Поділитись:

Торгівлю на центральному пляжі у Світязі хочуть заборонити

Вівторок, 22 травня 2018, 11:36

За декілька тижнів у курортному Шацькому районі офіційно розпочнеться відпочинковий сезон.

У неділю, 20 травня, у Світязькому будинку культури там зібралось чимало жителів села, місцевих підприємців та приїжджих. Причина скликання зборів – питання облаштування пляжів. Ініціювали збори група активних жителів села, – інформує Район.Шацьк.

Говорили про облаштування пляжів, зокрема про заборону будь-якої торгівлю на світязьких пляжах.

Ще перед початком зборів в залі розгорілася суперечка: хто і скільки заплатив туристичного збору, чому "я плачу, а той – не хоче". Це – реакція людей на прохання сільського голови сказати, хто заплатив туристичний податок і ПДФО. Таких, зі слів Миколи Цвида, поки що виявилося аж 20 осіб.

Основна вимога місцевих бізнесменів – забрати з території пляжу усю торгівлю. Аргументували тим, що від торгових точок залишається багато сміття, а ще – вони несуть шкоду екології озера.

"Сьогодні на Світязь їде маса людей. Їм треба запропонувати нормальні умови, інфраструктуру, сервіс. Коли у приватних садибах умови проживання більш-менш прийнятні, то за воротами маємо зовсім іншу ситуацію. Немає ні нормальних пляжів, ні безпечної інфраструктури для відпочинку дітей, ні впорядкованої торгівлі. Відповідно, вирішили розробити проект центрального пляжу в с.Світязь – зони найбільш популярної серед відпочивальників. Але люди до обговорення проекту не проявили ніякого інтересу. Ті пропозиції, які були надані при обговоренні, проектантом були враховані перед затвердженням. Для підприємців, які торгували на пляжі, у проекті передбачені спеціальні місця у третій лінії від озера. Кожен з них може показати своє бачення певної торгової точки, і якщо це буде відповідати основним вимогам, зокрема безпечності, з підприємцем буде укладатись договір. Я не раз наголошував: якщо на пляжі працює бізнес, він же має там прибирати і стежити за порядком, а не працівники парку. Я не бачу в цьому проблем. Якщо ми хочемо зробити гарною набережну – треба працювати всім разом: громаді, парку і бізнесу", – зауважив голова РДА. Із його слів, на пляжі передбачено три зони: пляжну, відпочинкову (стадіони, майданчики, атракціони), та торговельну. "У бізнесу є бажання зробити відпочинкову зону гарною, вкладати в це кошти, бо люди звертаються з таким проханням постійно. То чому б не дати їм таку можливість на законних підставах?" – зазначив голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець.

Голова районної ради Сергій Карпук теж наголосив: є чотири зацікавлені сторони у розвитку пляжу: громада, бізнес, влада та відпочивальники. Тому й постало питання створення комфортних умов на пляжі, розвитку сервісу та інфраструктури, адже відпочивальники з кожним роком є все більш прискіпливими та вимогливими. На думку Сергія Карпука, на пляжах в Світязі не може й далі тривати той безлад та шанхай, який був у минулі роки, зокрема, й хаотичне розміщення торгових точок та атракціонів. Адже це – обличчя нашого краю. Торік районна рада намагалася налагодити співпрацю з підприємцями, зокрема щодо оформлення найманих працівників та наявності усіх дозвільних документів на торгівлю.

Але місцевий бізнес наполягає на своєму: вони не хочуть бачити взагалі ніяких торгових точок на пляжі. Тобто, пончики і кукурудза у відрах. А хто хоче морозива чи води, нехай іде через дорогу до павільйонів. Але тут постає питання безпеки діток та і дорослих.

Апелювала до громади Марія Христецька, директорка Шацького НПП: днями працівники парку спільно зі школярами назбирали 100 мішків сміття з прибережної смуги в с.Світязь. А накопичилось воно там не за рік чи два, а лише за зиму. То хто його туди кидав, відпочивальники? Цього року на 200 тис.грн. буде закуплено смітники, частина з яких буде встановлена на прибережних смугах, частина – роздана людям на договірних умовах. На облаштування пляжу ні сил, ні коштів національного парку, який є неприбутковою організацією, не вистачить. Але якщо громада буде наполягати на тому, аби прибрати торгівлю з третьої зони берега, Шацькому НПП доведеться розірвати усі угоди з підприємцями та повернути їм кошти. А за що тоді підтримувати санітарний стан пляжів, оплачувати послуги з обслуговування біотуалетів та вивезення сміття, які ще торік вилилися в кругленьку суму. А цього року ціни стануть ще більшими.

Неохоче, зі слів Марії Христецької, місцеві люди зголошуються допомогти працівникам парку в елементарних роботах з облаштування пляжів. Тому як громада збирається утримувати пляж , коли навіть в цьому не проявляє особливої активності, залишається лише здогадуватись. Але виштовхувати торгівлю з пляжу – це неправильно, – завершила виступ директор НПП.

Підтримав її приватний підприємець Анатолій Полінкевич. Він вважає, що заборона торгівлі на пляжі – це велика помилка, адже постраждають і парк, і бізнесмени, і відпочивальники.

"Я знав про обговорення проекту, і мене, чесно кажучи, здивувало те, що жителі села проігнорували його. Але прошу людей дати можливість бізнесу облаштовувати пляжі", – просив підприємець, скрушно хитаючи головою на позицію громади.

Представник одного з найбільших у Світязі готельних комплексів "Лемарк" Олександр Марчук не погодився облаштовувати пляж на умовах НПП та навіть закликав розібрати на пляжах літні бунгало, встановлені минулого року.

Після гарячих дискусій, безлічі запитань до влади, директорки парку і їхніх відповідей вердикт місцевого бізнесу залишився незмінний: вони не хочуть бачити на пляжі торгівлю. А стосовно догляду та облаштування пляжу – обіцяють самі допомагати, створивши громадську організацію та збирати кошти з місцевих жителів.

Надрукувати
мітки:
коментарів