Поділитись:

Золоті часи "бариг": як працює ринок наркоторгівлі на Волині

П'ятниця, 01 квітня 2016, 12:10

На ринку наркотиків стрімкої популярності набирає торгівля речовинами через інтернет. В Україні, та зокрема в Луцьку, розповсюджений так званий сервіс "закладок".

Що ж це таке? Уявіть себе в ролі секретного агента: вам потрібно забрати підробні документи в певному місці, наприклад, у під'їзді за поштовими скриньками. Подібним чином працює і цей сервіс. Наркомани тепер шукають не дилера, а "скарб", який буде схований за певними координатами.

Як працює наркокрамниця?

Торгаші пропонують придбати: спайс (синтетична маріхуанна), солі (синтетичні психоактивні речовини), амфетамін, ЛСД та інші наркотики, скориставшись системою закладок у наступних містах: Луцьк, Ковель, Київ, Харків, Суми, Бердичів, Кіровоград.

Організатори торгівлі наймають так званих "кладчиків", які відповідають за постійне забезпечення районів "скарбами". "Кладчик" для отримання роботи вносить грошову заставу (щоб не було спокуси привласнити речовини) та приймає товар у свої руки. Надалі він регулярно розповсюджує наркотики містом, ховаючи їх у різних місцях: під каменями, на парканах, під лавками тощо. Місця "закладки" ніколи не повторюються.

Інформацію про місцезнаходження "скарбів" розповсюджувач надає оператору, який, своєю чергою, надалі повідомляє координати покупцю. Для безпеки, ділки пропонують спілкуватися тільки через XMPP – протокол обміну повідомленнями в інтернеті, який забезпечує шифрування листування.

Щодо розповсюдження у різних містах, то тут відмінності тільки у наявності наркотиків та цінах.

Жителі ще "неосвоєних" населених пунктів, можуть отримати свій товар поштою. Продавці гарантують, що посилку ніхто не буде відкривати, та обіцяють повну безпеку під час отримання. Як доказ, відгуки задоволених юзерів речовин, які отримували свій товар саме через пошту.

Фото з форуму наркоторговців><span class=Фото з форуму наркоторговців

Фото з форуму наркоторговців.Ейфостимулятор PHEN+><span class=Фото з форуму наркоторговців.Ейфостимулятор PHEN+

До слова, організатори наркобізнесу на сторінках своїх форумів, постійно повідомляють про можливість розширення системи "закладок" по всій Україні. Для цього вони запрошують людей, "готових заробляти хороші гроші, не боячись при цьому тримати в руках заборонену продукцію".

Як придбати наркотики?

Процедура купівлі досить проста: головне знати відповідний інтернет-ресурс. На зв'язок до клієнта в чаті вийде оператор, який скаже про наявність тих чи тих речовин. Зокрема у Луцьку, на момент написання матеріалу, можливо було придбати лише амфетамін та спайс.

Отже, споживачу надають номер банківської карти та просять сплатити певну суму, обов'язково через термінал "Приватбанку". Порушивши цю умову, покупець втрачає свої гроші. Далі необхідно повідомити продавцю час оплати. Через декілька хвилин ви отримаєте координати місця знаходження вашого товару, наприклад: "Відродження, 7, третій під'їзд, під лавкою з правого боку на магніті", або фото, де буде вказано адресу, та стрілкою позначене місце "скарбу".

Як розповідають знаючі люди, товар лежить у вказаному місці у 90% випадків. Не знайшовши, клієнт має право вимагати "перезакладу", хоча оператори досить рідко на це погоджуються.

Користуючись системою закладок, можна придбати чітко відмірену дозу. Для прикладу амфетамін продають по 0,5 грама або по 0.25 грама, залежно від міста. Якщо небхідно більше, то доведеться шукати не один "скарб", а декілька.

Також у різних частинах України різні ціни. Так, 0,5 грама амфетаміну у Луцьку та Сумах вартує 220 гривень, а в Ковелі, 0.25 грама – 150 гривень.

Що роблять правоохоронці?

Як відомо, в Україні проводять реформу МВС. Зокрема було створено Департамент протидії наркозлочинності Національної поліції України, який складається з десятьох територіальних управлінь. Однією з функій Департаменту є "організація та проведення оперативно-розшукових заходів із виявлення і документування тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, насамперед учинених злочинними групами осіб, які мають міжрегіональні та міждержавні зв'язки, особливо в їх організованих формах".

Волинь обслуговує Третє територіальне управління Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України. Разом із Волинською, управління опікується ще Рівненською та Житомирською областями. Ми намагалися зв'язатися з керівником органу, проте, як повідомили співробітники відділу, у Луцьку він перебуває, орієнтовно, раз на два тижні.

Як розповіли "Конкуренту" власні джерела в поліції, у ході реформування структури, не було створено нових положень, а користуватися тими, що були за часів міліції – незаконно. Отже, правоохоронці не мають змоги провести елементарної контрольної закупівлі, оскільки тоді вже проти них може бути порушена карна справа. Також для відслідковування організаторів наркобізнесу в інтернеті, потрібне відповідне матеріально-технічне забезпечення, якого наразі немає.

До слова, "Конкурент" планував самотужки провести контрольну закупівлю, проте подібні дії караються законом, а саме статтею 309 Кримінального Кодексу України, яка передбачає обмеження або позбавлення волі до трьох років. І поки що жодних законних підстав для здійснення такої операції, навіть з відома поліції, немає.

Популярність мережі

Знаючі люди переконані, що торгівля наркотиками в інтернеті лише набиратиме популярності. Якщо "травку" наркомани все ще воліють купувати у так званих "бариг", то такі речовини як амфетамін чи "солі" дуже популярні серед користувачів сервісу "закладок" та замовлень через пошту. Чому так?

По-перше, якість товару. За словами знавців, наркотик з інтернету має тут великі переваги щодо "насипу". Якщо дилер на вулиці пропонує купити 1 грам амфетаміну за 300 гривень, то насправді ви отримаєте близько 0,5 грама. У продавців мережі клієнтів не обважують.

По-друге, постійна наявність. Із вуличним дилером важко зв'язатися, у нього товар то є, то немає, він то якісний, то "повний розводняк". Організатори "закладок", мають наркотик завжди і постійно готові швидко вам його продати.

По-третє, не чіпають правоохоронні органи. Як розповідають користувачі "закладок", поліція та інші служби дуже рідко ловлять юзерів речовин. Більшість із затриманих – це молодики, які отруїлися спайсом.

***

Наркоторгівля у всьому світі – це багатомільярдний незаконний бізнес. В Україні він не досягає величезних масштабів. Проте зараз, у період реформ та недосконалого законодавства, для наркоторговців настали "золоті часи". З новими підходами до продажу, дилери мають усі шанси вийти на новий рівень та значно розширити ринок заборонених речовин. Що необхідно змінити? У першу чергу надати правоохоронцям усі засоби для проведення оперативних дій. Чи необхідно активно боротися з подібним "бізнесом"? Питання риторичне.

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 лютого 2024
02 лютого 2024
17 жовтня 2023
11 жовтня 2023
05 вересня 2023
11 серпня 2023
23 травня 2023
26 квітня 2023
29 листопада 2022
25 листопада 2022