Поділитись:

Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

П'ятниця, 15 липня 2016, 15:37
Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

Рівненське приватне підприємство "Агро-експрес-сервіс" загнало свою сільськогосподарську техніку на поля, які орендує підприємство ТОВ "СБЕ Україна Рівне", що входить до групи компаній "Вілія" (ТзОВ "Волинь-зерно-продукт").

Рівненське підприємство зорало майже 60 гектарів та засіяло частину поля озимим ріпаком. Такі дії представники ПП "Агро-експрес-сервісу" пояснюють тим, що власники земельних паїв, які мали укладені договори з ТОВ "СБЕ Україна Рівне", переоформили ці договори на їхнє підприємство.

На місце події, у село Новоселівка Млинівського району Рівненської області, приїхали начальник управління агропромислового розвитку Млинівської райдержадміністрації Петро Гаврон, в.о. голови Млинівської районної ради Василь Андрієнко, в.о. голови Млинівської райдержадміністрації Лев Мельнишин, засновник групи компаній "Вілія" Євген Дудка, генеральний директор ПП "Агро-експрес-сервіс" Василь Муха, працівники поліції, керівники місцевих агропідприємств та місцеві жителі.

Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

За словами Петра Гаврона, підприємство ТОВ "СБЕ Україна-Рівне" уклало договори з місцевими жителями, яким належать земельні ділянки (паї) до 2022 року, та зареєструвало їх у державному реєстрі, відповідно до норм законодавства.

"Аграрне господарство "ПП "Агро-експрес-сервіс" на ті самі паї (не на всю кількість, а на 170 гектарів) теж уклало ті самі договори, які ніде не зареєстровані. Відбувається конфлікт через те, що земля одна, а господарювати хочуть обоє. І зараз "ПП "Агро-експрес-сервіс" посіяв вже декілька гектарів озимого ріпаку. Я в господарську діяльність не маю права втручатися, говорив з директором департаменту, була зустріч, наскільки мені відомо, в заступника голови облдержадміністрації, на якій було досягнуто домовленостей, щоб призупинити будь-які роботи і вирішувати питання в судовому порядку", – прокоментував ситуацію начальник.

На думку Василя Андрієнка, якщо місцеві агропідприємства будуть так "господарити", то Європи їм не бачити, а ситуацію, що виникла, повинні оцінювати правоохоронні органи.

"Такого жаху я не бачив навіть по телевізору, мені соромно за це і прикро. Підприємство, яке розпочало сівбу, має, так би мовити, "ліві" договори. ТОВ "СБЕ Україна Рівне" працює на цій землі впродовж тривалого часу, допомагає району, сільським радам. Якщо таких людей хочуть прибрати з району – це мінус конкретний нам буде, адже це і заробітна плата, податки, виплата за паї, які підприємство платить прозоро, без конвертів", – каже посадовець.

І додає, що використовуючи необізнаність людей в цьому питанні, обіцяючи гроші наперед, "ПП "Агро-експрес-сервіс" створили фіктивні договори, а пайовики, беручи гроші, механічно їх підписали.

Представники рівненської поліції, які прибули на місце події, ситуацію коментувати відмовилася і сказали, що всі коментарі можна отримати в Рівненському обласному управлінні.

Генеральний директор "ПП "Агро-експрес-сервіс" Василь Муха каже, що виникла така ситуація, що два суб'єкти господарювання розбираються між собою.

"Зібрали стільки народу, щоб сказати, що, може, такий агросектор привабливий, може, так хочемо рекламу створити. Питання таке: і там є договори оренди, і в нас є договори оренди, але ми між собою розберемося як адміністратори. А вся ця маса людей – ну, це так, може, для картинки. Все. А інші питання треба обговорити", – прокоментував ситуацію, що склалася гендиректор.

Генеральний директор Генеральний директор "ПП "Агро-експрес-сервіс" Василь Муха

Владиславівський сільський голова Людмила Коваль розповідає, що на території сільської ради діє декілька агроформувань. Найбільше з них – це СБЕ "Україна Рівне", яке має у своєму активі 625 договорів на оренду земельних паїв, які зареєстровані у державному реєстрі.

