Поділитись:

Вибори на 23 окрузі: аналіз передвиборчих програм. Частина 2

Середа, 29 червня 2016, 11:17

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала другу частину передвиборних програм кандидатів у народні депутати України по 23-му виборчому окрузі. Цього разу об'єктом для аналізу були обрані 11 передвиборних програм кандидатів, які балотуються до Верховної Ради України шляхом самовисування.

Зокрема, аналізувались програми, які до Центральної Виборчої Комісії подали: Іван Вовк (зареєстрований кандидатом 03.06.2016), Федір Веніславський (зареєстрований 07.06.2016), Олександр Кононович (зареєстрований 10.06.2016), Любов Балицька, Валентина Малькова, Олександр Орел та Ігор Рицко (зареєстровані кандидатами 17.06.2016), Максим Богун, Наталія Германюк, Віталій Клопотовський та Валерій Нікітченко (зареєстровані 21.06.2016).

Для аналізу передвиборних програм було обрано такі критерії: головні особливості програм та основні акценти, на яких наголошують у них кандидати; основоположні питання (політики), які піднімаються у програмах; обіцянки кандидатів; гасла, лозунги та інші заклики у програмах.

Акценти

Проаналізувавши передвиборні програми кандидатів у народні депутати України по 23-му виборчому окрузі, які балотуються до парламенту шляхом самовисування, прослідковується наступна тенденція: частина передвиборних програм побудована акцентовано на негативних особливостях розвитку держави загалом та, зокрема, Волинської області, що супроводжується критикою влади; частина програм відображає тематику війни, боротьбу із зовнішнім ворогом та тяжіння України до європейського шляху розвитку (продовження тематики програм 2014 р.); ще частина з них містить виняткові елементи, які не знайдеш у більшості традиційних передвиборних програм кандидатів. Позитивним моментом вважаємо те, що більшість програм кандидатів-самовисуванців, так чи інакше, відображають проблеми Волинської області чи 23-го виборчого округу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВИБОРИ НА 23 ОКРУЗІ: АНАЛІЗ ПЕРЕДВИБОРЧИХ ПРОГРАМ. ЧАСТИНА 1

Зокрема, із негативу починаються вступні частини передвиборних програм кандидатів Любові Балицької, Віталія Клопотовського та Олександра Орла. Так, у передвиборній програмі Любові Балицької знаходимо такі рядки: "Пенсіонери, які в цій країні повинні мати найбільшу повагу та відповідний соціальний захист отримують мізерні пенсії, збільшено пенсійний вік. У чесних громадян країни низькі заробітні плати, інші взагалі не мають роботи…". Зі слів "на сьогоднішній день, стан нашої держави є критичним, економіка не стабільна, рівень нашого життя є низьким…" починається програма кандидата Віталія Клопотовського. У такому ж дусі написана і програма Олександра Орла, де, приміром, можна прочитати: "Корупція, розкрадання бюджету, безвідповідальність чиновників і безправ'я стримують розвиток країни загалом".

Усі ці рядки послідовно переходять із негативних тенденцій до критики влади. Для прикладу, це відображено у передвиборній програмі Федора Веніславського. У ній сказано: "Головна вимога революції гідності – усунення олігархів від влади".

Чимала кількість передвиборних програм відображає все ті ж негативні моменти, втім, ще й у поєднанні з темою війни. Так, у програмі кандидата Максима Богуна ідеться про те, що основною метою як народного депутата він бачить "розвиток сильної України, здатної себе захистити від ворогів". Любов Балицька у своїй програмі обурюється, що "на війну на Сході кидають непідготовлених у військовій службі юнаків, які ніколи не тримали зброї в руках". Олександр Кононович переконує виборців у відповідній програмі, що буде робити усе для того, "негайно зупинити війну на Донбасі! Україні мир!". У програмі Віталія Клопотовського теж сказано, що "на Сході країни фактично йде війна, яка забирає тисячі життів мирного народу". Крім того, кандидат додає: "Я – військовослужбовець Збройних Сил України".

Варто наголосити і на виняткових моментах у передвиборних програмах, що вирізняють їх з-поміж інших, додають оригінальності. Зокрема, у передвиборній програмі Любові Балицької згадуються історичні постаті, на яких, як вважає кандидат, варто рівнятись. Це і В'ячеслав Чорновіл, і Антон Бутейко, і депутати ВРУ Єгор Соболєв та Семен Семенченко. До цього списку потрапив і волинський нардеп Ігор Гузь. Кандидат Максим Богун у програмі зазначає, що належить до давнього козацького роду і є нащадком того самого Івана Богуна.

