осені для більшості першокласників почнеться "Стара українська школа".

На початку квітня 2018 року Кабінет Міністрів розподілив між областями понад 1,3 млрд гривень цільової освітньої субвенції на облаштування "Нової української школи". Буквально за кілька днів після цього Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що кошти вже на місцях, директорам шкіл слід починати складати бюджетні запити і проводити закупівлі шкільних меблів, комп'ютерного обладнання та дидактичних матеріалів.

Журналісти поцікавився, як на Волині готуються до "Нової української школи".

"А ніяк!", – відповідали директори шкіл. – Кошти ж іще не прийшли".

У Волинській облдержадміністрації зазначили, що мають отримати 38 млн грн субвенції.

"Кошти субвенції будуть спрямовані обласному бюджету, бюджетам міст обласного значення, районів та об'єднаних територіальних громад", – йдеться у відповіді на запит журналістів.

У районних державних адміністраціях Волинської області констатують: кошти станом перші числа травня не надходили. Відповідно, гроші не дійшли й до сіл.

"Шкіл в об'єднаній територіальній громаді 8, вони отримають 90 % із державного бюджету і 10 % – від нас. Як ми можемо виділяти свої кошти, якщо не знаємо, скільки нам держава виділила?" – зазначив Антон Марцинішин, головний спеціаліст з питань освіти Вишнівської сільської ради.

"Міністерство взяло інформацію про кількість учнів, які будуть у нас у першому класі. Цю інформацію ми дали десь місяці два тому. На цьому все й стало. На забезпечення одними меблями нам треба тисяч 30 гривень. Але ми досі не знаємо, на яку суму розраховувати, щоб робити бюджетний запит. Поки не знаємо фінансування, ми не можемо нічого замовити і навіть працювати над цим питанням", – розповів Василь Лук'янчук, директор Олеської загальноосвітньої школи.

У сусідньому Римачівському навчально-виховному комплексі отримали лише фінансову допомогу від обласної ради – аж 7 тисяч гривень.

"Із Міністерства державних коштів ще не отримували і не знаємо, що нам виділено. У школу найперше потрібно закупити обладнання для робочого місця вчителя: сканер, принтер, ламінатор і обов'язково – ноутбук. А що можна за 7 тисяч купити? – розводить руками директор Тетяна Іщенко. – Дошка у нас практично нова, парти купили торік. Я розумію, що за всіма тими вимогами меблі не дуже. Але якщо не буде коштів, то хоч би купити оргтехніку. У нас приміщення дуже старе, пристосоване, ремонт зробили в минулому році".

До слова, учора, 17 травня, у Волинській ОДА повідомили, що наразі здійснено попередній розподіл коштів субвенції з державного бюджету. Їх розподілили між усіма територіями, пропорційно до кількості перших класів та учнів, що навчаються в них. Відтак, відповідні документи передали в департамент фінансів обласної державної адміністрації для погодження. Опісля буде видано розпорядження голови ОДА, яке й затвердить остаточний розподіл субвенції для навчальних закладів області.

Ситуацію із підготовкою до "Нової української школи" народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань освіти і науки Ірина Констанкевич вважає катастрофічною. І відповідальність за такий стан справ повністю лежить на керівництві МОН.

"Я об'їхала кілька районів Волинської області, була у школах, там де будуть перші класи "Нової української школи". У жодному з класів ще нічого немає. З обладнання не придбано нічого, з меблів не придбано нічого, з оргтехніки не куплено нічого. Немає коштів. Хоч кругом говорили, що кошти виділені", – розповіла Ірина Констанкевич.

Із її слів, у Волинській області вже давно мали б розпочатися закупівлі меблів та обладнання для початкових класів. На "Прозорро" вже розміщені оголошення про проведення тендерних процедур. Скажімо, відділ освіти Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області цього тижня закуповує 4 комплекти з 15-ти учнівських одномісних столів для школи у Новобогданівці очікуваною вартістю 112 288 грн. Виробник меблів має поставити їх у школу до кінця червня. Фактично, процедури закупівлі займають до двох місяців. Але на Волині досі не розподілили навіть кошти, і з кожним днем залишається все менше часу, щоби встигнути підготувати шкільні класти до наступного навчального року.

"Треба спитати у Міністерства, які є носіями цієї реформи, як вони тоді мислили і як календарний план розписали? – зазначила Ірина Констанкевич. – Кожна реформа, яка розпочинається, має передбачати фінансовий ресурс і знати, на що вона спирається. Відповідальність лежить на виконавчій гілці влади згори – Міністерство – обладміністрація – районні адміністрації. Бо вони є тими, хто визначає ефективність цієї освітньої політики і забезпечує її".

Незадовільну оцінку роботі міністра дає і народний депутат Ірина Суслова. Вона вважає, що, окрім незрозумілого механізму виділення бюджетної субвенції, Міністерство освіти і науки не забезпечило й прозорості розподілу коштів.

"Це несистемність і непослідовність роботи міністерства, – наголосила Суслова. – Якщо ми не маємо конкретних цифр – скільки дітей піде до першого класу, скільки буде усього класів, то як ми можемо обрахувати і правильно розподілити кошти на закупівлю парт, матеріально-технічного обладнання для класів, підручників? А якщо це не можливо обрахувати, тоді ці гроші списались по невідомими нам показникам. А якщо гроші списались по невідомими нам показникам, то, звісно, не зрозуміло, хто отримує, у якій кількості і коли взагалі це буде отримано школами".

Провали у підготовці шкіл до нового навчального року чиновники від освіти знову перекладуть на батьків учнів, вважає народний депутат Михайло Головко.

"Дітей лишають напризволяще, тому що фінансування немає. Зараз дірка у бюджеті – понад 100 млрд не вистачає. За який рахунок вони куплять ці парти? Раніше це самі батьки робили. І зараз то знову перекладуть на них", – зазначив Головко.

Часу на підготовку до старту "Нової української школи" стає все менше, і з кожним тижнем реформа наюлижається до провалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНСЬКІ ПЕРШОКЛАСНИКИ МОЖУТЬ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ ТРЕТИНИ ПІДРУЧНИКІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03