Як проходить посівна кампанія у волинських аграріїв

Агроекспедиція "Посівна 2016" відвідала поля двох підприємств Волинської області :ФГ "Перлина Турії" та ТзОВ "Волинь-зерно-продукт".

Про задовільне перезимування озимої пшениці, скорочення площ під сою та про справжній гороховий бум написали учасники експедиції на latifundist.com

Землі Волині знаходяться в ґрунтово-кліматичній зоні Полісся. Ґрунти - дерново-підзолисті, карбонатні, в річкових заплавах - лучні та болотні, торфовища, з підвищеною кислотністю. Згідно з результатами аналізів, які проводять підприємства, в ґрунті не вистачає бору, калію і азоту. Але, не дивлячись на такі грунти, компанії збирають відмінний урожай.

ФГ "Перлина Турії"

Господарство "Перлина Турії" знаходитися в селі Селець, Турійського району, обробляє близько 7 тисяч гектар землі, і вже 9 років поспіль займаються як рослинництвом, так і тваринництвом. На фермі тримають 1,5 тис. Голів великої рогатої худоби, які дають місцевим жителям стабільну роботу, а підприємству – додатковий дохід.
Глава господарства Володимир Яренчук – навдивовижу енергійна людина, життєлюбний і поважає свою справу. Він успішно веде бізнес, думає про людей, мотивує молодих фахівців залишатися на підприємстві.

Володимир Яремчук розповів нам, що тваринництво дуже важливе для їхнього регіону, але тримати ВРХ сьогодні важко, оскільки немає дотацій, хороших цін на м'ясо і молоко. До того ж занадто багато прибутку "витягують" з ферми податки. Але, тим не менше, ферму намагаються зберегти і розвивати далі, оскільки це єдина можливість підтримувати існування села, адже під опікою підприємства перебуває 8 сільських рад, яким потрібно від 7 до 20 тисяч гривень постійної фінансової допомоги. В цілому підприємство в своїй структурі має ще кілька дрібних підрозділів в сусідніх районах, які також почали розвивати молочні ферми.

Основним же напрямком на "Перлина Турії" залишається рослинництво. У структурі посівних площ: пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза (зернова та силосна), соя, цукрові буряки, картопля, морква, горох, гречка. У цьому році планують вводити ще й соняшник. Найбільша частка посівів під озимою пшеницею (1000 га) і під ячменем (600 га)

У господарстві можуть похвалитись торішнім урожаєм: зібрали від 7 т / га ячменю і тритикале, 8,5 т / га пшениці, а на окремому полі рекордна кількість – 12 т / га (за рахунок високого внесення мінеральних добрив і мікродобрив). Через сильну спеку не отримали планованої врожайності, тому в тому році планують знижувати ФАО до 200-220.

"На нашому грунті ми збираємо пшениці не менше 8 т / га. Буряка збираємо близько 10 т / га. В цьому році спробували посіяти жито. Подивимося, як вона себе покаже, і, можливо, площі збільшимо під цією культурою. В цілому, мало хто вірить, що на наших піщаних ґрунтах можна зібрати такі високі врожаї", – розповідає головний агроном підприємства Петро Якимович.

Як і багато господарств в нашій країні, "Перлина Турії" буде пересівати близько 600 га. Але незважаючи на це в планах зібрати урожай озимих не менше 8 т / га. Як кажуть в господарстві, менше у них не прийнято!

"Питання з посівами є однозначно, присутній фактор поганий перезимівлі. Тому беремо кредити і пересівати. Ми зазнали суттєвих витрат цього року через це, втратили також можливості дати ґрунті більше мікроелементі, так як все зав'язано на фінансах. Але ми намагалися ні на чому не економити, на цьому можна заощадити",– розповідає голова фермерського господарства Володимир Яренчук.

Кажуть, що в минулому році багато де прогадали. Наприклад, закупили добрива восени, за високими цінами, тоді як навесні вартість впала в рази. Так, ціна на селітру навесні знизилася на 1700 грн / т. В цілому ж витрати на гектар на весняну посівну складають близько 30 тисяч ривень за буряк, 12-14 тисяч. По ріпаку та сої, по зерновим до 10 тисяч гривень за гектар.