Кандидат Федір Веніславський вирішив звернутись у програмі до виборців із уже відомим гаслом "Почую кожного!". Наталія Германюк неодноразово посилається у своїй програмі на різні норми законів, а також приводить уривок із відомого трактату Платона "Держава". Щодо передвиборної програми відомого кандидата-комуніста Олександра Кононовича, то тут можна знайти не надто популярні на сьогоднішній день вимоги про впровадження другої державної мови, федералізацію України, скасування "ганебного" закону про декомунізацію та інші програмні цілі Компартії, членом якої залишається кандидат.

Іван Вовк, Валентина Малькова, Валерій Нікітченко та Ігор Рицко вирішили не виходити за рамки побудови традиційних передвиборних програм. Жодної винятковості у їх програмах не міститься. Програми цих кандидатів є досить консервативними (не в плані ідеології).

Політики

Проаналізувавши передвиборні програми кандидатів щодо основоположних питань (політик), які у них піднімаються, визначилося кілька основних, про які йдеться у кожній програмі. Зокрема, темою номер один в усіх програмах кандидатів є розвиток економіки, підтримка малого та середнього бізнесу, створення нових робочих місць, а також зменшення тарифів на комунальні послуги та підвищення мінімальної заробітної плати.

Не забувають згадати кандидати-самовисуванці і про розвиток сільського господарства. У програмах часто зустрічаються твердження: "тотальна заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення", "відродження сільськогосподарського виробництва", "забезпечити майбутнє села", "надати громадам право розпоряджатися сільськогосподарськими землями".

Так само, як і у кандидатів, висунутих політичними партіями, у самовисуванців популярною темою є соціальне забезпечення різних верств населення. Крім того, у передвиборних програмах переважно усіх кандидатів згадується необхідність реформування та розвитку таких важливих галузей, як освіта, культура, охорона здоров'я, житлово-комунальне господарство, спорт, екологія та релігія.

Як уже згадувалось, не зникають із програм кандидатів і теми дворічної давності: "корупція", "люстрація", "децентралізація", "вступ до НАТО та ЄС", "європейський шлях розвитку України", "національно-патріотичне виховання молоді", "збереження територіальної цілісності України", "завершення війни".

Загалом, передвиборні програми кандидатів-самовисуванців побудовані акцентовано на темах загальнодержавного рівня. Втім, переважна більшість кандидатів у своїх програмах не забуває про проблеми Волинської області та 23-го виборчого округу. Так, Любов Балицька піднімає питання збереження природних ресурсів на Волині (ліс, земля, пісок, бурштин) та врегулювання ситуації у питанні демаркації кордону на Любешівщині. На необхідності розвитку місцевого самоврядування наголошує у програмі Максим Богун.

Кандидат Федір Веніславський піднімає у програмі проблему транспортного сполучення між населеними пунктами округу та захисту підприємців округу від рейдерських захватів з боку олігархів. Про встановлення дитячих майданчиків на території населених пунктів регіону та відкриття дитячих садочків у селах згадує у своїй програмі Іван Вовк.

Про створення в усіх районах виборчого округу громадських комітетів і суспільного інформаційного агентства для активної участі виборців в управлінні державою та захисту своїх інтересів ідеться у програмі Наталії Германюк. Кандидат Валентина Малькова, у свою чергу, розповідає про розвиток округу, підвищення добробуту населення Камінь-Каширського, Ківерцівського, Любешівського та Маневицького районів.

Домогтися у виборчому окрузі децентралізації влади та фінансів ставить своїм завданням у програмі Валерій Нікітченко, а надання допомоги підприємствам округу в отриманні вигідних їм інвестицій і кредитів – Ігор Рицко. Жодного слова про роботу у виборчому окрузі у разі обрання депутатом не сказано у виборчих програмах Віталія Клопотовського, Олександра Кононовича таОлександра Орла.

Обіцянки

У аналізованих передвиборних програмах кандидатів-самовисуванців не обійшлось без традиційних обіцянок. Якщо одні кандидати звертаються до виборців із закликами про спільну реалізацію передвиборних завдань, то інші переконують, що їм вдасться самостійно виконати все.