"До сьогодні все було спокійно і тихо, земля оброблялася, розрахунки за орендовану землю повністю виплачувалися, заборгованості немає ні перед пайовиками, ні за податками. До всіх договорів, які зареєстровані підприємством СБЕ "Україна Рівне", є вся технічна документація, яку погоджували сільський голова, землевпорядник сільської ради. Реєстрація відбувалася в державному реєстрі, на що є відповідні документи, де вказано день і час реєстрації. Договорів ПП "Агро-експрес-сервіс" я не бачила, і керівництво за погодженням до мене не зверталося", – пояснила Людмила Коваль.

Голови фермерських господарств, які теж приїхали на місце події, запевняють, що у випадку, якщо ситуація не вирішиться, то будуть писати звернення в Генеральну прокуратуру України, до Президента, Премєр-міністра.

За словами голови фермерського господарства "Млинівська чайка" Володимир Чайки, Сергій Костючко хоче бандитським методом забрати собі землі.

"Коли тут ріс ліс, голова Костючко Сергій Степанович був головою райдержадміністрації і мав можливість взяти ці землі. Ми зараз їх пообробляли, з'явився господар, який бандитським методом хоче їх забрати. Будемо просити державу, щоб захистила. Просто приїхати на поле, виорати землю і брати її засівати – ні в які рамки не входить. Ми ж європейська держава, але якщо в нас буде "махновщина", то прийдеться і нам такими методами себе захищати, якщо держава нас не захистить", – сказав аграрій.

Голова фермерського господарства "Золота нива" Володимир Кутузов, поля якого межують з полями "СБЕ Україна Рівне", каже, що схожа ситуація може виникнути і з його земельною ділянкою.

"Мої поля межують з Дудкою. Ми допомагаємо їм технічно. Мене дивує такий рівень незаконного вирішення земельних питань. Оскільки ми поруч, то можуть і до мене прийти таким чином. Так вирішувати земельні питання неправильно. Ті люди, які сюди заїхали так, більше не будуть так робити. Якщо хочеш отримати прибуток, потрібно працювати над підвищенням врожайності та зменшенням собівартості", – сказав Кутузов.

Після зачитання досудового протоколу та вивезення сільськогосподарської техніки підприємства ПП "Агро-експрес-сервіс" з території земельної ділянки в.о. голови Млинівської адміністрації Лев Мельнишин зібрав всіх на невеличке підсумкове обговорення.

За його словами, відповідно до ситуації, що виникла, вже порушили кримінальну справу та ведеться досудове слідство.

"Я завжди казав, що давайте все будемо робити прозоро. Якщо є договори і вони зареєстровані в реєстрі, то для того, щоб укласти нові договори, старі мають бути розірвані. Якщо один договір "ліпиться на другий", то я вважаю, що це незаконно. Це позиція адміністрації. І я буду її відстоювати. Щодо позиції людей, то кожна людина вправі укласти угоду на тих умовах, на яких їй буде краще. Давайте будемо дотримуватися законних підстав укладання договору. Питання просте – дотримання закону", – сказав посадовець.

Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

І додав, що гарантувати те, що техніка ПП "Агро-експрес-сервіс" не повернеться на поля орендовані підприємством СБЕ "Україна Рівне", він не може. За його словами, лишається сподіватися на те, що будуть діяти домовленості між агроформуваннями, а якщо вони їх порушать, то "гріш їм ціна".

Гендиректор ПП "Агро-експрес-сервіс" Василь Муха додав, що є люди, які укладали договори на 49 років, а деяким людям платять дотепер сто гривень.

"Штани людські: як людина хоче, так їх і носить. Людей Януковича вигнали, коли їм це не подобалося, – це називалося Революцією Гідності. Людина гідна за свою власність отримувати грошей стільки, скільки вона хоче. І вона на це має право", – додав гендиректор.

Керівник групи компаній "Вілія" Євген Дудка подякував усім присутнім за дотримання "цивілізованих" умов у вирішенні проблемної ситуації.

Керівник групи компаній Керівник групи компаній "Вілія" Євген Дудка

"Велике дякую хлопцям з обох сторін, що не допустили ніякого рукоприкладства. Спасибі всім за здоровий розум і тверезу позицію", – сказав Дудка.

Після зборів Лев Мельнишин повідомив присутнім, що у суботу, 16 липня, ситуацію, що виникла між двома агроформуваннями, будуть обговорювати в Рівненській обласній адміністрації за участю обох сторін та голови Олексія Муляренка.

Землі волинського агрохолдингу захоплюють рейдери? (фото, відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів