Поділитись:

Склали рейтинг голів ОДА за економічними показниками регіонів

Понеділок, 13 червня 2016, 13:15

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зайняв четверте місце в загальному рейтингу.

Для того, аби скласти рейтинг, порівняли показники мирних регіонів (без окупованого Криму і наполовину окупованого Донбасу) за перший квартал поточного року за 24 важливими критеріями, – пише DsNews.

Для того, аби зрозуміти результати, важливо також знати, як змінився загальний економічний фон в Україні.

У першому кварталі минулого року в 15 з 23 мирних регіонів зафіксували скорочення промвиробництва порівняно з аналогічним періодом 2014 року (зокрема, в 11 регіонах - більш ніж на 5%, з них в шести - на 11,1-20,3 %).

У 19 регіонах знизилися обсяги будівництва (з них в дев'яти - більш ніж на 20%, в трьох - в 2,06-2,46 рази). І у всіх регіонах спостерігалося глибоке падіння реальних зарплат (на 17-22,6%), так само як і обороту роздрібної торгівлі в порівняних цінах (на 10,2-20,7%), що свідчило про загальне зниження реальних доходів населення. Це дозволяло багатьом губернаторам списувати власні провали і прорахунки на загалом сумну ситуацію в економіці.

Інша картина цьогоріч. У першому кварталі випуск промислової продукції зріс у 12 з 23 мирних регіонів (на 2,4-14,3% порівняно з аналогічним періодом попереднього року), а за підсумками січня-квітня - вже в 15 регіонах. Будівництво піднялося в січні-березні в 15 регіонах (на 6,5-110%), а за підсумками чотирьох місяців - вже в 16 регіонах. Реальні зарплати теж уповільнили падіння і почали переходити в динаміку росту: спочатку в столиці, а за підсумками січня-квітня - уже в трьох регіонах (на 0,5-3,2%). Обсяг роздрібної торгівлі збільшився в першому кварталі в 14 регіонах (на 0,2-11,9%), а за підсумками чотирьох місяців - вже в 19 з 23 мирних регіонів. Це говорить про зростання платоспроможного споживчого попиту, а значить, і фінансових можливостей більшості українців.

"У такій ситуації губернатори вже не можуть, як раніше, рівнятися на гірших. Раніше низькі місця в рейтингу сигналізували насамперед про те, що ці області мають потребу в підвищеній увазі уряду, тепер же - про необхідність шукати більш адекватних керівників", - йдеться у матеріалі.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зайняв четверте місце із загальним балом 35,5. Волинь випередили Львівська область, Київська область і місто Київ. Найгірші показники у Волинській області зафіксували щодо середньомісячної зарплати, динаміки сфери послуг, динаміки промисловості, прямих іноземних інвестицій та неоплачуваних відпусток.

Детальніше – в інфографіці.

Надрукувати
мітки:
коментарів