Поділитись:

Кватирко шкодить лісовій галузі, - Пирожик

Четвер, 14 квітня 2016, 10:29
Кватирко шкодить лісовій галузі, - Пирожик

Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик запевнив,що кожен день перебування виконувача обов'язків начальника Волинського облуправління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка на посаді шкодить не лише цій галузі, а й іміджу краю та авторитету державної влади загалом.

Також він зазначив, що така позиція "Свободи" є чесною і державницькою. Про це Пирожик написав на своїй сторінці у Facebook.

"У відповіді на мій депутатський запит щодо правомірності дій і вказівок Олександра Кватирка, озвучений та підтриманий під час сесійного засідання 10 лютого цього року, прокурор області Дмитро Чепіжак повідомив, що за вказаними фактами розслідуються два кримінальні провадження. Перше – за фактами приховування працівниками лісової охорони збитків, завданих лісовому господарству, безпідставного перерахування коштів та підписання фіктивних актів виконаних робіт. Друге – щодо незаконного полювання на Любомльщині, де один із єгерів "допоміг" застрелити 4-х самців козулі, але справу фактично "зам'яли", бо завдані збитки нібито були відшкодовані", - йдеться у повідомленні.

Як зазначив Пирожик, у справі з'явився документ, у якому йдеться про те, що Олександр Кватирко переступив закон щонайменше ще один раз, і фактично "браконьєрив" на території Звірівського лісництва в межах загальнозоологічного заказника "Зубр".

У відповіді на запит, що надійшла з Державної екологічної інспекції в області, йдеться про те, що 28 листопада 2015 року на території Звірівського лісництва була виявлена група мисливців, серед яких був і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко. У них, мовляв, були всі необхідні дозвільні документи, в тому числі і дві ліцензії на добування звіра. Однак екологи роблять висновок, нібито ці люди "мали намір полювати за межами загальнозоологічного заказника…"

Своєю чергою, Олександр Пирожик зазначив, що закон трактує такі дії не інакше, як заборонене полювання, з усіма відповідними наслідками. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 20 Закону України "Про мисливське господарство та полювання", заборонено полювати на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, а згідно з ч. 3 ст. 12 цього ж закону, до полювання прирівнюється перебування осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових і лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю.

Отже, запевнив Пирожик, можна констатувати, що група осіб із мисливською зброєю, в якій був Олександр Кватирко, фактично здійснювала незаконне полювання у межах загальнозоологічного заказника "Зубр". Такі дії, вчинені групою осіб за участі посадової особи, можуть бути кваліфіковані як правопорушення, відповідальність за що передбачена ч. 2 ст. 248 Кримінального кодексу України.

"Зважаючи на це, абсолютно не зрозуміло, чому працівники Державної екологічної інспекції в області разом із іншими учасниками рейду – працівниками правоохоронних органів – розцінили ці дії як намір полювати за межами заказника. Вважаю, що таку відповідь екологів можна розцінювати як покривання кримінального злочину та не інформування відповідних правоохоронних органів про кримінальні діяння, вчинені групою осіб за участі посадової особи Олександра Кватирка", - йдеться у повідомленні.

Оцінити такі дії посадовця мають правоохоронні органи. Черговий депутатський запит за цими фактами скеровано прокурору області.

Зі слів Пирожика, виступаючи категорично проти такого призначення, ВО "Свобода" ще в серпні минулого року оприлюднила заяву, в якій вказала на кримінальне минуле Олександра Кватирка, призначення якого після подій Революції Гідності було "публічним плювком в обличчя всім чесним волинянам".

"Ми тоді застерігали представників центральної влади не йти шляхом Януковича і не призначати на ключові посади раніше судимих. Під тиском неспростовних доказів Олександр Кватирко змушений був тоді публічно зізнатися, що дійсно мав проблеми з законом, і проти нього ще раніше були відкриті дві кримінальні справи, які дійшли до суду. Він зокрема фігурує в скандальному інциденті, який мав місце 2 жовтня 1996 року: перебуваючи в нетверезому стані, учинив п'яний дебош, що призвів до непокори працівникам міліції та стрілянини в барі "Криничка" біля села Оконськ Маневицького району. Винуватці тоді уникли заслуженого покарання через те, що суд застосував до них закон про амністію", - зазначив Олександр Пирожик.

Як повідомляє свободівець, удруге Олександр Кватирко потрапив на лаву підсудних уже через корупційні оборудки в лісовій галузі, внаслідок яких, згідно з ухвалою суду, державному підприємству "Володимир-Волинське лісомисливське господарство" було заподіяно матеріальних збитків на загальну суму щонайменше 107 тисяч гривень. Цього разу суд закрив кримінальне провадження знову з формальних підстав – у зв'язку з закінченням строків давності.

"Проте цих кричущих фактів голові Держлісагентства України Олександру Ковальчуку, мабуть, виявилося замало, бо навіть після цього він відмовився відсторонити Кватирка від виконання обов'язків голови лісового управління та призначити на цю посаду людину з незаплямованою репутацією", - зазначив Пирожик.

Таку ж позицію "Свободи" підтримала на сесійному засіданні 14 серпня минулого року й обласна рада, проте у Києві заяву проігнорвали.

"Вочевидь, у столиці не захотіли відмовлятися від намірів поставити на чолі лісової галузі Волині зручну для них людину зі "старої команди", що звикла працювати за непрозорими схемами, нехтувати законами і уникати за це відповідальності. Кватирко залишився керувати далі – так, як звик і вміє. І нові кримінальні провадження, які нині маємо за наслідками "господарювання" в лісовій галузі на Волині, – яскраве тому підтвердження та логічний наслідок таких підходів. Невже усіх цих фактів не достатньо, щоб зрозуміти: де Кватирко – там кримінал?" - зазначив Олександр Пирожик.

Він переконаний, що з приходом Кватирка розпочався тиск і залякування багатьох чесних і авторитетних керівників держлісгоспів, які відмовляються виконувати його незаконні вказівки та працювати за непрозорими схемами.

Приклад – колективне звернення працівників державної лісової охорони та всього трудового колективу держпідприємства "Шацьке учбово-дослідне лісове господарство". Колектив стурбований ситуацією з постійними перевірками на підприємстві, які, на їхню думку, спровоковані Олександром Кватирком і мають на меті усунути з посади місцевого директора, депутата райради Петра Ткачука.

Колективне звернення розглянула на своєму засіданні постійна комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, яку очолює Анатолій Вітів. Висновок комісії одностайний: Кватирко дійсно чинить тиск на колектив і шукає підстави для звільнення керівника. У Держагентство лісових ресурсів України скеровано лист щодо нехтування Олександром Кватирком думкою колективу та його звільнення із посади.

"Для людей мислячих цих фактів достатньо, щоби Кватирко та його покровителі не відбулися манірними "відмазками" про "неприємні наклепи", - додав Пирожик.

Натомість виконувач обов'язків начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко каже, що жодних протистоянь між ним та першим заступником голови Волинської обласної ради Олександром Пирожиком немає.

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
27 березня 2024
19:30
15 березня 2024
12:52
14 березня 2024
13 березня 2024
19:10
27 лютого 2024
26 лютого 2024
26 січня 2024
05 жовтня 2023
23 вересня 2023