Розповівши про труднощі життя аграріїв, головний агроном повіз нас на поля. Першим нам показали поле озимої пшениці.

"Ми практикуємо сіяти різні сорти і гібриди від компаній KWS, Monsanto, Limagrain, Maisadour. Ми не зупиняємося і експериментуємо з насінням і компаніями. Багато себе добре зарекомендували. Для нас важливо, щоб була висока врожайність і стійкість до посухи. Що стосується добрив і ЗЗР, також працюємо з багатьма передовими хімічними компаніями. Близько 80% препаратів нам поставляє компанія "Украгроком", мінеральні добрива, мікродобрива та ЗЗР, купуємо препарати торгової марки "Грінфорд" і ін. Вони нам підходять за ціною і якістю. Не було нарікань по ефективності продуктів. Також пробуємо оригінальні препарати DuPont, Syngenta", - розповідає головний агроном.

Восени пшеницю вже погодували – 200 кг нітроамофоски, по мерзлоталому ґрунті внесли 150-200 кг карбаміду. Наступний етап це внесення 200 кг селітри і азоту близько 180 кг за діючою речовиною і озима піде розвиватися повним ходом.

Після огляду нас запросили на обід до їдальні, в якій харчуються працівники господарства. Готують тут в основному з продукції вирощеної в господарстві. Все було дуже смачно. Нам було дуже приємно, що нас так гостинно зустріла волинська земля і люди, які живуть і працюють тут.

Хочеться щиро подякувати Володимиру Арсентійовичу, що в період посівної і вирішення важливих завдань він знайшов час нас прийняти, та ще так гостинно і з душею.

"Волинь-зерно-Продукт"

"Посівна - це не битва, а нормальний процес!" – з такими словами зустрів нас засновник компанії "Волинь-зерно-Продукт", Євген Дудка. Головне, на його думку, зробити все швидко, тихо і без паніки.

У Євгена Степановича ми в гостях вже не перший раз. Ми відвідували "Волинь-зерно-Продукт" в рамках декількох АгроЕкспедіцій, тому ми були дуже здивовані, як компанія розширила свої потужності.

Новий насіннєвий завод, елеватор, новий офіс. Компанія не стоїть на місці, вона розширюється, розвивається, росте, а енергетика і позитивне мислення керівника підкорює з перших слів спілкування.

Як каже Євген Степанович, рости потрібно спокійно, максимум на 10% в рік.

Нещодавно компанія спорудила насіннєвий завод з виробництва насіння сої, гороху, пшениці та ячменю. Пробно вже для себе зробили насіння сої. У цьому році планується офіційне відкриття і розширення виробництва. Ще однією новиною стало розширення елеваторних потужностей, обсяги якого складуть цього літа 250 тис. тон. Також підприємство відкрило сертифікований склад для зберігання СЗР. Не менш важливою новиною став факт, що компанія протягом 10 років кредитує дрібних (від 50 га) і середніх фермерів (1,5 тис. га). Сюди входять паливо, добрива, насіння і ЗЗР. Натомість кредитор "Волинь-зерно-Продукт" вимагає від фермерів дотримуватися технологій вирощування.

"Сьогодні найбільше розвиваються дрібні, середні господарства і початківці фермери. Це сегмент, який вимагає вкладень в розвиток. І ми в даному випадку виконуємо роль моста між ними і великими компаніями. Ми ділимося знаннями і технологіями. Їм не потрібно винаходити велосипед - є готові перевірені технології. Їх завдання правильно спланувати посівну цього року. Наша область при таких землях вирощує мільйон тонн зерна, а якщо ми будемо дотримуватися правильних технологій, то зможемо подвоїти цю цифру. Якщо правильно сплануємо сівозміну і технології, тоді буде високий урожай", - розповідає Євген Дудка.