Найчастіше, звертаючись до виборців у передвиборних програмах, кандидати використовують вислови: "ми зможемо" (Любов Балицька); "наші завдання", "вважаю за необхідне", "ми виступаємо за", "ми забезпечимо" (Максим Богун); "бачу своїм завданням" (Федір Веніславський); "маю намір створити" (Наталія Германюк); "вважаю своїми першочерговими завданнями" (Віталій Клопотовський); "першочерговими завданнями вважаю" (Валентина Малькова); "готовий докласти максимум зусиль", "маю конкретну програму економічного розвитку" (Валерій Нікітченко); "виступаю за зміни" (Олександр Орел); "свою роботу в парламенті і на окрузі планую зосередити на" (Ігор Рицко).

Крім того, у програмах міститься чимало прямих обіцянок від кандидатів. Так, у своїй програмі Максим Богун обіцяє "ініціювати створення незалежного антикорупційного органу з широкими повноваженнями". Іван Вовк, у свою чергу, обіцяє "робити все виключно в інтересах виборців" та "робити все, щоб у нашій рідній Україні панував мир, а рівень життя постійно підвищувався". Крім того, кандидат "зобов'язується" щорічно звітувати перед виборцями, оприлюднювати список підготовлених законопроектів і скласти мандат у разі невиконання своїх обіцянок.

Кандидат Віталій Клопотовський обіцяє виборцям "бути їх гідним представником у Верховній Раді України"; Олександр Кононович – "все робити, щоб негайно зупинити війну на Донбасі"; Валентина Малькова – "докласти усіх зусиль, щоб виконати усі свої програмні положення"; Олександр Орел – "спрямувати зусилля на виконання програми"; Ігор Рицко – "працювати над створенням іншої, нової якості політики, а отже, і влади".

Кілька зобов'язань узяв перед виборцями у своїй програмі Валерій Нікітченко. Зокрема, кандидат стверджує: "Особисто створю Фонд підтримки студентів та викладачів, затверджу індивідуальну стипендію найкращим студентам з можливістю подальшого навчання та практики в Європі, або з наступним працевлаштуванням. Також особисту увагу приділлю вчителям, та викладачам учбових закладів. Гарантую виконати покроково кожен пункт своєї програми, уклавши з кожним виборцем договір".

Втім, найбільше обіцянок взяв на себе Федір Веніславський. У своїй передвиборній програмі він обіцяє поза іншим: "боротимуся не лише з наслідками, але й з причинами корупції", "представлятиму інтереси жителів округу на всіх рівнях державної влади", "захищатиму підприємців свого округу від свавілля з боку влади", "допомагатиму воїнам АТО отримувати належні їм державні пільги", "зроблю все задля виконання головної вимоги Революції Гідності – усунення олігархів від влади", "змушу органи влади поважати та захищати права кожного виборця" тощо.

Гасла

Однією зі складових та особливостей побудови передвиборних програм кандидатів є гасла та лозунги, які у них використовуються і додають їм яскравості. У результаті аналізу з'ясувалося, що, якщо частина програм кандидатів-самовисуванців досить насичена гаслами та закликами до виборців, то інша частина взагалі їх не містить. І лише програми двох кандидатів включають лише одне чітке гасло.

Зокрема, насичені лозунгами, гаслами та закликами виявились передвиборні програми Любові Балицької ("Багато політиків говорять про проблеми нашого округу, але це все їхня теорія – по-справжньому нас зрозуміють лише ті, хто з нами тут живе!", "Політичні партії – це великі гроші, вкрадені в громади!", "Лікарні – це ганьба країни!"); Максима Богуна ("Моя мета – розвинута Волинь в єдиній європейській Україні!", "Я, Богун Максим, нащадок славного козацького роду, нащадок Івана Богуна!", "В єдності – сила, в силі – перемога! Від перемоги – до миру, безпеки та розвитку!"); Федора Веніславського ("Сильна громада – основа могутності держави!", "Заможний громадянин – багата країна!", "Почую кожного!", "Добробут кожної родини – основа могутності та процвітання України!"); Валерія Нікітченка ("Владу та кошти – громадам!", "Розвинена економіка – добробут громадян!", "Гідним фахівцям – гідну заробітну плату!").

У передвиборних програмах кандидатів Олександра Орла та Ігоря Рицка простежується лише одне чітке гасло. У першого – "Зламати корупційну систему!", у другого – "З вірою в майбутнє України та рідної Волині!". У передвиборних програмах ще п'яти кандидатів-самовисуванців (Івана Вовка, Наталії Германюк, Віталія Клопотовського, Олександра Кононовича, Валентини Малькової) чіткі гасла не містяться.

Надрукувати
мітки:
коментарів