Поділитись:

"Волиньприродресурсу" дозволили розробку бурштину

Четвер, 19 травня 2016, 16:42

Депутати Волинської обласної ради проголосували за надання надр у користування комунальному підприємству "Волиньприродресурс".

Відповідне рішення було прийнято на сесії Волинської облради 19 травня.

Підприємство отримає земельну ділянку площею 51 тисячу гектарів задля геологічного вивчення, зокрема дослідно-промислової розробки покладів бурштину ділянок Маневицького району Волинської області

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця зауважив, що це рішення стане декларативним першим кроком. Після цього потрібно буде отримати "дозвіл від Києва".

Палиця зазначив, що створення такого комунального підприємства – можливість створити установу, яка стане набутком всіх волинян.

"Щоб не Київ розподіляв, а щоб прибутки осідали у Волинській області", – заявив Ігор Палиця.

Голова Волиньради розповів, що бачить таку схему прибутку комунального підприємства: 50 % отримуватиме саме підприємство. З них 50 % йтиме на обласний бюджет. 25 % – в бюджет районної ради, на території якої розроблятимуть поклади, і 25 % – сільській раді.

Своєю чергою, депутат Валерій Курстак зазначив, що не можна затягувати з прийняттям цього рішення і розповів, що минулоріч було вивезено з Волині близько 25 тонн бурштину. У результаті попросив депутатів підтримати рішення щодо виділення надр комунальному підприємству.

Протилежну позицію висловила депутат Людмила Кирда. Обраниця громади зазначила, що не голосуватиме за це рішення через те, що не володіє інформацією, хто буде керівником цього підприємства та хто його контролюватиме.

"Коли я буду знати, хто директор підприємства, буду готова голосувати за проект рішення, який ми обговорюємо".

Також Кирда аргументувала свою позицію тим, що такий крок не був погоджений з громадою. Тому обраниця громади запропонувала голові облради та голові ОДА спільно з міськими та сільськими головами організувати громадські обговорення, де жителі могли б висловитися.

На це Ігор Палиця категорично відповів, що вони не будуть чекати рішення Верховної Ради та не вступатимуть в полеміку з людьми і запевнив, що ніхто не має права почати роботи без погодження громади.

"В мене враження, що у Києві хтось в долі, тому затягують вирішення питання з незаконним видобутком бурштину. Ми маємо прийняти якесь рішення. Так як є, не може бути", – виступив депутат Анатолій Вітів.

Обранець громади Святослав Кравчук запропонував не вдаватися в полеміку і не "заговорювати" це рішення "так, як вміють у Верховній Раді".

"Якщо хочемо "заговорити" – "заговорим", знайдемо юридичні підковирки і так далі. Давайте будемо менше говорити і приймати рішення. Прошу проголосувати", – сказав депутат Кравчук.

У результаті за рішення про надання надр у користування КП "Волиньприродресурс" проголосувала більшість депутатського складу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
13:13
20 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
27 лютого 2024
15 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024