Для отримання високих врожаїв в господарстві користуються такою формулою:

Урожай = постійне раціональне удобрення грунту + якісний посівний матеріал + обґрунтований своєчасний захист рослин.

Для кредитування фермерів підприємство бере кредити у банків, щоб забезпечити аграріїв паливом і мінеральними добривами. Для себе підприємство бере кредити виключно на закупівлю техніки. Співпрацює "Волинь-зерно-Продукт" з ПАТ "Креді Агріколь Банк" по програмним продуктам, а також з "Райффайзен Банк Аваль" та "ОТП Банк".

В цілому підприємство обробляє 18,5 тис. гектарів земель.

Проблем по озимій пшениці на підприємстві немає і пересівати її не будуть. Максимум, що зроблять на розріджені площах (близько 10%) - дадуть по 150 кг азоту. А ось ріпак в цьому сезоні не порадував. Під час посіву восени не було жодного дощу, що негативно вплинуло на сходження, а взимку він ще й підмерз. Тому посіви досить розріджені. Планують близько 7 % ріпаку пересіяти ячменем.

У сівозміні компанії три основних культури: пшениця, соя та ріпак, і додаткові цукрові буряки (7 % площ), ячмінь, горох (близько 600 гектарів). Також в цьому році на підприємстві намагаються сіяти пшеницю твердих сортів, попит на яку є в Італії. В цілому компанія сіє сорти і гібриди KWS, Monsanto і DuPont Pioneer.

За словами агронома, середня врожайність по зернових в минулому році склала 8 т / га. Нині ця цифра не повинна змінитися, а ось витрати на посів навпаки: в доларовому еквіваленті зменшилися, а в гривневому навпаки зросли. Так, витрати по пшениці на гектар склали $ 600-650, по ріпаку - $ 800-850.

Що стосується технологи вирощування, то на підприємстві повністю відійшли від позакореневого підживлення мікродобривами, а проводять підживлення за схемою: 150 кг селітри - перша підгодівля, 200 кг КАС - друге підживлення, 150 кг КАС - третя.

"По листу перестали удобрювати, тому це не дає ефекту. Візуальний ефект є, листя забарвлюється. Але значно показники врожайності не змінюються. Головне в цьому питанні - правильна робота з рістрегуляторами в весняний період. Висіваємо 2,8 - 3,2 млн / га, забезпечуємо рослині повноцінну площу живлення, вологи і хорошу продувність. Взимку культура входить в фазу початку кущіння, навесні обробляємо регулятором і отримуємо повноцінних три пагони. Цього достатньо для отримання повноцінного врожаю. Що стосується ЗЗР, то якихось прив'язок до компаній по препаратам у нас немає. Купуємо все по ситуації і потребам", - говорить головний агроном" Волинь-зерно-Продукт" Ярослав Мазурок.

В цілому підприємство працює за трьома напрямками: торгівля (продаж продукції, трейдинг зернових і ресурсів), виробництво (млини, виробництво круп та борошна), село (навчання людей, фінансова допомога і соціальна підтримка селян).

Наприклад, для розвитку агрономів і поліпшення продуктивності компанія взялася за їхнє навчання безпосередньо, і організувала школу агрономів. Як розповів нам Ярослав Мазурок, попередньо проводитися оцінка знань агрономів, щоб визначити їх рівень, і з'ясувати прогалини. Потім створюється програма навчання, проводяться семінари та лекції. А після всіх лекцій агрономів чекає заключна перевірка тестами, щоб зрозуміти наскільки закріпили знання "учні".

Всі експедитори відзначили високий рівень професіоналізму агронома, його креативний підхід до технологій, а так само глибоке розуміння і особливий трепет до своєї справи. Висновок один - з такими агрономами наша країна завжди буде з хлібом!

Сподобалося? Підпишіться на нашу сторінку в Facebook.
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Надрукувати
Волинь
Опубліковано:
06.04.2016 10:05
Переглядів712
Коментарів0
Поділитись
Залишити коментар
Коментувати
останні новини
Вибір редактора

Рейтинг