Поділитись:

«Ковельмолоко» підозрюють в ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах

П'ятниця, 25 березня 2016, 09:15
«Ковельмолоко» підозрюють в ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах

Службовим особам ПАТ "Ковельмолоко" світить кримінал за ухиляння від сплати податків на суму майже 20 млн гривень.

Про це йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду від 16 березня 2016 року.

Відповідне кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України було відкрите 29 січня 2016 року. Службовим особам підприємства загрошує штраф від 15 000 до 25 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10,335 млн до 17,225 млн гривень) із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

"В ході досудового розслідування було встановлено, що службові особи ПАТ "Ковельмолоко" в період 2014 року шляхом внесення неправдивих відомостей щодо результатів фінансово господарської діяльності підприємства до офіційних документів – реєстрів бухгалтерського обліку та податкової звітності, ухились від сплати ПДВ на суму 19 823 125 грн.

Окрім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що порушення виникли в наслідок заниження податку на додану вартість в сумі 900 482 грн. в результаті не проведення розподілу податкового кредиту по маркетингових послугах наданих ПАТ "Галичина" між загальною декларацією з ПДВ та декларацією переробного підприємства, тобто послуги надані ПАТ "Галичина" мали розподілятись виходячи з частки використання таких послуг, в операціях з постачання продукції та відповідно в операціях з постачання інших товарів/послуг", – зазначається в документі.

"Крім того, встановлено, що ПАТ "Ковельмолоко" застосовано процедуру податкового компромісу по аналогічних операціях з ПАТ "Галичина" за період листопад, грудень 2012 року та січень - грудень 2013 року, а перевіркою повноти нарахування податку на додану вартість за період з 01.01.2014 року по 31.12.2014 року встановлено заниження податку на додану вартість по загальній декларації на загальну суму 19 823 125 грн.

В ході досудового розслідування отримано дані, які дають підстави вважати, що службові особи ПАТ "Ковельмолоко" усвідомлюючи, що у попередні періоди діяльність підприємства здійснювалась з порушенням податкового законодавства, з метою ухилення від сплати податків продовжують здійснювати господарську діяльність із порушенням норм Податкового Кодексу України в аналогічний спосіб.

Поряд з тим, враховуючи значні суми донарахованих податків в сумі 19 823 125 грн. службові особи ПАТ "Ковельмолоко", з метою їх несплати, на даний час умисно вчиняють дії спрямовані на виведення активів (основних засобів) підприємства зокрема у вересні 2015 року ПАТ "Ковельмолоко" здійснило реалізацію спец. автомобілів (молоковозів) на суму близько 2,8 млн. грн."

Як відомо, ПАТ "Ковельмолоко" входить до бізнес-інтересів депутата Верховної Ради України Степана Івахіва.

Станом на кінець 2015 року понад 98% акцій ПАТ "Ковельмолоко" належало кіпрській компанії "Бросмонт Холдінгз Лімітед" (Brosmont Holdings Limited). Цей же офшор на початку 2014 року також придбав молочну компанію ПрАТ "Галичина".

Надрукувати
мітки:
коментарів